Γιατί δεν πρέπει να πάρεις προσωπικά μια απόρριψη

Γιατί δεν πρέπει να πάρεις προσωπικά μια απόρριψη

develop-your-rejection-muscle

Απόρριψη. Σίγουρα σου έχει τύχει να θέλεις κάτι πολύ, να έχεις προσπαθήσει αρκετά για να το πετύχεις και εν τέλει να απορριφθείς. Αν πάρεις προσωπικά αυτή την απόρριψη τότε σου δημιουργούνται σκέψεις και συναισθήματα που φθείρουν την αυτοεκτίμηση σου. Φτάνεις σε σημείο που πιστεύεις ότι τα έκανες όλα λάθος, ενώ βαθιά μέσα σου ξέρεις ότι αυτό δεν ισχύει, γιατί έδωσες το μέγιστο των δυνατοτήτων σου.
Το ότι απορρίφθηκες από κάποιον δεν σημαίνει ότι έκανες εσύ λάθος. Μπορεί κάλλιστα να έκανε λάθος εκείνος που σε απέρριψε! Δηλαδή, δεν μπόρεσε να διακρίνει σε εσένα όλα αυτά που μπορείς να προσφέρεις. Δεν έχουν όλοι την ίδια κριτική σκέψη και διορατικότητα, να αντιληφθούν πόσα μπορείς να δώσεις εσύ ως άνθρωπος, η ιδέα σου ή το προϊόν σου.
Το ότι κάποιος θα αναλάβει το ρόλο του κριτή και κάποιος του κρινόμενου, σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, δεν σημαίνει ότι ο κριτής είναι αυτομάτως αλάνθαστος. Απλά έτυχε να είναι εκείνος που θα αναλάβει αυτό τον ρόλο, τον οποίο μπορείς να αναλάβεις και εσύ σε μια άλλη περίσταση. Υπάρχουν πολλοί κακοί κριτές εκεί έξω και είναι φυσιολογικό να πέσεις σε αυτούς.
Αυτό που πρέπει να σκεφτείς είναι ότι, εφόσον εσύ που κρίνεσαι έχεις και άλλες ευκαιρίες, αυτός που χάνει από μια λάθος κρίση είναι ο κριτής και όχι εσύ! Οι περιπτώσεις να είναι μια περίσταση η μοναδική ευκαιρία στη ζωή σου ειναι σπάνιες, επομένως δεν χρειάζεται να απογοητεύεσαι.
Βέβαια, όταν κάποιος σε απορρίψει μπορεί να μην έκανε λάθος κανένας από τους δύο! Είναι συνηθισμένη περίπτωση, αυτός που σε έκρινε, να είδε και να εκτίμησε όλα τα θετικά σου στοιχεία αλλά αυτά τα στοιχεία να μην ειναι αυτά τα οποία ψάχνει και στα οποία θέλει να επενδύσει, γενικώς ή τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Για παράδειγμα, αν ένας HR manager θέλει να προσλάβει έναν άνθρωπο για μια θέση που απαιτεί συγκεκριμένα προσόντα, μπορεί να απορρίψει υποψηφίους που να έχουν τέλεια χαρακτηριστικά αλλά για μια άλλη θέση, στην οποία η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει έλλειψη. Ενας επενδυτής που έχει μια συγκεκριμένη επενδυτική φιλοσοφία θα απορρίψει ένα πρότζεκτ που το θεωρεί εξαιρετικό αλλά δεν είναι εντός του κλάδου των δικών του προτιμήσεων. Το ίδιο ισχύει φυσικά και στις προσωπικές σχέσεις.
Το timing είναι κάτι που παίζει τεράστιο ρόλο. Οποιοσδήποτε μπορεί να βρεθεί σε μια κακή στιγμή που θα επηρεάσει το χαρακτήρα, την απόδοση, την κρίση του. Γενικότερα, η χρονική περίοδος είναι μια βασική αιτία, αν δεν είναι η ιδανική, για να μην “τα βρουν” δύο πλευρές. Κανείς δεν είναι πάντα διαθέσιμος και πρόθυμος για όλα και είναι σπάνιο να αποτελείς τη μοναδική επιλογή κάποιου. Οι λόγοι που σε απορρίπτει κάποιος δεν έχουν να κάνουν καθαρά με εσένα αλλά με τα δικά του κριτήρια τη στιγμή της απόφασης του.
Φυσικά, θα πρέπει να αναλάβεις τις δικές σου ευθύνες και να κάνεις αυτοκριτική, αλλά χωρίς να γίνεσαι σκληρός με τον εαυτό σου. Ο σκοπός ειναι να βρεις τα (τυχών) σφάλματα σου, ώστε να βελτιωθείς και να μην τα επαναλάβεις την επόμενη φορά, στη νέα ευκαιρία που θα έχεις. Όχι να τιμωρήσεις τον εαυτό σου και να υποβαθμίσεις την αξία σου.
Η αυτοκριτική είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για την επιβίωση, την εξέλιξη και την ευτυχία σου αρκεί να ξέρεις να τη χρησιμοποιείς σωστά. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα!
Την επόμενη φορά που θα νιώσεις απογοήτευση και θα πάρεις προσωπικά μια απόρριψη, πιστεύοντας ότι το φταίξιμο είναι μόνο δικό σου, προσπάθησε να σκεφτείς καθαρά. Να συνεχίσεις να προχωράς μπροστά με πάθος και να προσπαθείς μέχρι να βρεις αυτούς που θα εκτιμήσουν τις δυνατότητες σου και θα επενδύσουν σε σένα!
Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα ανθρώπων οι οποίοι αν και απορρίπτονταν συνεχώς, δεν τα παράτησαν και στο τέλος κατάφεραν σπουδαία πράγματα. Ο Τζακ Μα είχε απορριφθεί από 30 διαφορετικές δουλειές, πριν ιδρύσει την Alibaba και γίνει δισεκατομμυριούχος.
Όπως έχει πει και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, επιτυχία είναι να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.