Ιστορίες εταιριών – Dell

Ιστορίες εταιριών – Dell

1000x-1

Γράφει ο Άρης Κατσίδης
Η τεχνολογία ως γνωστών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομία και τον επιχειρηματικό κόσμο. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που αποτελεί και ενδιαφέρουσα ιστορία είναι αυτή της Dell.
H Dell έκλεισε φέτος το 35ο έτος λειτουργίας και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της τεχνολογίας παγκοσμίως, με το μεγάλο μερίδιο στην δημιουργία και πώληση ηλεκτρονικών υπολογιστών από την δεκαετία του 1980 μέχρι clouding στο σήμερα και οτιδήποτε έχει σχέση με τεχνολογία, με συνολικά έσοδα 90 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Η φήμη της θα μπορούσε να μείνει στο ένδοξο παρελθόν όπου την γνώρισαν παγκοσμίως με τους υπολογιστές , αλλά η Dell έκανε το βήμα παραπάνω για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες κυρίως με την εξαγορά της EMC το 2015, που αποτελεί την μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της τεχνολογίας.
Κακά τα ψέματα, παγκοσμίως το σήμα και το όνομα της Dell ταυτίζεται με τους ηλεκτρικούς υπολογιστές, δηλαδή αποτελεί μεγάλο brandname. Πολύ απλά, όταν σκεφτόμαστε να αγοράσουμε υπολογιστές η Dell είναι μία από τις εταιρίες που μας έρχεται στο μυαλό, είναι αναγνωρίσιμη δηλαδή και έχει καλή φήμη.
Βέβαια η εταιρία πια δεν ονομάζεται Dell PCs, αλλά Dell Technologies Inc. Το όνομα άλλαξε και για αυτό που προαναφέραμε, ότι δηλαδή η Dell προσαρμόζεται την ανάγκες της εποχής . Δεν μένει στους υπολογιστές που ήταν στις προηγούμενες δεκαετίες στις leader εταιρίες, αλλά προχωράει και επενδύει στις άλλες μορφές της τεχνολογίας που θα μας απασχολήσουν κυρίως μελλοντικά. Ο καινοτόμος ιδρυτής και πρόεδρος της , Michael Dell ακολουθεί αυτήν την στρατηγική.

Η Dell είναι αμιγώς προσωποπαγής εταιρία και αυτό φαίνεται και από το όνομα της. Ο Michael Dell γεννημένος το 1956 στο Χιούστον του Τέξας χαρακτηρίστηκε από τα ΜΜΕ ακόμα και σε μικρή ηλικία ως whiz kid, δηλαδή παιδί-θαύμα. Ίδρυσε ο Michael το 1984 την Dell, με τις πρώτες προσπάθειες στησίματος της εταιρίας να ξεκινούν από το φοιτητικό του δωμάτιο όντας 19χρόνος freshman, πρωτοετής πολύ απλά στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Οι υπολογιστές ήταν στην αρχή τους τότε και ήταν πολύ σπάνιο να τους πουλήσει κάποιος στο λιανικό εμπόριο ή απευθείας στους πολίτες, κάτι που το κατόρθωσε ο Dell στην ηλικία των 15 ετών. Αγόρασε έναν υπολογιστή Apple, το οποίο όχι μόνο τον χρησιμοποίησε αλλά και τον αποδόμησε για να δει τελικά πως λειτουργεί. Ενώ κατά την φοίτηση του στο Πανεπιστήμιο, πωλούσε σε γνωστούς του υπολογιστές , το οποίο συνεχίστηκε με επέκταση σε πελάτες εκτός Πανεπιστημίου.
Ο Dell εγκατέλειψε τις σπουδές του για να επικεντρωθεί στην επιχείρηση του, κάτι το οποίο παρότι δεν μας φαίνεται πολύ θετικό, αλλά παρατηρώντας ότι τον πρώτο χρόνο η εταιρία κατάφερε να αποδώσει 6 εκατομμύρια δολάρια, το θεωρούμε λογικό.
Με το ξεκίνημα της η εταιρία το 1984 ονομάστηκε PC’s Limited, μια χρονιά ορόσημο αφού η Apple είχε βγάλει στην αγορά τον πρώτο υπολογιστή Macintosh. Η διαφορά τους ήταν πως η Dell ήθελε να συνεργάζεται με άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες, πιο open source companies πχ όπως η Microsoft και να μην μοιάζει με την Apple, που έχει πιο closed-source system. Ο πρώτος υπολογιστής της εταιρίας ονομάστηκε Turbo PC και βγήκε στην αγορά το 1985, μια χρονιά μετά την ίδρυση της, στην τιμή των 800 δολάρια περίπου, ενώ το Macintosh την ίδια στιγμή πωλούνταν 2.500 δολάρια .
Μια καινοτομία της εποχής ήταν ότι από την PC’s Limited μπορούσες να αγοράσεις προϊόντα κυρίως υπολογιστές μέσω τηλεφωνικής κλήσης, Κάτι το οποίο κρατούσε το κόστος χαμηλά και βοηθούσε την Dell να προσφέρει πιο ανταγωνιστικές τιμές.
Το 1987 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά για την Dell αφού όχι μόνο μετονομάστηκε από PC’s Limited σε Dell Computer Corp αλλά και εξήγαγε το προϊόν στο εξωτερικό με πρώτη την Μ. Βρετανία αλλά ακολούθησαν και άλλες 11 χώρες τα επόμενα 4 χρόνια. Η εταιρία έγινε δημόσια ( public) στα 8,50 δολάρια ανά μετοχή. Η κεφαλαιοποίηση της Dell μετά από αυτές τις κινήσεις έφτασε από τα 30 εκ. δολάρια στα 80-85 εκ. δολάρια.
H μετοχή της Dell πήγαινε πολύ καλά στο Χρηματιστήριο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ εκείνη την εποχή άρχισαν και οι πωλήσεις σε διάφορα μαγαζιά που πωλούσαν τεχνολογικά προϊόντα όπως warehouse clubs και superstores, βέβαια η Dell επικεντρώθηκε στο μοντέλο των πωλήσεων direct to consumer που της απέφερε πολλά έσοδα. Το 1992 το περιοδικό Fortune έβαλε την Dell Computer Corporation στην λίστα με τις 500 μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως και ο Michael Dell έγινε ο νεώτερος CEO.
Ο Dell πάντα ήθελε να πρωτοπορεί και να κρατάει χαμηλά το κόστος παραγωγής. Το 1996 ξεκίνησαν οι πωλήσεις υπολογιστών μέσω της ιστοσελίδας της Dell, κάτι το οποίο την βοήθησε σύμφωνα με δημοσίευμα το 2001 του BBC και του CNN να ξεπεράσει την Compaq στις πωλήσεις υπολογιστών παγκοσμίως και να γίνει ο leader της αγοράς.
Όσο συζητάμε βλέπουμε πως όλα είναι θετικά και πουθενά δεν υπήρξαν προβλήματα. Αυτό γίνεται γιατί οι αγοραστές εντυπωσιάζονται από τα τεχνολογικά επιτεύγματα και γιατί η Dell με χαμηλό κόστος εισήλθε σε ένα κλάδο που θα είχε τα επόμενα χρόνια ταχεία ανάπτυξη . Ο Mike Blatt της Chemung Canal Trust είχε δηλώσει << ότι θέλω να αγοράσω την Dell. Έχουν το πιο απίστευτο business model που έχω δει ποτέ >> . Το 1999 ο Dell κυκλοφόρησε και ένα βιβλίο το Direct from Dell: Strategies That Revolutionized the Industry σχετικά με την εταιρία του και την ιστορία της που τελικά έγινε best seller. Ενώ από το 1999 ιδρύθηκε το Michael and Susan Dell Foundation που βοήθησε πάρα πολύ και στις καταστροφές από φυσικά φαινόμενα (πχ τσουνάμι) αλλά και στα πανεπιστήμια με δωρεές.
Συνεχίζοντας την ανάγνωση της επιχείρησης βλέπουμε ότι το 2002 η Dell έκανε μεγάλη είσοδο στα multimedia και στις αγορές home-entertainment, αλλά και στους εκτυπωτές. Με την είσοδο της σε νέα τεχνολογικά προϊόντα η Dell άλλαξε όνομα από Dell Computer Corp σε Dell Inc, αποδεικνύοντας ότι μπαίνει πια σε νέα εποχή λανσάροντας επίσης και flat panel τηλεοράσεις, digital music player και πολλά άλλα, τα οποία άρεσαν στον κόσμο.
Το 2004 ο Michael Dell αποσύρθηκε από τη θέση του CEO της εταιρείας , διατελώντας μέλος του Συμβουλίου του Προέδρου των ΗΠΑ σε θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας. Ενώ στην θέση του CEO διορίστηκε ο Kevin Rollins. Τον Φεβρουάριο του 2005 το περιοδικό Fortune τοποθέτησε στην πρώτη θέση των πιο αξιοθαύμαστων εταιριών την Dell. Αλλά από την ίδια χρονιά η Dell αντιμετώπισε προβλήματα και φήμης και τεχνολογικά με το λάθος που εντοπίστηκε στις motherboards των Optiplex GX270 και GX280, κάτι το οποίο χρέωσε την εταιρία με ποσά κοντά στα 300 εκατομμύρια δολάρια. Ο Kevin Rollins δήλωσε ότι οι κακές επιδόσεις οφείλονται στο ότι η Dell έχει επικεντρωθεί στην δημιουργία πιο low-cost υπολογιστών.
Τα επόμενα χρόνια η εξαγορά της Alienware το 2006 (εταιρία παραγωγής περιφερειακών για υπολογιστή), η συνεργασία με την Linux το 2007, η επιστροφή του Michael Dell στο τιμόνι της εταιρίας ως CEO τον ίδιο χρόνο, έφεραν αισιοδοξία στην εταιρία αλλά πολλά προβλήματα ( χαμηλής ποιότητας προϊόντα, η κακή φήμη αλλά και μεγάλα οικονομικά προβλήματα) , πρόστιμα πχ το 2010 τα 100 εκ. δολάρια σε κυρώσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, λόγω παραπλανητικών στοιχείων σχετικά με τις αποδοχές της αλλά και άλλα χρηματοοικονομικά προβλήματα πχ οι μετοχές της δεν λύθηκαν με την παρουσία του Michael Dell.
O Dell μπορεί να είχε αφήσει το 2004 μια εταιρία με καινοτόμα προϊόντα, όμως από το 2007 ανέλαβε μια επιχείρηση η οποία όχι μόνο έχει κακή φήμη αλλά είχε και παρωχημένα προϊόντα, αφού ο κόσμος δεν αγόραζε πια υπολογιστές επειδή είχαν μπει δυναμικά στην αγορά τα tablets, τα smartphones και άλλα τεχνολογικά αγαθά που κέρδιζαν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών λόγω των εξαιρετικών τους επιδόσεων και γραφικών αλλά και της πιο χαμηλής τιμής σε σχέση με τους υπολογιστές.Αυτό φάνηκε κυρίως από το 2013 που έπεσε η τιμή της μετοχής της.
Άρα αν η Dell ήθελε να επιβιώσει και να μην μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, έπρεπε να ακολουθήσει μια νέα τακτική. Έπρεπε όπως είπαμε και στην αρχή να ακολουθήσει τις επιταγές μιας νέας εποχής. Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι η εταιρία έγινε προσωπική (private) από το 2013 λόγω της ανασύνταξης που επιδιώκει. Από τότε που έγινε private, η Dell επένδυσε περισσότερα στην έρευνα και στην ανάπτυξη, κάνοντας πολλές εξαγορές με αποκορύφωμα αυτή της EMC, η οποία την φέρνει σε άμεση επαφή με το clouding, δηλαδή η δημιουργία ενός υπολογιστικού συστήματος που θα δημιουργεί εφαρμογές μέσω υπολογιστικής νέφους. Κακά τα ψέματα το μέλλον των υπολογιστών είναι το clouding.
Το 2018 ο Michael Dell ανακοίνωσε πως η εταιρία που διευθύνει θα ξαναμπεί στις αγορές και θα μοιράζει μετοχές. H Dell βρισκόταν περίπου στα 20 δις δολάρια έσοδα σαν εταιρία, αλλά με την εξαγορά της EMC το 2015 έναντι 67 εκ. δολαρίων, την μεγαλύτερη του τεχνολογικού κλάδου, έφτασε τα τελευταία χρόνια το 90 εκ. δολάρια στα έσοδα.
Η εξαγορά της EMC που της πρόσφερε και την VMware που άνηκε στην προαναφερθείσα εταιρία έδωσε και πάλι κύρος στο brandname της Dell, άνοιξε νέους ορίζοντες σχετικά με το clouding αλλά την βοήθησε και στα οικονομικά δεδομένα της εταιρίας. Μην ξεχνάμε ότι η Dell είχε ένα χρέος 50 δις δολάρια και ελπίζει μελλοντικά να το ξεχρεώσει. Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι ο ιδρυτής και CΕΟ της ο Michael Dell δήλωσε στο CNBC ότι << πέρσι είχαμε 11 δις δολάρια περισσότερα στα έσοδα >> . Με αυτές τις δηλώσεις του καταλαβαίνουμε ότι το χρέος της είναι διαχειρίσιμο.
Παρά τις εξαγορές και το clouding το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των εσόδων και συγκεκριμένα το 47,7% το κατέχουν τα προϊόντα που πωλούνται στην λιανική όπως υπολογιστές, notebooks και προϊόντα λογισμικού ( software). Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της τάξης του 40,5 % περιλαμβάνει μέρη αποθήκευσης ( storage), servers, data protection και networking. To 10% προέρχεται από την VMware κάτι που δείχνει ότι ήταν χρήσιμη η εξαγορά του 2015, ενώ το 1,8% των εσόδων είναι από άλλες επιχειρηματικές συμφωνίες της Dell.
Το μεγαλύτερο κέρδος της Dell προέρχεται από το hardware, δηλαδή τα περιφερειακά των υπολογιστών. Αλλά η Dell πια επικεντρώνεται πιο πολύ στα hardware και τα software των επιχειρήσεων και όχι τόσο στο λιανικό εμπόριο. Ο Michael Dell δήλωσε πρόσφατα ότι οι επιχειρήσεις ψάχνουν για τις τεχνολογικές υποδομές να συνεργάζονται με ένα πάροχο που να τους προσφέρει μια ευρεία γκάμα, ένα ευρύ σύνολο δυνατοτήτων παρά με 20-30 μικρότερους. Μεγάλη γκάμα δυνατοτήτων όπως security, client devices, digital transformation κτλ
Στην αγορά του clouding η Dell EMC και η HP ισοβαθμούν στην πρώτη θέση με 16%, με εκτίμηση αξίας περίπου 86 δις δολάρια. Ενώ η Dell μέσω της VMware θεωρείται και on-premise company, αφού πουλάει στα παραδοσιακά data centers και όχι μέσω clouding στο Amazon και το Microsoft Azure.
Η Dell έχει ανταγωνιστές σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες πχ στο clouding που μπήκε μέσω της Vmware ανταγωνίζεται την Microsoft, την Salesforce, την Workday και φυσικά άλλες εταιρίες. Στο hardware των επιχειρήσεων κύριοι αντίπαλοι της είναι η Cisco, η Juniper, η Ericsson και η Oracle, ενώ στους υπολογιστές του λιανικού εμπορίου έχει αντιπάλους την HP, την Lenovο και την Apple.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας