6 λάθη που οδήγησαν σε ιδέες εκατομμυρίων

6 λάθη που οδήγησαν σε ιδέες εκατομμυρίων

Kellogg-s-proposed-50m-European-restructure_wrbm_large

Κάθε μέρα χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικές συσκευές, gadgets, καταναλώνουμε σνακς και τροφές, χωρίς να έχουμε ιδέα ποιος ήταν αυτός που τα ανακάλυψε ή πώς φτάσαμε στην υλοποίησή τους. Κανένα πρόβλημα, είναι απολύτως λογικό. Γιατί άλλωστε να μας νοιάζει στην τελική;
Όταν κάτι σπουδαίο, όμως, ανακαλύπτεται από ένα σχέδιο που στράβωσε ή ένα λάθος που έγινε (άλλοτε εσκεμμένα, άλλοτε χωρίς να το θέλει αυτός που το έκανε), τότε το πράγμα αποκτάει ενδιαφέρον. Από τη στιγμή μάλιστα, που αυτό το λάθος έκανε εκατομμυριούχο αυτόν που το διέπραξε, εκεί μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Και δεν είναι λίγες οι φορές που ένα μικρό σφάλμα, οδήγησε σε ιδέες πολλών εκατομμυρίων.
Παγωτό χωνάκι
Η ανακάλυψή του δείχνει πώς από τα πιο απλά πράγματα μπορεί να προκύψουν οι πιο συναρπαστικές ιδέες. Ο Ernest A. Hamwi εργαζόταν το 1904 στο St. Louis World’s Fair. Μια μέρα είδε πως, ενώ ο κόσμος περίμενε να πάρει παγωτό από μια παγωτομηχανή, είχαν ξεμείνει από πιάτα.
Κάπου εκεί ήταν που πρότεινε αντί για πιάτα, να χρησιμοποιήσουν βάφλες, τυλιγμένες σε κωνικό σχήμα και να βάλουν το παγωτό από πάνω. Ήταν μια εξαιρετική λύση, σε ένα πρόβλημα τελευταίας στιγμής που δημιουργήθηκε. Η ιδέα του μάλιστα ήταν τόσο καλή που αργότερα, ο ίδιος δημιούργησε την εταιρεία παγωτού Western Cone Company.
Γρανίτα
Κάπως αντίστοιχη είναι και η ιστορία ανακάλυψης της διάσημης πλέον γρανίτας. Ο Frank Epperson ήταν μόλις 11 χρονών, όταν εντελώς τυχαία έφτιαξε την πρώτη γρανίτα του κόσμου το 1905. Τι έκανε; Έβαλε μαγειρική σόδα, την οποία είχε ανακατέψει με διάφορα άλλα, στην κατάψυξη και τα ξέχασε εκεί για ώρες.
Όταν τελικά το θυμήθηκε, δοκίμασε λίγο με τη γλώσσα του το δημιούργημά του και του άρεσε τόσο, που μετά από λίγο άρχισε να το πουλάει σε παιδιά της γειτονιάς του. Το 1923, η ιδέα του μεγάλωσε και οι γρανίτες πουλιόντουσαν σε ένα μεγάλο θεματικό πάρκο. Ωστόσο, πούλησε τα δικαιώματα της εφεύρεσής του στην Joe Lowe Co. Μερικά χρόνια μετά και τους έκανε εκατομμυριούχους. Κι αυτοί εκείνον.
Πατατάκια
Τα διάσημα chips που τόσο πολύ αγαπάμε δημιουργήθηκαν τυχαία ή για να το θέσουμε καλύτερα, από μια πράξη εκδίκησης. Ο George Crum ήταν σεφ στο εστιατόριο Moon’s Lake House της Νέας Υόρκης, όταν μια μέρα είχε ένα διαπληκτισμό με έναν πελάτη, ο οποίος του παραπονέθηκε ότι οι πατάτες στο πιάτο του ήταν πολύ λεπτές.
Ο Crum τότε αποφάσισε να τις κόψει όσο πιο λεπτές μπορούσε, προκειμένου να ‘πειράξει’ τον πελάτη, που τον είχε εκνευρίσει. Όμως, βλέποντας ξανά το πιάτο του (και τη γεύση του) το λάτρεψε. Το ίδιο και ο συγκεκριμένος πελάτης, αλλά και όλοι όσοι το δοκίμασαν. Δυστυχώς για τον Crum, δεν κατοχύρωσε την ιδέα του και έτσι άρχισαν πολλοί να φτιάχνουν τα διάσημα πατατάκια με τις εταιρείες πλέον να βγάζουν δισεκατομμύρια!
Μπισκότα σοκολάτας
Η ιστορία ξεκινάει από την πόλη Whitman της Μασαχουσέτης και το διάσημο για τα γλυκά του, Toll House Inn κάπου στο 1938. Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος, Ruth Graves Wakefield, ήθελε πάντα να τα έχει όλα στην εντέλεια, όμως, μια μέρα παρατήρησε ότι είχε ξεχάσει να πάρει σοκολάτα για τα σοκολατένια μπισκότα που ετοίμαζε. Έτσι, σκέφτηκε να σπάσει σε κομμάτια όση είχε απομείνει μέσα στο μείγμα της για τα μπισκότα.
Στην αρχή, ήταν απογοητευμένη, γιατί η σοκολάτα δεν έλιωσε και τα κομματάκια σοκολάτας είχαν απλά ‘κάτσει’ πάνω στα μπισκότα. Τα cookies της, όμως, είχαν τεράστια επιτυχία στους πελάτης, αλλά και σε όλη την Αμερική στη συνέχεια. Πούλησε τη συνταγή της στη Nestlé και εκείνοι την προσέλαβαν σε θέση συμβούλου.
Κορν Φλέικς
Πίσω στο 1894 ο γιατρός John Harvey Kellogg και ο αδερφός του Will Keith Kellogg, προσπαθούσαν να φτιάξουν ένα υγιεινό γεύμα για τους ασθενείς τους. Μια μέρα ο Will ξέχασε το σιτάρι που έβραζε σε μια κατσαρόλα και όταν το θυμήθηκε, είδε πως είχε ξεραθεί και είχε σκληρύνει.
Οι δυο τους, μη θέλοντας να πετάξουν το φαγητό, σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν έναν πλάστη, για να το κάνουν να μοιάζει με ζύμη. Στη συνέχεια, το έκοψαν σε κομματάκια και το έβαλαν στο φούρνο να ξεροψηθεί. Οι ασθενείς τους το λάτρεψαν και μετά δοκίμασαν και παραλλαγές με καλαμπόκι, φτιάχνοντας τις διάσημες ‘νιφάδες καλαμποκιού (corn flakes). Α, ίδρυσαν και την εταιρεία που όλοι ξέρουμε, την Kellogg’s.
Ζούμπα
Η Zumba, το περίφημο είδος γυμναστικής-χορού που είναι τόσο διαδεδομένο στις μέρες ανακαλύφθηκε από ένα λάθος του Κολομβιανού χορογράφου, Beto Perez. Στα μαθήματα που έκανε πάντα χρησιμοποιούσε διάσημα τραγούδια της Madonna ή του Michael Jackson. Κάποια στιγμή ξέχασε να φέρει την κασέτα με τα τραγούδια του και αναγκάστηκε να βάλει μια playlist από latin μουσική.
Ο Perez δεν έδειξε αγχωμένος και έκανε λες και το είχε προγραμματίσει, άρχισε να αυτοσχεδιάζει με κάποια βήματα salsa και το μάθημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Μόλις είχε δημιουργήσει άθελά του, τη Zumba, χωρίς καν να το γνωρίζει. Ο χορός έγινε παγκόσμιο φαινόμενο και ο ίδιος δε σταματούσε να κλείνει μαθήματα. Σήμερα, στα 49 του έχει μια περιουσία που φτάνει τα 30 εκατομμύρια δολάρια.
 
Πηγή: oneman.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας