Εκπρόσωπος Αναστασιάδη: Πειρατικές οι ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ

Εκπρόσωπος Αναστασιάδη: Πειρατικές οι ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ

Για «πειρατικές ενέργειες» και «τσαμπουκάδες» της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και την ανατολική Μεσόγειο έκανε λόγο ο Βίκτωρ Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος τύπου του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη. «Αυτά που κάνει η Τουρκία είναι πειρατικές ενέργειες καθώς με το πρόσχημα των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων θέλει να επιβάλει την Τουρκία ως συνέταιρο σε όλη την προσπάθεια για την αξιοποίηση ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ο εκπρόσωπος του Νίκου Αναστασιάδη εξήγησε ότι η κυπριακή δημοκρατία ακολούθησε από την εποχή της προεδρίας Κληρίδη ένα συνεπές πρόγραμμα για την αξιοποίηση των όποιων ενεργειακών πόρων στις κυπριακές θάλασσες ενώ συμπλήρωσε ότι επί κυβερνήσεως Αναστασιάδη έγινε προσπάθεια να θωρακιστεί το πλάνο αυτό με σειρά διπλωματικών ενεργειών.
Ο Βίκτωρ Παπαδόπουλος διεμήνυσε προς την Τουρκία ότι «για να υπάρξει συνεργασία θα πρέπει η Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να επιλύσει το Κυπριακό και να σταματήσει η ανωμαλία που υπάρχει στην Κύπρο».
Υπογράμμισε, δε, ότι τα τελευταία 6 χρόνια η Κύπρος έχει προσελκύσει στα «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ τεράστιες εταιρείες όπως η EXXON MOBIL και η TOTAL. «Εάν η Τουρκία έχει στόχους στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ είναι λίγο δύσκολο αυτό με την παρουσία αυτών των εταιρειών» είπε με νόημα ο κ. Παπαδόπουλος.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων και μετά από σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του Νίκου Αναστασιάδη απάντησε ότι η έναρξή του «νομίζω ότι θα είναι λίγο περισσότερο από το 2020».
Από την άλλη πλευρά οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εντείνονται καθώς η γειτονική χώρα συνεχίζει να αγνοεί τις προειδοποιήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της διεθνής κοινότητας για τις παράνομες γεωτρήσεις στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρο.
Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε μία ακόμη προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, απηύθυνε εκ νέου την προειδοποίηση «να μην δοκιμάσει κανείς τη δύναμή μας», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για δήλωση ετοιμότητας της Τουρκίας, αν ξανα-προκύψει ανάγκη στην Κύπρο.
Παράλληλα, ο Ακάρ «θυμήθηκε» τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τόνισε ότι τα «δικαιώματα» της Τουρκίας πρέπει να γίνουν σεβαστά. «Όταν μιλάμε για Γαλάζια Πατρίδα, εννοούμε μία περιοχή 462 χλμ. στην οποία περιλαμβάνεται και η θάλασσα και ο ουρανός. Έχουμε δικαιώματα που καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και αναμένουμε από τους συνομιλητές μας και γείτονές μας να τα σεβαστούν. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένουμε να προχωρήσουμε» τόνισε προκαλώντας εκ νέου την Ελλάδα και Κύπρο.
Πηγή: In.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας