7+1 tips που θα κάνουν τις online αγορές σου ευκολότερες

7+1 tips που θα κάνουν τις online αγορές σου ευκολότερες

7tips-online-agores-businessreviewgreece

Ο Θωμάς Καραβάκας είναι ο ιδρυτής του πρώτου ελληνικού marketplace το The Customerz. Μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξή μας σε προηγούμενο άρθρο. Σήμερα όμως, έχει να μας πει τρόπους που θα κάνουν τις ηλεκτρονικές αγορές μας ευκολότερες και δυσκολότερες γι αυτούς που θα θελήσουν να μας εξαπατήσουν.
Κάποιος σοφός έχει πει ότι «δεν έχει σημασία πόση τεχνολογία υπάρχει, αλλά πόση απ’ αυτή την τεχνολογία ξέρεις να χρησιμοποιείς». Επειδή λοιπόν σίγουρα εκτιμάς την ευκολία, την ποικιλία και τις καλές τιμές που μπορείς να πετύχεις αγοράζοντας online, αλλά δεν είσαι βέβαιος ότι θα το κάνεις σωστά ή ότι δεν θα την πατήσεις, ιδού μερικά βασικά πράγματα που χρήσιμο είναι να έχεις στο μυαλό σου πριν πατήσεις το «Ολοκλήρωση παραγγελίας».
1. Ψώνισε από ιστοσελίδες που γνωρίζεις
Υπάρχουν ιστοσελίδες που τις γνωρίζει όλος ο κόσμος. Για παράδειγμα το Amazon, eBay, Aliexpress και ιστοσελίδες γνωστών αλυσίδων. Εκεί υπάρχει μηδενικό ρίσκο να μην παραλάβεις αυτό που βλέπεις στη φωτογραφία ή και στην ακόμη χειρότερη να μην παραλάβεις καν το προϊόν σου. Από την άλλη, είναι και κάτι ιστοσελίδες του τύπου Azamon.net οι οποίες όπως και να το κάνουμε είναι αμφιβόλου ποιότητας.
2. Προσοχή στο λουκέτακι
Στην γραμμή διεύθυνσης της κάθε ιστοσελίδας, ακριβώς δίπλα και αριστερά από την ονομασία της, υπάρχει ένα λουκετάκι. Αν δεν υπάρχει, μην δίνεις τα στοιχεία της κάρτας σου. Είναι σύμβολο ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι ασφαλής και ότι τα στοιχεία σου, πριν φτάσουν στον server για την πληρωμή, έχουν κρυπτογραφηθεί.
3. Πρόσεξε τι στοιχεία δίνεις
Είναι κάποιες ιστοσελίδες αμφιβόλου ποιότητας, οι οποίες ζητάνε να δώσεις μέχρι και το ΑΦΜ σου. Αν δεν είσαι επαγγελματίας για να κοπεί το τιμολόγιο αντί για απόδειξη, καλύτερα απομακρύνσου από την ιστοσελίδα αυτή. Και εννοείται πως ποτέ δεν στέλνουμε τα στοιχεία της κάρτας μας μέσω email. ΠΟΤΕ.
4. Ο συντομότερος δρόμος είναι η ευθεία
Είναι πάντα προτιμότερο να πηγαίνεις απευθείας στο σάιτ που θέλεις να ψωνίσεις, παρά κάνοντας κλικ σε κάποιο τυχαίο «κουπόνι» που βρήκες και το οποίο υποτίθεται πως θα σε πάει εκεί που θέλεις μέσω ανακατεύθυνσης. Αν δεν είσαι απολύτως βέβαιος ότι το κουπόνι είναι του εμπόρου που σ’ ενδιαφέρει, άστο να πάει στην ευχή γιατί αλλιώς τα στοιχεία της πιστωτικής σου κάρτας μπορεί να κάνουν φτερά πριν καν βλεφαρίσεις.
5. Δες τι λένε γι αυτό
Κάνε την έρευνα σου. Μπορεί να βρήκες το προϊόν που σε ενδιαφέρει σε πολύ καλή τιμή, αλλά μην κοιτάς μόνο αυτό. Δεν είναι το παν. Γιατί αν ξαφνικά λείπουν από τον λογαριασμό σου αρκετά χρήματα, αυτά που πιθανόν θα κέρδιζες, είναι ένα τίποτα.
6.Κάνε τα βασικά
Μην κάνεις αγορά από κάποια ιστοσελίδα από δημόσιο wi-fi. Για παράδειγμα, είσαι στην καφετέρια και βλέπεις μια μπλούζα που σου άρεσε. Μην την αγοράσεις εκείνη την στιγμή. Πήγαινε σπίτι σου και αγόρασε την. Ποτέ δεν ξέρεις αν κάποιος έχει μπεί ανάμεσα στο δημόσιο αυτό δίκτυο και τι μπορεί να βλέπει στις συνδέσεις.
7. Πρόσεξε τα κοινωνικά δίκτυα
Το Facebook έχει γεμίσει «προσφορές», που σκάνε καθημερινά στο Νews Feeds σου. Συνήθως βλέπουμε την προσφορά και κλικάρουμε αβίαστα. ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΕΣΥ. Πολλά άτομα είναι αυτά που έχουν κάνει το κλικ, έχουν πάει σε μία ιστοσελίδα αμφιβόλου ποιότητας και τελικά…
Bonus
Έχεις κάνει εγγραφή σε αρκετές ιστοσελίδες. Πολλές σίγουρα δεν τις θυμάσαι. Και επειδή δεν κοίταξες την πολιτική τους αλλά συμφώνησες στους όρους κατά την αγορά, το email σου βρέθηκε σε μία λίστα αρκετών άλλων “καταστημάτων”. Ξαφνικά λαμβάνεις email από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ότι έχει εξαιρετικές προσφορές. Μην μπείς στην ιστοσελίδα αυτή. Αλλά και αν κάνεις το κλικ, σιγουρέψου ότι έχεις κατά νου τα παραπάνω tips.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει