Μερικές φορές αρκεί ένα απλό παράδειγμα για να μπορέσει να αναγνωρίσει κανείς την παράνοια που επικρατεί στο νομικό και φορολογικό σύστημα της χώρας. Έστω λοιπόν πως ο ιδρυτής της Apple, Steve Jobs, ήταν Έλληνας και ξεκίναγε να φτιάξει τον κολοσσό στο γκαράζ των γονιών του. Τι θα έπρεπε να κάνει για να μην είναι παράνομος;
Αρχικά θα έπρεπε να πάρει ειδικό συμφωνητικό από τους γονείς του πως του παραχωρούν τον χώρο και να το καταθέσει στα ΚΕΠ. Οι γονείς του μετά θα έπρεπε να κάνουν νέα δήλωση δωρεάν παραχώρησης μέσω Taxis. Να έβρισκε τον κατάλληλο κωδικό δραστηριότητας που θα δήλωνε στη Δ.Ο.Υ. Να έκανε προεγγραφή στο αρμόδιο επιμελητήριο. Για την αίτηση εγγραφής στο μητρώο του επαγγελματικού επιμελητηρίου θα έπρεπε να παρουσιαστεί σε ένα υποκατάστημα πολύ πριν τις 8 το πρωί που θα άνοιγε αν ήθελε να προλάβει να εξυπηρετηθεί καθώς μπορεί να έπρεπε να το επαναλάβει.
Και επειδή δεν θέλω κανείς να κλείσει το άρθρο από την βαρεμάρα του, σταματάω εδώ και προσθέτω κάτι που ο νεαρός Steve πιθανόν θα ανακάλυπτε στην πορεία, αφού είχε ξεκινήσει τις μακροσκελείς διαδικασίες: Το μητρώο δεν σου επιτρέπει να δηλώσεις ΚΑΔ που να περιέχει αγοραπωλησίες προϊόντων και εμπορευμάτων.
Άρα όσες ενέργειες διαβάσατε παραπάνω θα είχαν πάει χαμένες καθώς ο Steve δεν θα μπορούσε να πουλάει υπολογιστές σε πελάτες από την στιγμή που η έδρα θα ήταν το σπίτι του. (+ Bonus, θα ήταν παράνομο να μεταφέρει τους υπολογιστές με το δικό του αμάξι και θα έπρεπε να το αναθέσει σε μια φορτωτική ή να αγοράσει καινούργιο αποκλειστικά για αυτό το σκοπό).
Ακριβώς την ίδια κατάληξη θα είχε και ο ιδρυτής της Amazon και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Jeff Bezos. Δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το σπίτι του ως αποθήκη για τα βιβλία που θα είχε στο αρχικό στάδιο της πορείας του. Αν στο Business Review Greece θέλαμε να πουλήσουμε 10 μπλουζάκια για να καλύψουμε κάποια έξοδα, θα ήμασταν παράνομοι.
Φυσικά οι Έλληνες Steve και Jeff θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει έως ένα σημείο με το να ήταν παράνομοι. Είτε να μην είχαν ξεκινήσει καθόλου διαβάζοντας όλες τις διαδικασίες που θα έπρεπε να κάνουν την στιγμή που δεν γνώριζαν αν μετά από 1 μήνα θα ήταν ακόμα ζωντανή η επιχειρηματική ιδέα τους.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σου κάνω την εξής ερώτηση αγαπητέ αναγνώστη: Είναι δυνατόν να πάει μπροστά μια χώρα η οποία ό,τι και να κάνεις σε αναγκάζει να είσαι παράνομος και η μόνη εναλλακτική είναι είτε να μην ξεκινήσεις ποτέ αυτό που σκέφτεσαι, είτε να φας όλη την σαβούρα της γραφειοκρατίας μέχρι να βρεθεί ένα νέο εμπόδιο;
Τρομάζω στην σκέψη πως οι Έλληνες Steve, Jeff και πολλοί ακόμα δεν θα είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν ποτέ αυτό που δημιούργησαν τώρα, μα κυρίως τρέμω στην ιδέα πως ήδη υπάρχουν Έλληνες σαν και αυτούς για τους οποίους δεν θα μάθουμε ποτέ διότι πνίγηκαν από την γραφειοκρατία.
Στα σκουπίδια όλο το υπάρχον νομικό και φορολογικό πλαίσιο και δημιουργία ξανά από την αρχή!