Financial Times: Πώς αντιστράφηκε η μοίρα της Γερμανίας και της Ελλάδας

Financial Times: Πώς αντιστράφηκε η μοίρα της Γερμανίας και της Ελλάδας

ellada-germania-simaie.xpg

«Πώς αντιστράφηκε η μοίρα της Γερμανίας και της Ελλάδας» γράφουν οι Financial Times, παρακολουθώντας το παράδοξο που σημειώνεται στην Ευρωζώνη.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η Γερμανία, η οικονομική υπερδύναμη της Ευρωζώνης επιβραδύνεται, ενώ η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. «Στην Ευρωζώνη έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Η Γερμανία, που είναι η βιομηχανική υπερδύναμη της Ευρωζώνης, υφίσταται τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα της εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, σύμφωνα με την IHS Markit», αναφέρει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τους τελευταίους δείκτες της εταιρείας ερευνών, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας – που θεωρείτο για πολύ καιρό το «καμένο χαρτί» της Ευρωζώνης – αναπτύσσεται ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού στην Ευρωζώνη.
Τα στοιχεία αυτά, σημειώνει το δημοσίευμα, αναδεικνύουν την ευπάθεια της εξωστρεφούς γερμανικής οικονομίας – η οποία θεωρείται ευρύτερα ότι εισήλθε σε ύφεση στο τρίτο τρίμηνο – στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Για την Ελλάδα, προσθέτει, αποτελούν την τελευταία ένδειξη μίας καθυστερημένης ανάκαμψης μετά την καταβαράθρωσή της.
«Κατά περίεργο τρόπο, η γερμανική αδυναμία και η ελληνική δύναμη εξηγούν επίσης γιατί οι αποδόσεις των ομολόγων και των δύο χωρών βρίσκονται κοντά σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ.
Καθώς οι αποδόσεις των γερμανικών τίτλων έκαναν βουτιά κάτω από το μηδέν (η απόδοση του 10ετούς είναι -0,57%), οι διαχειριστές κεφαλαίων ζητούν όλο και πιο απελπισμένα αποδόσεις αλλού. Τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρωζώνη, αλλά η αναζήτηση κέρδους από τους επενδυτές τις έχει ωθήσει σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, λίγο μόνο πάνω από το 1,3% για το 10ετές ομόλογο.
«Ταυτόχρονα, η σχετικά ισχυρή ανάπτυξη της Ελλάδας έχει κάνει τους επενδυτές να εμπιστεύονται ότι το χρέος της είναι λιγότερο επικίνδυνο από πριν», αναφέρουν οι FT. «Καθώς όλο και περισσότερες αποδόσεις ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης γίνονται αρνητικές, οι επενδυτές είναι απλά αναγκασμένοι να αναζητούν υψηλότερο έδαφος», δηλώνει αναλυτής της Rabobank, προσθέτοντας: «Οι θετικές αποδόσεις της Ελλάδας φαίνονται ελκυστικές και η βελτίωση των οικονομικών βασικών μεγεθών δεν υπαγορεύουν τουλάχιστον στους επενδυτές να μείνουν μακριά».
Πηγή: insider.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας