Ρουάντα: το νέο τεχνολογικό hub της Αφρικής;

Ρουάντα: το νέο τεχνολογικό hub της Αφρικής;

kigali-rwanda

Τα τελευταία χρόνια, οι χώρες της αφρικανικής ηπείρου έχουν επενδύσει βαθιά στην υψηλή τεχνολογία. Η Ρουάντα, όπου κατασκευάζονται τα τηλέφωνα Mara, επιχειρεί να γίνει το πιο σημαντικό hotspot τεχνολογίας στην Ανατολική Αφρική.
Παρ’ όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην Αφρική τις τελευταίες δεκαετίες, οι αφρικανικές τεχνολογικές επιχειρήσεις σήκωσαν κεφάλαια ύψους 1.163 δισ. δολαρίων το 2018, σημειώνοντας αύξηση 108% σε ετήσια βάση.
Την τελευταία δεκαετία, η Ρουάντα αναπτύχθηκε εντυπωσιακά γρήγορα, με μέση αύξηση 7,5% του ΑΕΠ, η οποία είναι από τις υψηλότερες στην ήπειρο. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε επιχειρήσεις τεχνολογίας όπως της Mara Group (κυκλοφόρησε το Mara Phone) το οποίο έλαβε τον τίτλο του πρώτου smartphone της Αφρικής. Και άλλα smartphones έχουν κατασκευαστεί στην Αφρική πριν, αλλά τα  Mara είναι τα πρώτα που όλα τα εξαρτήματά τους κατασκευάζονται στην Αφρική.

“Συνειδητοποιήσαμε πριν από μερικά χρόνια ότι για να δημιουργήσουμε θετικές κοινωνικές επιπτώσεις στην ήπειρό μας, έπρεπε να έχουμε υψηλής ποιότητας και οικονομικά smartphones “, είχε δηλώσει στο CNN ο Ashish Thakkar, CEO της Mara Group.
Το Κιγκάλι, πρωτεύουσα της Ρουάντα, μετατρέπεται ήδη σε περιφερειακό τεχνολογικό κόμβο όπου φιλοξενεί εκδηλώσεις από όλη την Ανατολική Αφρική.

Η Παγκόσμια Τράπεζα απαριθμεί τη Ρουάντα στην 29η θέση στην έκθεση “Doing Business” του 2019 (η Ελλάδα βρίσκεται στην 72η), εν μέρει λόγω της προώθησης της τεχνολογίας της πληροφορίας και της επικοινωνίας από την κυβέρνηση.
Για παράδειγμα, η χώρα προσφέρει επιχειρηματική visa, ελεύθερους χώρους εργασίας, σταθερό κράτος δικαίου και γρήγορη διαδικασία εγγραφής για τις επιχειρήσεις (ενέργειες που είναι ανύπαρκτες στην Ελλάδα).
Χάρη στην τεχνολογική της υποδομή, οι start-ups έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν μια σειρά έργων, όπως η εφαρμογή ενός συστήματος tap-and-go χωρίς μετρητά για το σύστημα λεωφορείων του Κιγκάλι και wi-fi στη δημόσια συγκοινωνία.
Αν το άρθρο σας φάνηκε ενδιαφέρον,ρίξτε μια ματιά και σε ένα αφιέρωμα για το Μακάο.
Πηγές:

 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Δημήτρης Βλάμης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του Business Talks Podcast. Μετράει εμπειρία 3 χρόνων στο content marketing & management και εξειδικεύεται στα social media. Η επιχειρηματικότητα είναι ένα όνειρο που είχε από μικρός και τον εμπνέει η προσωπική εξέλιξη καθώς και οι νέες τεχνολογίες. Πιστεύει πως ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να πετύχει κάτι που θέλει πραγματικά.

Ίσως σας ενδιαφέρει