Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε τρεις δόσεις -Τι περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο

Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε τρεις δόσεις -Τι περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο

thea-akropoli-likavittos-enfia-2019

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Οικονομικών για να βάλουν μπροστά το σχέδιο μείωσης του ΕΝΦΙΑ, ήδη από τον προσεχή Αύγουστο.
Το πλάνο για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει μείωση του φόρου 10% μεσοσταθμικά και αναμένεται να ευνοήσει περισσότερο όσους έχουν μικρή ακίνητη περιουσία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το 2020 ο φόρος ακινήτων, ο οποίος ζημίωσε πρωτίστως τη μεσαία τάξη θα μειωθεί κατά 20%, μείωση η οποία θα ισχύσει για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανεξάρτητα από το ύψος της ακίνητης περιουσίας τους.
Η τρίτη φάση της μείωσης -εκ νέου, ύψους 10%- αναμένεται να δρομολογηθεί για το 2021. Η συγκεκριμένη ελάφρυνση θα αφορά, και πάλι, όλους τους ιδιοκτήτες ανεξάρτητα από την αξία της ακίνητης περιουσίας τους.
Το «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ θα συνοδευτεί από περαιτέρω ελαφρύνσεις
Το πλάνο για τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εκτιμάται ότι θα συμπεριληφθεί στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το οποίο θα έρθει στη Βουλή μέχρι τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Στο εν λόγω νομοσχέδιο εντάσσονται συνολικά εννέα φορολογικές ελαφρύνσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Νέων», το «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ θα συνοδευτεί από τρία επιπλέον μέτρα για τα ακίνητα και την οικοδομή. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

  • Πάγωμα για μια τριετία του ΦΠΑ κατά τις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων
  • Αναστολή για ακόμη μια τριετία του φόρου υπεραξίας στις αγοροπωλησίες ακινήτων
  • Eκπτωση φόρου ίση με το 40-50% της δαπάνης για ενεργειακή λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

Να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβρη θα γίνονται σε χρόνο – εξπρές, με ένα «κλικ», και οι μεταβιβάσεις ακινήτων, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ.
ΕΝΦΙΑ: Τι θα συμβεί με τα φετινά εκκαθαριστικά
Η φετινή «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να κοινοποιηθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων στα τέλη Αυγούστου, καθώς μέχρι τις 30 του μηνός θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα σχετικά εκκαθαριστικά.
Ο φετινός φόρος αναμένεται να είναι ελαφρύτερος και συγκεκριμένα κατά 30% για τους έχοντες πολύ μικρή ακίνητη περιουσία (αξίας έως 60.000 ευρώ) και κατά 10% μεσοσταθμικά για όσους διαθέτουν ακίνητα συνολικής αξίας έως 200.000 ευρώ.
Πηγή: iefimerida.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει