Πόσο κοστίζει στην Apple η παραγωγή ενός iPhone 11

Πόσο κοστίζει στην Apple η παραγωγή ενός iPhone 11

0fb62e2bb7324a748f34cd708efb7f36

Ένα από τα κοινά χαρακτηριστικά για κάθε συσκευή ή gadget της Apple, ειδικά όταν μιλάμε για κάποιο iPhone, είναι η υψηλή τελική τιμή στην αγορά. Για την πιο πρόσφατη περίπτωση, δηλαδή το iPhone 11, οι αναλυτές και οι εμπειρογνώμονες σε τεχνολογικά θέματα κάνουν λόγο για μία εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής, που δεν θα μπορούσε να είναι πιο βολική για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Πώς όμως η αμερικανική εταιρεία κοστολογεί τα προϊόντα της; Και τελικά, πόσο κοστίζει η παραγωγή του τελευταίου χρονολογικά smartphone της;
Το ποσό που αναγκάζεται να καταβάλει ο καταναλωτής για ένα iPhone 11 είναι στην ουσία το τριπλάσιο από το κόστος των υλικών που απαιτούνται. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζει ένα report του έγκυρου Tech Insights, έπειτα από μία έρευνα που έγινε βασισμένη στην πλήρη λίστα όλων των εξαρτημάτων που περιέχει η συσκευή καθώς και της επεξεργασίας που αυτά πρέπει να υποστούν για να γίνουν λειτουργικά, συνδυαστικά με όλα τα υπόλοιπα.

Ο παράγοντας ωστόσο που ανεβάζει πολύ υψηλά το κόστος είναι εκείνος του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού που πρέπει να εργαστεί για την κατασκευή του. Επομένως, η τιμή αυξάνεται αρκετά, φτάνοντας κοντά σε εκείνη της αγοράς. Οι υπολογισμοί έγιναν με βάση το πιο σημαντικό μοντέλο της νέας σειράς, το iPhone 11 Pro Max, η τιμή του οποίου στις ΗΠΑ φτάνει τα $1.449 και στην Ευρώπη μέχρι και τα €1.689.
Μόνο το κόστος του φωτογραφικού του συστήματος, του πιο ακριβού δηλαδή μέρους του, ανέρχεται στα $73,5. Αυτό οφείλεται στις υψηλής ποιότητας κάμερες, που έφτιαξε ειδικά γι’ αυτό η Sony. Το δεύτερο πιο κοστοβόρο μέρος είναι η κάρτας μνήμης με $69 και ακολουθεί η οθόνη, με $66,5, ενώ ο επεξεργαστής A13 κοστολογείται στα $64.
Πολλοί θα αναρωτηθούν τι παίζει με την μπαταρία, που είναι μία από τις καινοτομίες των καινούριων iPhone και έχει αισθητά μεγαλύτερη διάρκεια. Η τιμή της στο κομμάτι της παραγωγής είναι μόλις $10. Περιλαμβάνοντας όλα τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη, η κατασκευή του iPhone 11 Pro Max αγγίζει τα $490.
Κάποιος θα πει λοιπόν ότι η Apple καρπώνεται περίπου $1000 για κάθε smartphone, κάτι που ασφαλώς δεν ισχύει: Από το συγκεκριμένο ποσό θα πρέπει να αφαιρεθούν λογιστικές προμήθειες, μικροποσά για το κομμάτι του marketing καθώς και τα ποσοστά για το εργατικό δυναμικό. Η ίδια η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει ποιο είναι τελικά εκείνο το ποσό που φτάνει στα ταμεία της, ωστόσο οι άνθρωποι του Tech Insights εκτιμούν ότι κυμαίνεται μεταξύ του 1/3 με 1/4 της τιμής στην αγορά.
 
Πηγή: esquire.com

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει