Οι 4 κανόνες του Jeff Bezos για την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων

Οι 4 κανόνες του Jeff Bezos για την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων

105907143-1557513032836gettyimages-1142462855

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Jeff Bezos, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος χρειάστηκε να πάρει πολλές κρίσιμες αποφάσεις στη ζωή του. Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, η πλειοψηφία τους ήταν σωστές.
Όσον αφορά την Amazon, σύμφωνα με υπαλλήλους της εταιρείας αλλά και τοποθετήσεις του ίδιου του Bezos, το σημαντικότερο στοιχείο της αποτελεσματικής λήψης αποφάσεων είναι η ταχύτητα και για να επιτευχθεί αυτό έχει θέσει κάποιες βασικές αρχές.
Ακολουθούν οι τέσσερις κανόνες του δισεκατομμυριούχου για την λήψη αποφάσεων υψηλής ποιότητας και ταχύτητας:
1. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε μια ενιαία διαδικασία λήψης αποφάσεων. Πολλές αποφάσεις είναι αναστρέψιμες. Για αυτές τις αποφάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια διαδικασία ελαφρού βάρους.
2. Οι περισσότερες αποφάσεις θα πρέπει να γίνονται κάπου γύρω στο 70% των πληροφοριών που επιθυμείτε να έχετε. Αν περιμένετε το 90%, στις περισσότερες περιπτώσεις πιθανότατα να είστε αργοί. Αν είστε καλοί στην πορεία και τη διόρθωση, το λάθος μπορεί να είναι λιγότερο δαπανηρό από ό, τι νομίζετε, ενώ η καθυστέρηση πιο δαπανηρή.
3. Χρησιμοποιήστε τη φράση ”διαφωνείς και εμπιστεύεσαι” η οποία θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο. Αν είστε βέβαιος για μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, παρόλο που δεν υπάρχει συναίνεση, είναι χρήσιμο να πείτε: ”Κοιτάξτε, ξέρω ότι διαφωνούμε, αλλά θα είστε μαζί μου σε αυτό; Διαφωνείτε και εμπιστεύεστε;” Όταν είστε σε αυτό το σημείο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την απάντηση σίγουρα, και πιθανότατα θα πάρετε ένα γρήγορο ναι.
4. Αναγνωρίστε έγκαιρα τα αληθινά προβλήματα μη ευθυγράμμισης και διαθαθμίστε τα αμέσως. Οι ομάδες έχουν μερικές φορές διαφορετικούς στόχους και θεμελιωδώς διαφορετικές απόψεις. Απλώς δεν είναι ευθυγραμμισμένες – και δεν υπάρχει καμία συζήτηση. Κανένας αριθμός συναντήσεων δεν θα επιλύσει αυτή την κακή ευθυγράμμιση. Χωρίς κλιμάκωση, ο προεπιλεγμένος μηχανισμός επίλυσης διαφορών για αυτό το σενάριο είναι εξαντλητικός και όποιος έχει περισσότερη αντοχή λαμβάνει την απόφαση.
Πηγή: cnbc

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.