6 μαθήματα για το χρήμα που μας δίδαξε το βιβλίο “Πλούσιος μπαμπάς, φτωχός μπαμπάς”

6 μαθήματα για το χρήμα που μας δίδαξε το βιβλίο “Πλούσιος μπαμπάς, φτωχός μπαμπάς”

robert-kiyosaki-6-mathimata-apo-plousios-babas-ftoxos-babas-businessreviewgreece

Τι μας διδάσκει για το χρήμα το παγκόσμιο best seller βιβλίο “Πλούσιος μπαμπάς, φτωχός μπαμπάς”;
Ο Robert Kiyosaki μεγάλωσε με δύο πατρικές φιγούρες: ο «φτωχός μπαμπάς» – ο πραγματικός πατέρας του που πάσχιζε με το να πληρώσει τους λογαριασμούς μέχρι να πεθάνει – και ο «πλούσιος μπαμπάς», ο οποίος ξεκίνησε με ελάχιστα χρήματα πριν γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Χαβάη.
Και οι δύο πατέρες ήταν επιτυχημένοι στις καριέρες τους, εργάστηκαν σκληρά για όλη τους τη ζωή και κέρδισαν σημαντικά εισοδήματα, αλλά πάντα είχαν τεράστια διαφορά οικονομικά.
Ο Kiyosaki άρχισε να παρατηρεί θεμελιώδεις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ο «πλούσιος μπαμπάς» και ο «φτωχός μπαμπάς» σκεφτόντουσαν, μιλούσαν και έπρατταν: “Παρατήρησα ότι ο φτωχός μπαμπάς μου ήταν φτωχός, όχι λόγω του ποσού των χρημάτων που κέρδιζε, το οποίο ήταν σημαντικό, αλλά λόγω του τρόπου σκέψης και των ενεργειών του”, γράφει στο κλασσικό οικονομικό βιβλίο “Πλούσιος Μπαμπάς, Φτωχός Μπαμπάς”.

Εδώ είναι έξι διαχρονικά μαθήματα που έμαθε από τον “πλούσιο μπαμπά” που βοήθησαν τον Kiyosaki να αποκτήσει πλούτο και τελικά να αποσυρθεί άνετα σε ηλικία 47 ετών:
1) Δεν έχει σημασία πόσα χρήματα βγάζεις, αλλά το πόσα χρήματα κρατάς
Οι περισσότεροι από εμάς μαθαίνουμε πώς να κερδίζουμε χρήματα – πώς να βρούμε δουλειά και να δουλεύουμε σκληρά – όμως δεν μαθαίνουμε πώς να τα διαχειριστούμε, το σημαντικό κομμάτι. “Τα χρήματα χωρίς οικονομική ευφυΐα, είναι σύντομα χρήματα”, δηλώνει ο Kiyosaki.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, πολύ συχνά, ένα πρόσωπο που έρχεται σε μια ξαφνική αύξηση περιουσίας- ας πούμε μια κληρονομιά, μια μεγάλη αύξηση μισθού ή κέρδη από τζόγο – σύντομα επιστρέφει στο ίδιο οικονομικό χάος, αν όχι χειρότερο, από το χάος στο οποίο βρισκόταν πριν”.
2) Οι φτωχοί και οι μεσαίοι εργάζονται για τα χρήματα. Οι πλούσιοι βάζουν τα χρήματα να δουλεύουν για αυτούς
“Αν εργάζεστε για μισθό, δίνετε την εξουσία στον εργοδότη σας και ανταλλάζετε τον χρόνο σας με το χρήμα”, γράφει ο Kiyosaki. “Εάν τα χρήματα λειτουργούν για σας, διατηρείτε τη δύναμη και τα ελέγχετε”.
3) Δεν είναι οι έξυπνοι αυτοί που τα καταφέρνουν, αλλά οι τολμηροί
“Στον πραγματικό κόσμο έξω από το πανεπιστήμιο, απαιτείται κάτι περισσότερο από απλούς βαθμούς”, γράφει ο Kiyosaki. Οι πλούσιοι άνθρωποι παίζουν για να κερδίσουν, πράγμα που απαιτεί ένα στοιχείο ανάληψης κινδύνου και άνεση με την αβεβαιότητα.
“Για να αντισταθμίσεις το ρίσκο χρειάζεσαι οικονομική ευφυΐα και κουράγιο”.
4) «Το πιο ισχυρό πλεονέκτημα που έχουμε όλοι είναι το μυαλό μας. Εάν εκπαιδευτεί καλά, μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο πλούτο».
Οι πλούσιοι άνθρωποι βρίσκουν δημιουργικές λύσεις σε προβλήματα χρημάτων. Παίρνουν ό, τι συμβαίνει και κάνουν καλύτερα με τη χρηματοοικονομική τους νοημοσύνη, τονίζει ο Kiyosaki.
“Η οικονομική νοημοσύνη δίνει απλώς περισσότερες επιλογές”, γράφει. “Εάν οι ευκαιρίες δεν φτάνουν στον δρόμο σας, τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την οικονομική σας θέση; Δεν είναι μόνο αυτό που συμβαίνει, αλλά πόσες διαφορετικές λύσεις μπορείτε να σκεφτείτε για να μετατρέψετε ένα λεμόνι σε εκατομμύρια”.
5) Οι πλούσιοι εστιάζουν στα στοιχεία του ενεργητικού τους ενώ όλοι οι άλλοι κοιτάνε το εισόδημά τους
Ενώ ο μέσος άνθρωπος είναι απασχολημένος με την ωριαία αμοιβή του, οι πλούσιοι άνθρωποι επικεντρώνονται στο ενεργητικό τους και στην καθαρή τους αξία. Ξεκίνα να ξοδεύεις χρήματα σε στοιχεία που θα σου φέρουν χρήματα πίσω και όχι σε στοιχεία παθητικού που σε οδηγούν στο να έχεις μόνο έξοδα.
Τέτοια στοιχεία μπορεί να είναι μετοχές, ομόλογα, ακίνητα, επιχείρηση ή πνευματικά δικαιώματα ενώ στοιχεία παθητικού μπορεί να είναι ένα καταναλωτικό δάνειο, η αγορά ενός σπιτιού η ενός ακριβού αυτοκινήτου.
6) «Οι άνθρωποι που αποφεύγουν την αποτυχία αποφεύγουν επίσης την επιτυχία».
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κερδίζουν ποτέ επειδή φοβούνται να χάσουν ή να αποτύχουν, εξηγεί ο Kiyosaki.
«Κοιτάω τα χρήματά μου σαν να παίζω τένις», συνεχίζει. «Παίζω σκληρά, κάνω λάθη, διορθώνω, κάνω περισσότερα λάθη, διορθώνω και βελτιώνομαι. Εάν χάσω το παιχνίδι, φτάνω στο δίχτυ, σφίγγω το χέρι του αντιπάλου μου, χαμογελάω και λέω, “Τα λέμε το επόμενο Σάββατο”».
 
Πηγή: businessinsider.com

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Δημήτρης Βλάμης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του Business Talks Podcast. Μετράει εμπειρία 3 χρόνων στο content marketing & management και εξειδικεύεται στα social media. Η επιχειρηματικότητα είναι ένα όνειρο που είχε από μικρός και τον εμπνέει η προσωπική εξέλιξη καθώς και οι νέες τεχνολογίες. Πιστεύει πως ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να πετύχει κάτι που θέλει πραγματικά.