Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων αποτελεί ένα γεγονός που απασχολεί κάθε χρόνο την μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα. Ωστόσο μετά το περάς της εξέτασης των μαθημάτων κατεύθυνσης λίγο βάρος δίνεται στον δημόσιο λόγο για την εξέταση των λεγόμενων Ειδικών Μαθημάτων, δηλαδή ξένες γλώσσες, σχέδιο και μουσική.
Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τις ξένες γλώσσες η εξέταση είναι κοινή για όλους τους υποψηφίους ανεξαρτήτως κατεύθυνσης και ανοίγει πλήθος επιλογών πέραν τις αντίστοιχης Φιλολογίας. Αναλυτικότερα μετά από εξέταση σε μια ξένη γλώσσα δεκτοί γίνονται οι υποψήφιοι φοιτητές των τμημάτων Διεθνών-Ευρωπαϊκών Σπουδών, Επικοινωνίας-ΜΜΕ, Τουριστικών Σπουδών, Ναυτιλιακών Σπουδών ενώ ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί το τμήμα Μετάφρασης-Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστήμιου, το οποίο ζητεί εξέταση σε δυο γλώσσες οι οποίες συμψηφίζονται και συγκεκριμένα οι υποψήφιοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.
Σημειωτέον οι γλώσσες που εξετάζονται από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ισπανικά. Η εξέταση είναι τρίωρη όπως και στα μαθήματα κατεύθυνσης και η τυπολογία των ασκήσεων είναι κοινή και στις πέντε αυτές εξετάσεις και χωρίζεται σε τρία μέρη. Α’ η κατανόηση γραπτού λόγου(30/100),β΄ οι ασκήσεις γλωσσικής επίγνωσης(30/100) και γ η παραγωγή γραπτού λόγου(40/100). Αυτό που αλλάζει ωστόσο είναι το επίπεδο του κάθε μαθήματος. Το Υπουργείο Παιδείας ορίζει ότι στα Αγγλικά το επίπεδο των θεμάτων θα είναι μεταξύ Β2(Lower) και C1(Advanced) ,στα Γαλλικά και τα Γερμανικά μεταξύ Β1 και Β2,ενώ στα Ιταλικά και τα Ισπανικά μεταξύ Α2 και Β1.
Σχετικαμε την βαθμολόγηση, για τα τμήματα των Ξενόγλωσσων Φιλολογιών ο βαθμός έχει συντελεστή 2 ενώ για τα υπόλοιπα συντελεστή 1(δηλαδή κάποιος που έγραψε 15 στην πρώτη περίπτωση παίρνει bonus 3.000 μόρια, ενώ στην δεύτερη 1.5000).Τέλος στις φετινές εξετάσεις οι ημερομηνίες είναι οι ακόλουθες: Αγγλικα/21-6, Γερμανικά και Ισπανικα/22-6, Γαλλικα/26-6, Ιταλικα/2-7.
Γιάννης Κολόκας
Φοιτητής Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Αθηνών.