Γιατί η αποτυχία είναι το κλειδί της επιτυχίας;

Γιατί η αποτυχία είναι το κλειδί της επιτυχίας;

success_key-1-1067x675

Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν την αποτυχία σαν την πανούκλα. Και προσπαθούν πάντα για να επιτύχουν την τελειότητα.
Μπορεί όμως η προσπάθεια αποφυγής της αποτυχίας να προστατεύει το «εγώ» μας βραχυπρόθεσμα, έχει αρνητική επίδραση στο επίπεδο της επιτυχίας που θα βιώσουμε στο μέλλον.
Σύμφωνα με το Inc. αυτό συμβαίνει γιατί η αποτυχία φέρνει, εκτός από απογοήτευση που είναι λογική, πολλά πλεονεκτήματα που μας διαμορφώνουν, τα οποία δεν θα είχαμε βιώσει διαφορετικά.
Ο επί 18 φορές bestselling συγγραφέας, Seth Godin, περιγράφει γιατί οι επιχειρηματίες που αποτυγχάνουν πιο συχνά, αποδίδουν καλύτερα:

  • Ο κανόνας είναι απλός: Το άτομο που αποτυγχάνει περισσότερο, θα κερδίσει. Αν αποτύχω πολλές φορές από τον άλλον, θα κερδίσω. Γιατί για να έχω αποτύχει πολλές φορές, σημαίνει ότι είμαι αρκετά καλός για να συνεχίσω να βρίσκομαι στο παιχνίδι.
  • Έτσι, εάν αποτύχω παταγωδώς και βγω από το παιχνίδι, θα έχω αποτύχει μόνο μία φορά. Αλλά αν συνεχίζω να παράγω πράγματα, να δείχνω τη δουλειά μου στον κόσμο, τη δημιουργία μου, θα μάθω πάρα πολλά πράγματα.
  • Θα μάθω να βλέπω με μεγαλύτερη ακρίβεια, θα μάθω τη διαφορά ανάμεσα σε μια καλή ιδέα και μια κακή ιδέα και, πάνω απ’ όλα, θα συνεχίσω να παράγω.

Έρευνες το υποστηρίζουν αυτό επίσης: αν θέλετε να βρείτε την εξαιρετική ιδέα, θα πρέπει να σκεφτείτε πάρα πολλές ιδέες. Οι περισσότερες από αυτές δεν θα λειτουργήσουν και πολλές θα είναι κακές. Αλλά μετά από καιρό, η αποτυχία θα σας δείξει τι εστί καλή ιδέα.
Και εάν μέχρι τώρα δεν έχετε αποτύχει συχνά, ακολουθούν κάποιες στρατηγικές για να νιώσετε πιο άνετα με την αποτυχία:
1. Προβάλλετε τη δουλειά σας
Δημοσιεύστε τη δουλειά σας, τις ιδέες σας. Εξερευνήστε νέες τεχνικές. Επανειλημμένα. Και κατά προτίμηση δημόσια. Θα αναπτύξετε την συνήθεια να παράγετε περισσότερη δουλειά που θα βελτιώσει τις δεξιότητές σας και θα σας κάνει να καταλάβετε καλύτερα τι είναι καλό.
2. Μην ασχολείστε με τα αποτελέσματα
Η αποτυχία δεν σημαίνει ότι είστε και αποτυχημένος. Η κακός άνθρωπος. Απλά σημαίνει ότι η προσέγγιση που διαλέξατε για να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν είχε αποτέλεσμα.
Να θυμάστε αυτό: το πως οι άλλοι αντιδρούν στη δουλειά σας δεν θα πρέπει να επηρεάζει τον τρόπο που βλέπετε εσείς τον εαυτό σας ή τη δουλειά σας. Όπως είπε η Elizabeth Gilbert σε ομιλία της στο TED τον Απρίλιο του 2014 «δημοσίευσα την επίφοβη συνέχεια του Eat, Pray, Love. Και ξέρετε τι έγινε με αυτό το βιβλίο; Απέτυχε, και ήμουν μια χαρά με αυτό… Αυτό που θέλω να πω είναι ότι γράφω ένα άλλο τώρα και θα γράψω και άλλο βιβλίο μετά από αυτό και άλλο και άλλο και άλλο».
3. Υιοθετήστε την νοοτροπία της εξέλιξης
Δεν είστε γεννημένοι για να γνωρίζετε πως να κάνετε τα πάντα. Ταλέντο, ευφυΐα και το να είστε καλός σε κάτι δεν είναι δεδομένα, είναι αρετές που αναπτύσσουμε με τον χρόνο μέσα από την εμπειρία.Η συγγραφέας Carol Dweck υποστηρίζει ότι εάν υιοθετήσετε μια λογική που βασίζεται στην προσωπική εξέλιξη, μπορείτε να καλλιεργήσετε τις ιδιότητες που επιθυμείτε, μέσα από την προσπάθεια. Στο βιβλίο της Mindset, εξηγεί τη στάση των παιδιών που λειτουργούν με αυτή τη νοοτροπία: «Όχι μόνο δεν αποθαρρύνονται από την αποτυχία, δεν σκέφτονται καν ότι ήταν αποτυχία. Νόμιζαν ότι μάθαιναν».
Για να φτάσετε στο επίπεδο επιτυχίας που επιθυμείτε, αποτρέψτε την ιδέα ότι όλα θα λειτουργήσουν σαν ένα παραμύθι με λίγες δυσκολίες ή αποτυχίες στην πορεία. Αγκαλιάστε τα χτυπήματα και τις μαθησιακές εμπειρίες ως δώρα!

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Δημήτρης Βλάμης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του Business Talks Podcast. Μετράει εμπειρία 3 χρόνων στο content marketing & management και εξειδικεύεται στα social media. Η επιχειρηματικότητα είναι ένα όνειρο που είχε από μικρός και τον εμπνέει η προσωπική εξέλιξη καθώς και οι νέες τεχνολογίες. Πιστεύει πως ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να πετύχει κάτι που θέλει πραγματικά.