Τι είναι το περιθώριο κέρδους (profit margin) και πώς υπολογίζεται

Τι είναι το περιθώριο κέρδους (profit margin) και πώς υπολογίζεται

fit_1277x403_Tips-to-Improve-Your-Personal-and-Business-Financial-Management-----v1

Το περιθώριο κέρδους – ή αλλιώς Profit Margin – είναι ένας από τους σημαντικότερους χρηματοοικονομικούς δείκτες μιας επιχείρησης και δείχνει το ποσοστό των πωλήσεων που έχουν μετατραπεί σε κέρδος.
Με απλά λόγια, δείχνει πόσα λεπτά του ευρώ έχει σαν κέρδος η επιχείρηση για κάθε 1 ευρώ πώλησης. Αν για παράδειγμα το περιθώριο κέρδους είναι 35%, αυτό σημαίνει πως το κέρδος της επιχείρησης είναι 0.35€ για κάθε 1€ που πούλησε.
Για να υπολογίσουμε το περιθώριο κέρδους ξεκινάμε με τις πωλήσεις και αφαιρούμε τα κόστη που σχετίζονται με αυτές (όπως πρώτες ύλες, έργασία κτλ). Στην συνέχεια διαιρούμε το αποτέλεσμα αυτό με τις πωλήσεις και πολλαπλασιάζουμε με το 100 για να βρούμε το ποσοστό %.

Με πιο απλά λόγια διαιρούμε τα κέρδη με τα έσοδά μας. Αν θέλετε να υπολογίσετε το περιθώριο κέρδος για κάτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ορισμένα online εργαλεία, κάνοντας κλικ ΕΔΩ.
 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.

Ίσως σας ενδιαφέρει