Χιλιάδες εφαρμογές κρύβουν ύποπτο περιεχόμενο στο Play Store

Χιλιάδες εφαρμογές κρύβουν ύποπτο περιεχόμενο στο Play Store

xgoogle-play-store-2018-768x424-750x424.jpg.pagespeed.ic.E2WJ4ZxaG-

Μια εμπεριστατωμένη μελέτη που διεξάγεται εδώ και δύο χρόνια από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και Data61 του CSIRO, φέρνει στην επιφάνεια νέα στοιχεία και μας επιβεβαιώνει πως υπάρχουν 2.040 πλαστές εφαρμογές στο Android και κακόβουλο λογισμικό στο Google Play Store.

Οι ερευνητές έχουν μελετήσει πάνω από 1 εκατομμύριο εφαρμογές που έχουν δημοσιευτεί στο Google Play, βρίσκοντας επίσης πολλές ψεύτικες εφαρμογές χωρίς κακόβουλο λογισμικό, αλλά απαιτούν δικαιώματα πρόσβασης σε “επικίνδυνα” δεδομένα. Μεταξύ των πλαστών τίτλων έχουν αναφερθεί πολύ δημοφιλή παιχνίδια όπως Temple Run, Free Flow και Hill Climb Racing.

Για να διεκπεραιώσουν την έρευνά τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νευρωνικά δίκτυα για να αναγνωρίσουν οπτικά παρόμοια εικονίδια εφαρμογών και μερικές περιγραφές κειμένων για τις πρώτες 10.000 πιο δημοφιλείς εφαρμογές στο Play Store: το μοντέλο μηχανικής μάθησης ανέφερε 49.608 πιθανά πλαστά αρχεία.
Αυτά τα αποτελέσματα ελέγχθηκαν για κακόβουλο λογισμικό με το online εργαλείο ανάλυσης VirusTotal και 7.246 από αυτά είχαν επισημανθεί από τουλάχιστον έναν αντι-ιό, αλλά οι ερευνητές περιορίστηκαν ακόμη περισσότερο στον τομέα αυτό, προσδιορίζοντας 2.040 ψεύτικες και υψηλού κινδύνου εφαρμογές.
Η μελέτη εξέτασε επίσης τις αιτήσεις εξουσιοδότησης και τις ενσωματωμένες βιβλιοθήκες διαφημίσεων, βρίσκοντας 1.565 αιτήσεις για τουλάχιστον πέντε επικίνδυνες άδειες και 1.407 από τουλάχιστον πέντε ενσωματωμένες βιβλιοθήκες διαφημίσεων τρίτων.
Ο δρ. Suranga Seneviratne του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ εξήγησε ότι αυτές οι εφαρμογές κατάφεραν να παρακάμψουν τις διαδικασίες αυτόματου ελέγχου του Google Play Store και είναι επομένως σημαντικό να βρούμε πάντα νέες λύσεις για να αφαιρέσουμε γρήγορα το επικίνδυνο λογισμικό.
Οι περισσότερες από τις εφαρμογές που εντοπίστηκαν από αυτήν την μελέτη έχουν ήδη καταργηθεί μετά από καταγγελίες και αναφορές από χρήστες και η ομάδα της Google έχει γνωστοποιήσει τους τελευταίους μήνες ότι ο αριθμός απορριφθεισών αιτήσεων εφαρμογών αυξήθηκε από το 2018 και μετέπειτα.
 
Πηγή: techingreek.com

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας