Τα 5 μυστικά του Μπιλ Γκέιτς για την ευτυχία

Τα 5 μυστικά του Μπιλ Γκέιτς για την ευτυχία

cf539daa90744da1bed24cdd8ddd64c8

Στο πιο πρόσφατο “Ρωτήστε με οτιδήποτε” στο Reddit, ο Bill Gates, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, δέχτηκε δύο πολύ προσωπικές ερωτήσεις. “Είσαι ευτυχισμένος;” και “Μέσα από όλα αυτά, τι σε κάνει ευτυχισμένο;” Οι απαντήσεις του ήταν όχι μόνο σοφές, αλλά εκπληκτικά προσιτές.
1. Παρατήστε τον 20χρονο εαυτό σας και μιλήστε στο μελλοντικό εαυτό σας
Δεν υπάρχει πιο σίγουρος τρόπος να αποκτήσετε νέα προοπτική σε οποιοδήποτε ακανθώδες πρόβλημα από το να μιλήσετε στον μετά από 20 χρόνια εαυτό σας. Ο μελλοντικός σας εαυτός είναι πολύ σοφός. Ξέρει τι θα σας φέρει ηρεμία, άνεση και χαρά. Όπως παραδέχεται ο Bill Gates, οι περισσότεροι από εμάς στα 40, στα 60, ακόμα και στα 80 μας, παραμένουμε σε διάλογο με τους 20χρονους εαυτούς μας.
Αυτός δεν είναι ένας διάλογος που επιβεβαιώνει τη ζωή, διότι σε ηλικία 50 ετών ο 20χρονος εαυτός σας σκέφτεται ότι είστε γέρος και ξεπερασμένος. Ο 70χρονος εαυτός σας, από την άλλη πλευρά, θα πει στον 50χρονο ευατό σας, σωστά, ότι ποτέ δεν θα είστε τόσο νέος, ισχυρός, ζωντανός ή ικανός ξανά. Ο εαυτός σας σε 20 χρόνια από τώρα είναι σοφός. Ξέρει να μην αγχώνεται για μικροπράγματα. Ξέρει τι θα σας φέρει χαρά.
2. Ακολουθήστε τις δεσμεύσεις σας
Τίποτα δεν σας δίνει μεγαλύτερη αίσθηση της δύναμής σας, από το να κάνετε όσα είπατε ότι θα κάνετε. Οι coach ενδυνάμωσης το αποκαλούν αυτό “εκπλήρωση”. Ο Γκέιτς πιθανώς το ονομάζει αυτό “κάνοντας πράγματα να συμβαίνουν σκόπιμα” ή “κρατωντας τον λόγο σας”.
Κανείς από εμάς δεν ελέγχει κάθε αποτέλεσμα, αλλά μπορούμε να είμαστε απόλυτα σε θέση να κάνουμε ό,τι έχουμε πει ότι θα κάνουμε. Και αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε ζωντανοί. Έλκει άλλους προς εμάς.
Για να κρατήσετε τον λόγο σας, μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να μειώσετε τις δεσμεύσεις σας, αλλά αν δεν εκπληρώσετε τις δεσμεύσεις, όχι μόνο οι άλλοι θα σταματήσουν να σας εμπιστεύονται, αλλά θα σταματήσετε να πιστεύετε κι εσείς στον εαυτό σας. Και πόσο χαρούμενη είναι μια ζωή όπου δεν μπορείτε να υπολογίζετε στον εαυτό σας;
3. Δώστε στους άλλους
Δεν το συμπεριέλαβε σε αυτό που είπε, αλλά η φιλανθρωπική προσφορά είναι αναπόσπαστο μέρος του ποιος είναι ο Gates. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017, το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates είχε προχωρήσει σε δωρεές ύψους 50,7 δισ. δολαρίων. Το να δίνουμε μας κάνει να αισθανόμαστε καλά, είναι ευεργετικό για την υγεία μας και προκαλεί ευγνωμοσύνη. Δεν είναι η ευτυχία που μας κάνει ευγνώμονες, αλλά ευγνωμοσύνη που μας κάνει ευτυχισμένους.
4. Κάντε περισσότερη άσκηση
Ως τενίστας, ο Γκέιτς θα γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι η άσκηση είναι καλή για να βελτιώσει τη διάθεσή του. Και έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση βοηθάει στην χρόνια κατάθλιψη με την αύξηση της σεροτονίνης, η οποία βοηθά τον εγκέφαλό σας να ρυθμίζει τη διάθεση, τον ύπνο και την όρεξη. Η άσκηση αυξάνει το επίπεδο των ενδορφινών σας, οι οποίες είναι φυσικοί παράγοντες βελτίωσης της διάθεσης. Επίσης, περιορίζει την επίδραση του στρες στον εγκέφαλό σας και σας βοηθά να επαναφέρετε τα πρότυπα ύπνου σας στο φυσιολογικό. Η άσκηση αποτελεί μια εστιασμένη δραστηριότητα που μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε μια αίσθηση ολοκλήρωσης.
5. Βάλτε πρώτα την αγάπη
Η παρατήρηση του Gates ότι “όταν τα παιδιά σας τα πηγαίνουν καλά είναι πολύ καλό”, έχει νόημα. Ένα από τα πέντε μεγαλύτερα και συνηθισμένα παράπονα ενός θανόντα είναι ότι “δεν είχα ξοδέψει περισσότερο χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπώ”. Σε συνδυασμό με το παράπονο “εύχομαι να μην είχα ξοδέψει τόσο πολύ χρόνο στο γραφείο”, και ξαφνικά η “ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής” παίρνει μια εντελώς νέα κατάσταση επείγοντος.
Πιθανώς να σκέφτεστε: “Όλα αυτά είναι πολύ καλά, αλλά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σίγουρα θα με βοηθούσαν να νιώθω πιο ευτυχισμένος”. Ίσως. Αλλά, όπως λένε οι απαντήσεις του Gates, όταν μπορείς να υπολογίζεις στον εαυτό σου και οι άλλοι σε σένα, όταν αισθάνεσαι καλά για τον εαυτό σου σωματικά και συναισθηματικά και δίνεις προτεραιότητα σε εκείνους που αγαπάς, θα μπορούσες να καταλήξεις πολύ περισσότερο από ένας ακατάλληλος, εγωιστής, μοναχικός δισεκατομμυριούχος.
Πηγή: Capital.gr/forbes

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας