Οι 4 κανόνες του Jeff Bezos για την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Jeff Bezos, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος χρειάστηκε να πάρει πολλές κρίσιμες αποφάσεις στη ζωή του. Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, η πλειοψηφία τους ήταν σωστές.

Όσον αφορά την Amazon, σύμφωνα με υπαλλήλους της εταιρείας αλλά και τοποθετήσεις του ίδιου του Bezos, το σημαντικότερο στοιχείο της αποτελεσματικής λήψης αποφάσεων είναι η ταχύτητα και για να επιτευχθεί αυτό έχει θέσει κάποιες βασικές αρχές.

Ακολουθούν οι τέσσερις κανόνες του δισεκατομμυριούχου για την λήψη αποφάσεων υψηλής ποιότητας και ταχύτητας:

1. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε μια ενιαία διαδικασία λήψης αποφάσεων. Πολλές αποφάσεις είναι αναστρέψιμες. Για αυτές τις αποφάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια διαδικασία ελαφρού βάρους.

2. Οι περισσότερες αποφάσεις θα πρέπει να γίνονται κάπου γύρω στο 70% των πληροφοριών που επιθυμείτε να έχετε. Αν περιμένετε το 90%, στις περισσότερες περιπτώσεις πιθανότατα να είστε αργοί. Αν είστε καλοί στην πορεία και τη διόρθωση, το λάθος μπορεί να είναι λιγότερο δαπανηρό από ό, τι νομίζετε, ενώ η καθυστέρηση πιο δαπανηρή.

3. Χρησιμοποιήστε τη φράση ”διαφωνείς και εμπιστεύεσαι” η οποία θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο. Αν είστε βέβαιος για μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, παρόλο που δεν υπάρχει συναίνεση, είναι χρήσιμο να πείτε: ”Κοιτάξτε, ξέρω ότι διαφωνούμε, αλλά θα είστε μαζί μου σε αυτό; Διαφωνείτε και εμπιστεύεστε;” Όταν είστε σε αυτό το σημείο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την απάντηση σίγουρα, και πιθανότατα θα πάρετε ένα γρήγορο ναι.

4. Αναγνωρίστε έγκαιρα τα αληθινά προβλήματα μη ευθυγράμμισης και διαθαθμίστε τα αμέσως. Οι ομάδες έχουν μερικές φορές διαφορετικούς στόχους και θεμελιωδώς διαφορετικές απόψεις. Απλώς δεν είναι ευθυγραμμισμένες – και δεν υπάρχει καμία συζήτηση. Κανένας αριθμός συναντήσεων δεν θα επιλύσει αυτή την κακή ευθυγράμμιση. Χωρίς κλιμάκωση, ο προεπιλεγμένος μηχανισμός επίλυσης διαφορών για αυτό το σενάριο είναι εξαντλητικός και όποιος έχει περισσότερη αντοχή λαμβάνει την απόφαση.

Πηγή: cnbc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Γίνε συνδρομητής στο κανάλι μας στο Youtube !