Μάθε τι πρέπει να κάνεις όταν βρίσκεσαι υπό πίεση!

Μάθε τι πρέπει να κάνεις όταν βρίσκεσαι υπό πίεση!

woman-book_anxious

Το 2016, το World Economic Forum δημοσίευσε το Future of Jobs Report, όπου ζήτησαν από τους HR managers από παγκόσμιες εταιρείες να προβλέψουν τις 10 κορυφαίες επαγγελματικές δεξιότητες που χρειάζονται οι εργαζόμενοι για να πετύχουν μέχρι το 2020. Μία από αυτές τις δεξιότητες που δεν είχε συμπεριληφθεί στην αντίστοιχη λίστα του 2015 ήταν η συναισθηματική νοημοσύνη.
Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, η συναισθηματική νοημοσύνη αποτελεί εδώ και 2 δεκαετίες ένα σημαντικό δείκτη επαγγελματικής επιτυχίας, ξεπερνώντας ακόμα και τις τεχνικές ικανότητες.
Σε μία αξιοσημείωτη έρευνα του CareerBuilder, όπου συμμετείχαν πάνω από 2.000 Αμερικανοί HR managers, διαπιστώθηκε ότι το 59% των εργοδοτών δεν θα προσλάμβανε κάποιον που έχει υψηλό IQ, αλλά χαμηλό EQ. Για την ακρίβεια, το 75% των ερωτηθέντων είπαν ότι είναι πιο πιθανό να δώσουν προαγωγή σε κάποιον που έχει υψηλότερο EQ από κάποιον με υψηλότερο IQ.
Οι εταιρείες εκτιμούν τους εργαζομένους με υψηλό EQ για διάφορους λόγους. Υπάρχουν, όμως, 6 λόγοι που ξεχωρίζουν.
1. Δεν αντιδρούν, αλλά απαντούν
Πολλοί συχνά αντιδρούμε και γινόμαστε αμυντικοί όταν αντιμετωπίζουμε μία συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση ή έναν δύσκολο συνάδελφο ή πελάτη. Οι λάθος αντιδράσεις, όμως, μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικά αποτελέσματα. Οι άνθρωποι με υψηλό EQ όταν συνειδητοποιήσουν ποια είναι η ρίζα του αρνητικού συναισθήματος, απαντούν με μία πιο ψύχραιμη προσέγγιση. Θα επεξεργαστούν την κατάσταση που πρόκειται να εκτροχιαστεί, θα αποκτήσουν μια σφαιρική εικόνα, θα ακούσουν χωρίς κριτική και θα αποφύγουν την κατά μέτωπο αντίδραση.
2. Είναι ο εαυτός τους
Ένας κοινός τόπος μεταξύ των ανθρώπων στη δουλειά είναι να φοράνε μία μάσκα η οποία κρύβει τον πραγματικό τους εαυτό όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολους ανθρώπους ή καταστάσεις. Ένας ηγέτης ή συνάδελφος με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι αξιοπρεπής και αυθεντικός. Θα αντιμετωπίσει αυτούς τους δύσκολους ανθρώπους και καταστάσεις με απεριόριστη συναισθηματική ειλικρίνεια και διαφάνεια.
3. Σκέφτονται πριν μιλήσουν
Υπάρχει μία φανταστική τεχνική συζήτησης που ονομάζεται “η παύση των 6 δευτερολέπτων”, που χρησιμοποιείται από ανθρώπους με συναισθηματική νοημοσύνη για να συγκεντρώσουν τις σκέψεις τους πριν μιλήσουν. Γιατί 6 δευτερόλεπτα; Τα χημικά του συναισθήματος μέσα στον εγκέφαλό μας και στο σώμα μας διαρκούν περίπου 6 δευτερόλεπτα. Κατά τη διάρκειας μίας συνομιλίας με ένταση, αν μπορέσουμε να κάνουμε ένα διάλειμμα για λίγο, η ροή των χημικών που παράγονται μειώνεται. Όταν είσαι ανήσυχος ή θυμωμένος, πριν πεις κάτι σκληρό, αυτή η πολύτιμη παύση σε βοηθά να εκτιμήσεις γρήγορα τα υπέρ και τα κατά των πράξεών σου και να κάνεις πιο προσεκτικές επιλογές.
4. Διαχειρίζονται καλύτερα τις δύσκολες καταστάσεις
Πάρε για παράδειγμα ένα δυσαρεστημένο πελάτη ή έναν απογοητευμένο συνεργάτη. Το υψηλό επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης σε έναν συνάδελφο ή σε έναν διευθυντή θα τον βοηθήσει να παραμείνει ήρεμος και θετικός κατά τη διάρκεια δύσκολων καταστάσεων. Επίσης, θα τον βοηθήσει να δείξει σταθερότητα και να θέσει όρια σε ανθρώπους κατά τη διάρκεια διαφωνιών και ανθυγιεινής διαμάχης.
5. Έχουν αυτοέλεγχο
Ο ψυχολόγος και συγγραφέας best-seller Daniel Goleman υποστηρίζει: “Οι λογικοί άνθρωποι-αυτοί που ελέγχουν τα συναισθήματά τους-είναι αυτοί που μπορούν να διατηρήσουν ένα ασφαλές και δίκαιο περιβάλλον. Σε αυτές τις συνθήκες, τα δυσάρεστα συναισθήματα είναι περιορισμένα και η αποδοτικότητα υψηλή. Ο αυτοέλεγχος είναι μία δεξιότητα που μαθαίνεται και θα σε βοηθήσει να είναι περισσότερο παρών, πιο ήρεμος και συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιστάσεων. Είναι μια απαραίτητη συναισθηματική δεξιότητα με μακροπρόθεσμα οφέλη.”
6. Κοιτούν τη συνολική εικόνα
Επειδή λειτουργούν με μεγάλη αυτογνωσία, μπορούν να δουν και τις 2 πλευρές ενός ζητήματος, να συνειδητοποιήσουν τα συναισθήματα τα δικά τους, αλλά και των άλλων με σκοπό να επιλέξουν ένα διαφορετικό και καλύτερο αποτέλεσμα. Όπως υποστηρίζει ο Daniel Goleman: “Αν δεν έχεις αυτογνωσία, αν δεν μπορείς να διαχειριστείς τα αρνητικά σου συναισθήματα, αν δεν μπορείς να έχεις ενσυναίθηση και λειτουργικές σχέσεις, τότε όσο έξυπνος κι αν είσαι, δεν πρόκειται να πας πολύ μακριά.”
Πηγή: επιχειρώ

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει