Πρώην επιστήμονας της NASA υποστηρίζει: «Είχαμε βρει εξωγήινη ζωή στον Αρη, πριν 40 χρόνια»

Πρώην επιστήμονας της NASA υποστηρίζει: «Είχαμε βρει εξωγήινη ζωή στον Αρη, πριν 40 χρόνια»

planitis-aris-2019-10-15

Ενδέχεται να είχαμε ανακαλύψει δείγματα ζωής στον Αρη πριν από 40 χρόνια. Αυτό υποστήριξε o Γκίλμπερτ Β. Λεβίν, πρώην επιστήμονας της NASA.

O Λεβίν, που ήταν ο επικεφαλής ερευνητής ενός πειράματος της NASA, που έστειλε δορυφόρους στον Αρη το 1976, δημοσίευσε άρθρο στο Scientific American journal, την περασμένη Πέμπτη, στο οποίο ισχυρίζεται ότι τα θετικά αποτελέσματα του πειράματος αποτελούσαν απόδειξη ότι υπάρχει ζωή στον πλανήτη. Το πείραμα, που έχει τίτλο Labeled Release (LR), σχεδιάστηκε για την ανακάλυψη οργανικής ύλης στο έδαφος του Αρη. «Φάνηκε σαν να είχαμε απαντήσει αυτή την ερώτηση» έγραψε ο Λεβίν.
Τι έκαναν οι ερευνητές της NASA στον Αρη
Οι ερευνητές τοποθέτησαν θρεπτικές ουσίες στο χώμα του Αρη και εάν υπήρχε κάποιο είδος ζωής θα κατανάλωνε την τροφή. Επειτα, θα έμεναν κάποια ίχνη του μεταβολισμού του οργανισμού και τότε με ειδικές οθόνες θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν τα κατάλοιπα της διαδικασίας. Οι ερευνητές για να είναι σίγουροι ότι υπήρξε βιολογική αντίδραση, το τεστ επαναλήφθηκε και αφού ψήθηκε το χώμα, διαδικασία που σκοτώνει είδος ζωής. Ο Λεβίν επισημαίνει ότι εάν υπήρχε βιολογική αντίδραση μετά το πρώτο τεστ και όχι μετά το δεύτερο, τότε αυτό θα αποδείκνυε πως έλαβε χώρα κάποια βιολογική διεργασία. Το οποίο και συνέβη, σύμφωνα με τον Λεβίν.
Ωστόσο, άλλα πειράματα δεν κατάφεραν να βρουν κάποιο οργανικό υλικό και η NASA εκτίμησε ότι επρόκειτο για ψευδές θετικό αποτέλεσμα μιας άγνωστης χημικής αντίδρασης παρά απόδειξη εξωγήινης ζωής. «Η NASA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το LR είχε βρει μια ουσία που μιμείται τη ζωή αλλά όχι ζωή», ανέφερε ο Λεβίν στο άρθρο του και πρόσθεσε: «Αυτό που δεν γνωρίζουμε, όμως, είναι γιατί 43 χρόνια μετά το Viking κανένα από τα άλλα διαστημικά σκάφη της ΝASA που έφτασαν στον Αρη δεν είχαν κάποιο εργαλείο για την ανίχνευση ζωής, ώστε να μπορέσουμε να διερευνήσουμε περαιτέρω τα συναρπαστικά μας αποτελέσματα».
Το CNN επισημαίνει ότι το Curiosity της NASA βρήκε οργανική ύλη στον Αρη το 2018 και μόλις την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν ιζήματα που υποδηλώνουν ότι κάποτε υπήρχαν λίμνες με αλμυρό νερό στον Αρη.
Ποιος είναι ο πρώην ερευνητής της NASA
Ο Λεβίν είναι ένας βετεράνος ερευνητής, ο οποίος εδώ και χρόνια επιμένει εδώ και δεκαετίες ότι το ενδεχόμενο να ανιχνεύτηκε ζωή στον Αρη από τον ίδιο και την ομάδα του είναι πολύ πιθανό. Τώρα, ο ίδιος και η συνεργάτιδά του ζητούν περαιτέρω έρευνες.
«H NASA έχει ήδη ανακοινώσει ότι το διαστημικό όχημα που θα φτάσει στον Αρη το 2020 δεν θα περιέχει το τεστ ανίχνευσης ζωής» έγραψε ο Λεβίν στο άρθρο του στο American Scientific. «Σύμφωνα με το καθιερωμένο επιστημονικό πρωτόκολλο, πιστεύω ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να γίνουν πειράματα ανίχνευσης ζωής στην επόμενη αποστολή του Αρη», πρόσθεσε.
 


Πηγή: iefimerida.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας