Το TEDxPatras επιστρέφει για 5η συνεχή χρονιά με κεντρικό θέμα την αβεβαιότητα!

Το TEDxPatras επιστρέφει για 5η συνεχή χρονιά με κεντρικό θέμα την αβεβαιότητα!

TEDxPatras

Το 5ο κατά σειρά TEDxPatras επιστρέφει και αυτή τη φορά πιο διευρυμένο στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019. Η διοργάνωση που έχει γίνει θεσμός στην πόλη της Πάτρας έρχεται με ανατρεπτικές ιδέες, συγκινητικές αφηγήσεις και αληθινές ιστορίες χαρίζοντας μια αξέχαστη εμπειρία σε όλους τους συμμετέχοντες.

Περισσότεροι από 15 ομιλητές, 4 performances και μοναδικά workshops οργανωμένα από 45 και πλέον εθελοντές συνθέτουν μια εκδήλωση που δεν πρέπει να χάσεις. Το κεντρικό θέμα του φετινού TEDxPatras είναι η «Αβεβαιότητα/Uncertainty».
Η αβεβαιότητα υπάρχει παντού γύρω μας. Τη συναντάμε στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή. Την αντιμετωπίζουμε ή την αξιοποιούμε σε ποικίλους τομείς: στις επιστήμες, στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, στην οικονομία, στον πολιτισμό. Αβεβαιότητα για έναν ή περισσότερους. Για μια ζωή ή περισσότερες. Για μια κοινωνία ή περισσότερες. Για όλο τον κόσμο. Για το τώρα και το μετά. Για το σήμερα και το αύριο.
Το TEDxPatras ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια μια προσπάθεια να εξερευνήσει ιδέες που αξίζει να διαδοθούν και να δημιουργήσει μια κοινότητα με προσωπικότητες ικανές να εμπνεύσουν οράματα συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ανθρώπινης ζωής.
Στο φετινό ταξίδι συμμετέχει μια σειρά από καταξιωμένες προσωπικότητες που θα μας βοηθήσουν να εξερευνήσουμε την έννοια της αβεβαιότητας και μας υποδείξουν τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουμε, διασχίζοντας την κοιλάδα της αβεβαιότητας, τον τρόπο να προχωράμε.
Το TEDxPatras 2019 προσκαλεί ομιλητές να μοιραστούν με το κοινό τις δικές τους ξεχωριστές ιστορίες σχετικά με την πορεία που χαράζουμε σε συνθήκες αβεβαιότητας, το θάρρος που χρειάζεται να επιδείξουμε, τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, τις ευθύνες που απαιτείται να αναλάβουμε και τον τρόπο που μπορούμε να οραματιστούμε το μέλλον. Δεν πρόκειται μόνο για επιτυχημένες ιστορίες και ολοκληρωμένα έργα αλλά για το πώς ο νους, η καρδιά και ο χαρακτήρας μπορούν να μας βοηθήσουν να λύσουμε ένα πρόβλημα.
Μόνο παραμένοντας ανοικτοί σε νέες εμπειρίες, γνώσεις και απόψεις μπορούμε να γίνουμε πραγματικά σοφότεροι και πιο θαρραλέοι. Σε έναν κόσμο που η αβεβαιότητα μοιάζει να γίνεται ο κανόνας, μήπως η λύση είναι να κατανοήσουμε αυτά για τα οποία επιθυμούμε να είμαστε βέβαιοι, ώστε να ανοιχτούμε με ασφάλεια σε κάθε άγνωστη θάλασσα που θα απλωθεί μπροστά μας;
Λίγα λόγια για τους πρώτους ομιλητές:
Αναστάσιος Σταλίκας
Μπορούμε να ελέγξουμε τον αντίκτυπο που έχει στη ζωή μας η αναμέτρηση με το άγνωστο και τον φόβο που επακολουθεί; Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Σταλίκα, Καθηγητή Ψυχολογίας, η απάντηση είναι «ΝΑΙ». Αρκεί να κατανοήσει κανείς ότι η αβεβαιότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης διαδρομής. Γεννιόμαστε, υπάρχουμε, και εξελισσόμαστε μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας. Και αυτή η αβεβαιότητα μας προκαλεί φόβο- δεν είναι άλλωστε τυχαίο που το συναίσθημα του φόβου και του ενθουσιασμού εδράζονται στο ίδιο σημείο στον εγκέφαλο μας.
Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος
Ο νεοελληνιστής φιλόλογος θα αναφερθεί στις αβεβαιότητες ενός αναδυόμενου επιστημονικού πεδίου με ιδιόμορφο χαρακτήρα- αυτού της Δημιουργικής Γραφής- ανατρέχοντας στην προσωπική του πορεία: στη στάση του απέναντι σε αυτό το επείσακτο, «εξωτικό» γνωστικό αντικείμενο, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους επιχείρησε να το κοινωνήσει στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα.
Μαρία Ντάβου
Η εκπαιδευτικός και ερευνήτρια θα μοιραστεί το όραμά της για μια εκπαίδευση που θέτει την αβεβαιότητα στο κέντρο του ταξιδιού που μοιράζονται μαθητές και εκπαιδευτικοί. Γιατί το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μια κοινωνία που τη διέπουν αβεβαιότητες, είναι ένα σύνολο από εφησυχασμένους πολίτες. Ο στόχος, λοιπόν, που αναδύεται είναι να μορφωθούν μαθητές ικανοί να θέτουν τις σωστές ερωτήσεις, ικανοί να αντιστέκονται στον πειρασμό των εύκολων, “εύλογων” απαντήσεων. Μαθητές-συναγωνιστές στην προσπάθεια για μια αλήθεια… αληθινή.
Χίλντα Παπαδημητρίου
Η μεταφράστρια και συγγραφέας Χίλντα Παπαδημητρίου ανεβαίνει στη σκηνή του TEDxPatras 2019 και μοιράζεται τον πλούτο μιας πορείας χαραγμένης πάνω σε τολμηρές επιλογές, με οδοδείκτη «όσα για μας λειτουργούν και προσωπικά μας εκφράζουν». Μοιράζεται όσα έμαθε να παρατηρεί στο γύρω και να αφουγκράζεται στο εντός, καθώς ανακάλυπτε πως η ζωή δεν είναι γραμμική και δε στήνεται πάνω σε βεβαιότητες.
Alex Flynn
O Alex Flynn, συγγραφέας και adventurer, θα ανέβει στη σκηνή του TEDxPatras 2019 για να μοιραστεί τη μοναδική του ιστορία, η συνέχεια μιας διάγνωσης έγινε αρχή μιας συναρπαστικής πορείας, που άγγιξε-και συνεχίζει να αγγίζει καθημερινά- τις ζωές πολλών, νοσούντων και μη, συνανθρώπων μας.
Οι κατηγορίες εισιτηρίων για το TEDxPatras 2019 είναι:
– Early Bird – 20€ (περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων)
– Standard – Γενική είσοδος: 30€
– Student – Φοιτητικό: 20€
– Donors – Ειδική είσοδος 120€
Η κράτηση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει και μπορείτε να τα προμηθευτείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Μείνετε συντονισμένοι για όλα αυτά που προετοιμάζει η ομάδα του TEDxPatras και ακολουθήστε την πορεία αυτή μέσα από το Facebook, το Twitter και το Instagram.
 
Διαβάστε ακόμη στο BR: Ποια η διαφορά ρίσκου και αβεβαιότητας;

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας