Η μεγάλη πρόκληση της νέας κυβέρνησης

Η μεγάλη πρόκληση της νέας κυβέρνησης

θεσμοι

Με το κρισιμότερο «στοίχημα» θα βρεθεί αντιμέτωπη το φθινόπωρο η κυβέρνηση. Το στοίχημα αυτό δεν είναι άλλο από την πορεία της οικονομίας.
Οι αλλαγές στο επιτελικό κράτος, η κατάργηση του ασύλου, η ανανέωση σε επίπεδο προσώπων δίνουν μια πρώτη εικόνα του «γαλάζιου» σχεδίου. Όμως, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αυτό που περιμένει είναι η μείωση της φορολογίας. Και σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει τη νέα κυβέρνηση από το αν θα αυξηθεί τελικά ο οικογενειακός προϋπολογισμός.
Ωστόσο η εφαρμογή ενός νέου μίγματος οικονομικής πολιτικής δεν είναι εύκολη υπόθεση ακόμα και στο μεταμνημονιακο τοπίο. Το κλειδί είναι η εμπιστοσύνη των εταίρων προκειμένου να ξεκλειδώσει η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η μείωσή τους είναι δεδομένο πως θα δημιουργήσει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο για ένα πακέτο μέτρων ελάφρυνσης. Ωστόσο, για να γίνει αυτό η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα επενδυτικό και φιλομεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.
Από τον κύκλο επαφών που θα έχει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα δοθεί μια πρώτη εικόνα της στάσης των εταίρων. Η ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών αποτελεί «ατού» σε αυτή τη συζήτηση, ενώ εκτιμάται πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για ευρωπαϊκές συμμαχίες.
Η βελτίωση του κόστος δανεισμού επηρεάζει θετικά την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να είναι το μόνο «όπλο».
Η κυβέρνηση καλείται να επιβεβαιώσει την πρόθεσή της για την προσέλκυση επενδύσεων, αναλαμβάνοντας σειρά πρωτοβουλιών. Στο τέλος Αυγούστου τα φώτα θα πέσουν στον νέο αναπτυξιακό νόμο που θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Εκεί θα φανεί και η αποφασιστικότητα για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και τη χορήγηση ουσιαστικών κινήτρων (κυρίως σε τομείς που δοκιμάστηκαν στα χρόνια της κρίσης, όπως είναι η οικοδομική δραστηριότητα).
Παράλληλα συνεχίζονται οι μικρές «μάχες» εν μέσω θέρους. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η καταπολέμηση των στρεβλώσεων του ασφαλιστικού συστήματος αποτελούν μερικές μόνο από τις προκλήσεις της νέας κυβέρνησης.
Άλλωστε στις συζητήσεις με τους εταίρους είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην υπάρχουν… εκπλήξεις. Μέχρι τότε κυβέρνηση και αντιπολίτευση μπορούν να κάνουν έναν πρώτο απολογισμό της κοινοβουλευτικής τους παρουσίας. Και με αφορμή τις αυγουστιάτικες εξορμήσεις τους να ακούσουν και τις πρώτες εντυπώσεις των πολιτών.
 
Πηγή : naftemporiki.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας