Αν έχετε κάνει μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης σίγουρα θα έχει πάρει το μάτι σας μερικά πατίνια – ή scooter – “παρατημένα” στην άκρη του δρόμου.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 2 εταιρείες παροχής ηλεκτρικών scooter, η Lime και η Hive. Επομένως όποιος θέλει κατεβάζει την αντίστοιχη εφαρμογή στο κινητό του, πληρώνει και χρησιμοποιεί το scooter για όσο θέλει. Όταν τελειώσει το αφήνει κάπου και το παίρνει κάποιος άλλος.
Δυστυχώς το φαινόμενο του να καταστρέφονται πατίνια, ή να τα πετάνε μέσα στην θάλασσα δεν είναι μόνο ελληνικό.
Το 2018 μια αντίστοιχη εταιρεία, η Bird, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στο Kentucky της Αμερικής και καταμέτρησε ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά:
- Ο μέσος χρόνος ζωής ενός scooter ήταν 28,8 ημέρες. Δηλαδή λιγότερο από έναν μήνα.
- Το μέσο scooter έκανε 92 διαδρομές κατά τη διάρκεια της ζωής του.
- Το 3% των scooter εξαφανίστηκε την πρώτη κιόλας μέρα!
- Μόνο το 6% κατάφερε να επιβιώσει για περισσότερο από 60 ημέρες.
Και για να πάρετε μια ιδέα για τα οικονομικά πίσω από ένα τέτοιο scooter, η Bird (όπως και η Lime και Hive) χρεώνει $1 μόλις το ξεκλειδώσει κάποιος και απο εκεί και πέρα $0.15 για κάθε λεπτό διαδρομής.
Επίσης, ένα scooter (ή πατίνι τέλος πάντων) κοστίζει $550 για την εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται τουλάχιστον 5 διαδρομές την ημέρα για 5+ μήνες ώστε να “βγάλει τα λεφτά του”. Στην εν λόγω εταιρεία, η μέση διαδρομή ήταν 18 λεπτά και το κάθε scooter έκανε 3.5 διαδρομές την ημέρα. Δηλαδή τα μέσα έσοδα από το κάθε ένα ήταν $12.91.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία για τη μέση ζωή ενός scooter στην Ελλάδα… βέβαια κάτι μας λέει πως δε θα είναι και πολύ μεγάλη…