Οι αναδυόμενες και προηγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν μείωση των μεταποιητικών τους τομέων, οι οποίες καθίστανται ολοένα και λιγότερο σημαντικές για τα εθνικά εισοδήματα. Στη δεκαετία του 1980, η βιομηχανική παραγωγή αποτελούσε το ένα τέταρτο ή και περισσότερο των εθνικών ΑΕΠ ανά τον κόσμο, αλλά το μερίδιο αυτό βρίσκεται σε συνεχή μείωση. Αυτό φαίνεται από τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, η απώλεια θέσεων εργασίας στον τομέα της μεταποίησης αποτελεί πηγή ανησυχίας στις ανεπτυγμένες χώρες, καθώς πολλοί φοβούνται ότι θα εξαφανιστούν οι θέσεις εργασίας που πληρώνουν καλά για τους εργαζόμενους με χαμηλή και μεσαία εξειδίκευση και τελικά θα επιδεινώσουν τις ανισότητες. Ο πρόεδρος Donald Trump, για παράδειγμα, έκανε την προσπάθεια διατήρησης των θέσεων εργασίας στις βιομηχανίες των ΗΠΑ ένα από τα σημαντικότερα θέματα της θητείας του.
Η απώλεια θέσεων εργασίας στον τομέα της μεταποίησης μπορεί στην πραγματικότητα να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις περιφέρειες που έχουν βασιστεί σε ορισμένες βιομηχανίες για δεκαετίες. Αλλά η αυξημένη αυτοματοποίηση σημαίνει επίσης, ότι πολλές θέσεις εργασίας δεν φτάνουν ποτέ στη βιομηχανική παραγωγή. Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι εργαζόμενοι μετατοπίζονται από τη γεωργία κατευθείαν στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, υπερβαίνοντας την απασχόληση στον τομέα της μεταποίησης.
Ενώ ένας αυξανόμενος τομέας υπηρεσιών δείχνει ότι μια χώρα γίνεται ολοένα και πιο πλούσια, αυτό μπορεί να μην συμβαίνει στην περίπτωση των εργαζομένων που μετακινούνται από τη μεταποιητική βιομηχανία στον κλάδο των υπηρεσιών. Αυτό οφείλεται στη μείωση των μισθών που μπορεί να προκύψει με αυτή την αλλαγή. Ωστόσο, αν ο εργαζόμενος απασχολείται στον τομέα της μεταποίησης ή στον τομέα των υπηρεσιών δεν είναι ο μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας για το ύψος του μισθού του. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανισότητα των μισθών εντός των διαφόρων οικονομικών τομέων αυξάνεται πολύ ταχύτερα από τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ των τομέων.
Πηγή: Statista