Το πρώτο «πράσινο» ομόλογο της Ελλάδας κέρδισε την εμπιστοσύνη τον επενδυτών

Το πρώτο «πράσινο» ομόλογο της Ελλάδας κέρδισε την εμπιστοσύνη τον επενδυτών

wind-farm-1747331_1280(1)

Ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τη δημόσια έκδοση του «πράσινου» ομολόγου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες που υπήρξαν μέχρι και τη χθεσινή δεύτερη μέρα της διαδικασίας εγγραφών (book building) είναι ότι θα καταγραφεί υπερκάλυψη της έκδοσης έως και 3 φορές για τα κεφάλαια που ζητά ο όμιλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Οι εγγραφές για το εταιρικό ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προέρχονται κυρίως από εγχώρια και ξένα funds, ενώ μεγάλη δυναμική υπάρχει και από τους αποταμιευτές (retail).
Συνολικά μέχρι και προχθές, οπότε και ολοκληρώθηκε η δημόσια προσφορά, εκδόθηκαν 150.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ελάχιστο ποσό εγγραφής τα 1.000 ευρώ, ενώ η κατανομή των ομολογιών έγινε ως εξής:
Το ομόλογο ύψους έως 150 εκατ. ευρώ, για το οποίο δεν υπάρχει δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης, είναι της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΜΑΕΧ, μέλους του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, και αποτελεί το πρώτο πιστοποιημένο πράσινο ομόλογο (certified climate bond) που εκδίδεται στην Ελλάδα. Η πιστοποίηση έγινε από τον διεθνή οργανισμό Climate Bond Initiative. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα από την έκδοση θα διατεθούν για την υλοποίηση πράσινων επενδύσεων που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη.
Από τα 150 εκατ. ευρώ της έκδοσης, τα 60 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της αποπληρωμής του προηγούμενου ομολόγου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΜΑΕΧ, το οποίο επίσης είχε χρησιμοποιηθεί για πράσινες επενδύσεις. Τα υπόλοιπα (περίπου 90 εκατ. ευρώ) θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε αιολικά πάρκα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή 14 αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και μέρος του κόστους εξαγοράς αιολικού πάρκου στην πολιτεία Τέξας, των ΗΠΑ.
Σημειωτέον ότι η εγγυήτρια του ομολόγου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναβαθμίστηκε πρόσφατα από την ICAP ως προς την πιστοληπτική της διαβάθμιση, σε Α από ΒΒ.
 
Πηγή : naftemporiki.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας