Πόσο παραγωγική είναι μια ώρα εργασίας στην Ελλάδα;

Πόσο παραγωγική είναι μια ώρα εργασίας στην Ελλάδα;

nabmGREECE2715

Τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία του ΟΟΣΑ, αποκαλύπτουν σε ποιές χώρες η μέση ώρα εργασίας συμβάλλει περισσότερο στο ΑΕΠ.  Σύμφωνα με τα στοιχεία, ανεξάρτητα από το πόσο κοπιαστικό μπορεί να είναι να εργάζεται, για παράδειγμα, ο μέσος εργαζόμενος στην Ελλάδα ή στη Χιλή, δεν σημαίνει ότι είναι εξίσου παραγωγικός όσο ο μέσος εργαζόμενος στην Ιρλανδία, που είναι στην κορυφή της λίστας με μέσο όρο 102.3$.
Ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος προσθέτει στο ΑΕΠ 38.5$ την ώρα, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα 57.5$, δηλαδή σχεδόν όσο προσθέτει ο μέσος εργαζόμενος στη γειτονική Ιταλία.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ στις άλλες χώρες της λίστας η παραγωγικότητα της εργασίας (σε όρους ΑΕΠ) αυξήθηκε την δεκαετία 2007-2017, στην Ελλάδα μειώθηκε, φτάνοντας σε χαμηλότερα επίπεδα το 2013. Από τότε παρατηρείται μια αύξηση με αργό ρυθμό ως και το 2018 (παράλληλα με την αργή αύξηση του ΑΕΠ την ίδια περίοδο) αλλά παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα.
Βέβαια, αυτός ο δείκτης δεν είναι το πιο αξιόπιστο μέσο για τη μέτρηση της παραγωγικότητας της εργασίας γιατί τη σχετίζει αποκλειστικά με το ΑΕΠ. Παραβλέπει κυρίως τους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν το ΑΕΠ και δεν σχετίζονται με την εργασία, αλλά και αυτούς οι οποίοι σχετίζονται με την παραγωγικότητα της εργασίας και δεν αποτυπώνονται στο ΑΕΠ.
Πάντως και στους τελευταίους παράγοντες τα νέα δεν είναι τόσο ευχάριστα για την Ελλάδα. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο γιατί οι Έλληνες δουλεύουμε πολύ αλλά παράγουμε λίγο.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.