Αυξήθηκαν τα ρομπότ την τελευταία δεκαετία

Αυξήθηκαν τα ρομπότ την τελευταία δεκαετία

robot-2301646_1280

Ο αυτοματισμός στους χώρους εργασίας είναι μια τάση της ψηφιακής τεχνολογίας, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος, αν και ταυτόχρονα με την άνοδό της αναπτύσσεται και ο προβληματισμός γύρω από τις μελλοντικές της συνέπειες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η αυτοματοποίηση και τα ρομπότ εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5,3% το 2030. Αυτό ισοδυναμεί με την προσθήκη επιπλέον 4,9 τρισ. δολαρίων ετησίως στην παγκόσμια οικονομία έως το 2030 (σε σημερινές τιμές), που ισοδυναμεί με μια οικονομία μεγαλύτερη από αυτή της Γερμανίας.
Την αυξανόμενη διείσδυση του αυτοματισμού και των ρομπότ στους εργασιακούς χώρους, υπογραμμίζουν τα ίδια τα μεγέθη της αγοράς: οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο αριθμός των ρομπότ που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως τριπλασιάστηκε τις δύο τελευταίες δεκαετίες, φθάνοντας, παγκοσμίως, τα 2,25 εκατ. Οι ίδιοι οι ερευνητές, που εκτιμούν ότι η άνοδος των ρομπότ έχει οφέλη σε επίπεδο παραγωγικότητας και οικονομικής ανάπτυξης, αναγνωρίζουν, επίσης και τα μειονεκτήματα, που αναμένεται να προκύψουν ταυτόχρονα. “Το πιο σημαντικό είναι προφανώς η απώλεια θέσεων εργασίας, που θα προκύψει ως αποτέλεσμα της αυτοματοποίησης, ιδιαίτερα στις φτωχότερες οικονομίες, οι οποίες βασίζονται σε εργαζόμενους με χαμηλή ειδίκευση”, αναφέρουν οι συντάκτες σχετικής μελέτης.
Απώλειες.
Μέχρι το 2030, αναμένεται ότι περισσότερο από 1,5 εκατ. θέσεις εργασίας θα χαθούν εξαιτίας των ρομπότ στις ΗΠΑ. Στην Κίνα, ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 11 εκατ., ενώ η αντίστοιχη απώλεια στην Ε.Ε. θα είναι περίπου 2 εκατ. θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο αριθμός των ρομπότ, που εγκαταστάθηκαν στους χώρους εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ισοδυναμεί με τον αριθμό που τέθηκε σε λειτουργία κατά τα προηγούμενα οκτώ χρόνια.
Παρά την απειλή της απώλειας θέσεων εργασίας, η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να μην θέσουν εμπόδια στην ανάπτυξη του αυτοματισμού.
“Αυτά τα ευρήματα δεν πρέπει να οδηγήσουν τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής και άλλους ενδιαφερόμενους να επιδιώξουν να αποτρέψουν την υιοθέτηση της τεχνολογίας των ρομπότ. Αντ’ αυτού, η πρόκληση θα πρέπει να είναι η κατανομή του μερίσματος της ρομποτικής πιο ομοιόμορφα σε όλους, βοηθώντας τους ευάλωτους εργαζόμενους να προετοιμαστούν κατάλληλα και να προσαρμοστούν στις αναταραχές που θα φέρει η αυτοματοποίηση”, αναφέρουν οι ερευνητές.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, η επανακατάρτιση των εργαζομένων και η απόκτηση προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων είναι ενέργειες, που θα βοηθήσουν την αγορά εργασίας να δημιουργήσει μια ισορροπία μεταξύ των ανθρώπινων δεξιοτήτων που απαιτούνται και δεξιοτήτων, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναληφθούν από μια μηχανή.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει