Απλήρωτοι φόροι ύψους 2,73 δισ. για το περασμένο τετράμηνο

Απλήρωτοι φόροι ύψους 2,73 δισ. για το περασμένο τετράμηνο

Οι προσδοκίες για τη νέα ρύθμιση, η εξάντληση των φορολογουμένων και τα απλήρωτα πρόστιμα εκτόξευσαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων στα 2,9 δισ. ευρώ κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, εκ των οποίων τα 2,73 δισ. ευρώ είναι φόροι. Το υψηλό ποσό των οφειλών που συσσωρεύτηκε στο πρώτο τετράμηνο του έτους αποδίδεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στην προσδοκία ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα προστεθούν και οι οφειλές του 2019, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η φορολογική διοίκηση:
1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 104,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 18,4 δισ. έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτα είσπραξης», συρρικνώνοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο σε 85,8 δισ. ευρώ.
2. Χρέη στο Δημόσιο έχουν 3,9 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με τους οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να φθάνουν στο 1,82 εκατ.
3. Σε 1,25 εκατ. οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν 9.005 κατασχέσεις, κάτι που δείχνει ότι έχει «ξεφουσκώσει» ο ρυθμός σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Από τις αρχές του έτους έχουν πραγματοποιηθεί 37.102 κατασχέσεις, δηλαδή 370 σε κάθε εργάσιμη ημέρα. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχαν πραγματοποιηθεί 67.453 κατασχέσεις.
4. Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο πρώτο τετράμηνο στα 2,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,73 δισ. αφορούν φόρους. Πάντως, το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί 1,64 δισ. ευρώ παλαιών και «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο περυσινό διάστημα οι εισπράξεις ήταν στο 1,89 δισ. ευρώ με πολύ περισσότερες κατασχέσεις.
Σημειώνεται ότι από το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, το οποίο έχει διαμορφωθεί στα 104,3 δισ. ευρώ, μόλις το 3,3% του ποσού αυτού είναι ρυθμισμένο, όταν το 2015 το ποσοστό του ρυθμισμένου χρέους βρισκόταν στο 7,6%.
Όσον αφορά τη σύνθεση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, το 47,4% ή 49,4 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μη φορολογικά έσοδα, εκ των οποίων τα 33,7 δισ. ευρώ αφορούν πρόστιμα του παλαιού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Οι οφειλές από έμμεσους φόρους φθάνουν τα 29,2 δισ. ευρώ, με τα χρέη που προέρχονται από ΦΠΑ να ανέρχονται σε 23,1 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, από τους άμεσους φόρους οι οφειλές φθάνουν τα 22,8 δισ. ευρώ και αποτελούν το 21,8% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, με κύριες κατηγορίες αυτές του εισοδήματος (19,2 δισ. ευρώ) και της περιουσίας (2,7 δισ. ευρώ). Στο μεταξύ, από τους 3,9 εκατομμύρια οφειλέτες, περισσότεροι από 100.000 έχουν ενταχθεί στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, ρυθμίζοντας χρέη άνω του 1 δισ. ευρώ.
Πηγή: Καθημερινή

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας