Άσχημα νέα από το δικαστήριο της Ευρωπαϊκή Ένωσης για τους μικροπαραγωγούς τσίπουρου και τσικουδιάς

Άσχημα νέα από το δικαστήριο της Ευρωπαϊκή Ένωσης για τους μικροπαραγωγούς τσίπουρου και τσικουδιάς

Ðáñáãùãïß ñß÷íïõí ôï ìåßãìá óôï êáæÜíé áðüóôáîçò ôïõ ôóßðïõñïõ óå áðïóôáêôÞñéï ôçò Êáñäßôóáò, ÓÜââáôï 4 Ïêôùâñßïõ 2014.
 Ôï êáæÜíé ãåìßæåé ìå ôïí ðïëôü ôùí óôÝìöõëùí ðïõ Ý÷åé æõìùèåß, åíþ óôï âáñÝëé ðïõ êáôáëÞãåé ï ÷Üëêéíïò óùëÞíáò êáé ðïõ ìÝóá åßíáé ï ëïõëÜò õðÜñ÷åé ôï íåñü ðïõ ìÝíåé êñýï ãéá íá ðåôõ÷áßíåôáé ç õãñïðïßçóç ôùí áôìþí.
 Ôï êáæÜíé üðïõ åßíáé ôá ôóßðïõñá êáé ôï âáñÝëé åíþíïíôáé ìå ôï ÷Üëêéíï óùëÞíá åíþ óôç ìÝóç ôïõ âáñåëéïý åßíáé ï ëïõëÜò êáé óôçí âÜóç ôïõ âãáßíåé ç âñýóç áð üðïõ èá îå÷õèåß ôï ôóßðïõñï, ÐÝìðôç 6 Íïåìâñßïõ 2014.
 ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/×ÁÓÉÁËÇÓ ÂÁÚÏÓ

Στην απόφαση ότι ο μειωμένος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι μικροί αποσταγματοποιοί αντιβαίνει προς το δίκαιο της Ένωσης, κατέληξε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας.
«Η ελληνική νομοθεσία που προβλέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι επιχειρήσεις απόσταξης και σημαντικά μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι μικροί αποσταγματοποιοί αντιβαίνει προς το δίκαιο της Ένωσης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Με τη σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο υπενθυμίζει: «όσον αφορά την εφαρμογή συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης μειωμένου κατά πενήντα τοις εκατό σε σχέση με τον ισχύοντα κανονικό εθνικό συντελεστή, τα κράτη μέλη οφείλουν καταρχήν να καθορίζουν τον ίδιο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης για όλα τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης για την αιθυλική αλκοόλη».
Το ΔΕΕ επισημαίνει, επίσης, ότι «μολονότι η οδηγία για την εναρμόνιση περιέχει διάταξη εισάγουσα παρέκκλιση για την Ελλάδα, η διάταξη αυτή αφορά σαφώς μόνο το “αλκοολούχο ποτό με άνισο (σ.σ. γλυκάνισο)” με την ονομασία “ούζο”».
«Η εν λόγω σαφής και ακριβής κατά παρέκκλιση διάταξη πρέπει, ως εκ της φύσεώς της, να ερμηνεύεται στενά», αναφέρει το ΔΕΕ, εξηγώντας ότι «πράγματι, ο νομοθέτης της Ένωσης δεν είχε την πρόθεση να επιτρέψει στα κράτη μέλη να θεσπίζουν, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, καθεστώτα παρέκκλισης».
 
Πηγή: fortunegreece.com

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας