Το High Performance Interview Series (HPIS) προσφέρει μια βαθιά ματιά στις πρακτικές, τις συνήθειες και τις τεχνικές υψηλής απόδοσης των πιο ξεχωριστών ατόμων του κόσμου. Σκοπός της σειράς είναι να προσφέρει σε εκείνους που φιλοδοξούν για μεγάλα πράγματα μια πλατφόρμα, όπου κάθε εβδομάδα μια νέα συνέντευξη με έναν δυναμικό παγκόσμιο παίκτη θα δημοσιευθεί με θέμα «μαθήματα από ηγέτες».
Για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας, η ομάδα μας καθόταν πρόσωπο με πρόσωπο με τους πιο “αποδοτικούς” ανθρώπους του πλανήτη, όπως στελέχη που διευθύνουν πολυεθνικές εταιρίες (MNC), Προέδρους και Πρωθυπουργούς. Αυτή η άνευ προηγουμένου πρόσβαση στα πιο σημαντικά άτομα του κόσμου, ήταν μια απίστευτη εμπειρία μάθησης και είναι κάτι που είμαστε πολύ περήφανοι.
Γνωρίζουμε ότι «η επιτυχία αφήνει ενδείξεις» και με αυτό κατά νου, ο στόχος μας με το HPIS είναι να βοηθήσουμε να εμπνεύσουμε και να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των πιο επιτυχημένων ατόμων του κόσμου και εκείνων που επιδιώκουν να αναπαράγουν τη σπουδαιότητά τους.
Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Μίχαλο, πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών:
Κύριε Πρόεδρε, από τους μεγάλους ηγέτες που έχουμε συνεργαστεί σε όλο τον κόσμο, πολλοί θυμούνται μαθήματα από τη νεανικά τους χρόνια που θεωρούν ιδιαίτερα πολύτιμα σήμερα. Υπάρχουν κάποια που πήρατε εσείς και σας βοήθησαν να σας διαμορφώσουν σαν ηγέτη;
Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Θα έλεγα ότι έχω κρατήσει πολλά από εκείνη την εποχή. Ίσως κυρίως η αντίληψη της εργασίας. Οι γονείς μου εργάζονταν και στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, πράγμα που σημαίνει ότι είχα την τύχη να μεγαλώσω μέσα σε μια οικογένεια βιομηχάνων. Ως εκ τούτου, η αντίληψη μου για την εργασία και την οικονομία γενικά ήταν πάντα μέσα από το φακό της παραγωγής. Σε μια εποχή που η Ελλάδα αναδύεται από τα βάθη της λιτότητας, πιστεύω ότι βοηθά αυτός ο φακός.
Η ανατροφή μου με βοηθά επίσης να τονίσω την τρέχουσα στρατηγική μου, η οποία είναι: Η οικονομική ανάπτυξη μπορεί πραγματικά να πραγματοποιηθεί μόνο με μια σειρά παραγωγικών δράσεων. Αυτό βέβαια οφείλεται στο γεγονός ότι η παραγωγή προσθέτει αξία στην οικονομία ενώ συγχρόνως φέρνει περισσότερη απασχόληση. Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα στην Ελλάδα σήμερα, με 17,6% ανεργία. Ενώ κατευθυνόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση για τα τελευταία 5 χρόνια, παραμένει το υψηλότερο ποσοστό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο.
Θα μπορούσατε επίσης να πείτε ότι είμαι φανατικός στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και όχι μόνο σε έκτακτες επενδύσεις που δεν αφήνουν ένα σοβαρό αποτύπωμα στην οικονομία ή στην ευρύτερη κοινωνία. Αυτή είναι μια ζωτικής σημασίας περίοδος για την προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων για τη χώρα μας.
Κύριε Πρόεδρε, δεδομένης της τεράστιας εμπειρίας σας ως επιχειρηματικός ηγέτης στις βιομηχανίες που προσανατολίζονται προς τις εξαγωγές καθώς και στις πολυάριθμες ηγετικές θέσεις των επιμελητηρίων σας, έχετε εμπειρία από την “πιάτσα”. Ποια συμβουλή μπορείτε να προσφέρετε στους ανερχόμενους επιχειρηματίες στην Ελλάδα – από τους οποίους πολλοί ίσως να ανήκουν σε αυτό το ποσοστό ανεργίας;
Προτού έρθω στη συμβουλή θα ήθελα πρώτα απ ‘όλα να πω ότι έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο και πόρους στην Ελλάδα. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχουμε χάσει έναν σοβαρό αριθμό επαγγελματιών και επιστημόνων – τουλάχιστον 400.000 – που τώρα ενεργά βελτιώνουν άλλες κοινωνίες και χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτό ήταν απλά επειδή δεν μπορούσαν να βρουν μια αποδεκτή δουλειά σε σχέση με το σύνολο των δεξιοτήτων και της εκπαίδευσή τους.
Η συμβουλή μου προς όσους παραμένουν εντός των ελληνικών συνόρων είναι ότι μπορούμε να μεγαλώσουμε μαζί. Μαζί (με τα εμπορικά επιμελητήρια και τις βιομηχανίες – που έχουν συνταγματική εντολή να είναι σύμβουλοι της σημερινής κυβέρνησης για την ανάπτυξη της οικονομίας) μπορούμε να ακολουθήσουμε μια έξυπνη στρατηγική λειτουργίας, ώστε οι καλές ιδέες να αναπτυχθούν διεξοδικά και όχι απλά να πωληθούν για δεκάρες στο εξωτερικό. Ας αναπτυχθούν και δομηθούν στην Ελλάδα.
Έχουμε πολλούς τομείς με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα – όχι μόνο σε σύγκριση με τις γειτονικές μας χώρες – αλλά και με ευρωπαϊκά έθνη γενικότερα. Ως εκ τούτου, με τη βοήθεια επιχειρηματικών οργανώσεων όπως του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ACCI) και με συνεχή διάλογο με την κυβέρνηση, μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι μας θα παραμείνουν στη χώρα .
Είμαστε παθιασμένοι με την παροχή -σε αυτούς τους μελλοντικούς ηγέτες- ευκαιριών και δεξιοτήτων που είναι χρήσιμες στους πρωτογενείς τομείς καθώς και στους τεχνολογικούς τομείς. Στην πραγματικότητα, το σύνθημά μου τους τελευταίους μήνες ήταν: “Η Ελλάδα έχει χάσει τις 3 τελευταίες βιομηχανικές επαναστάσεις. Δεν πρέπει να χάσουμε τη 4η”. Στις πρώτες 2 χάσαμε τις ευκαιρίες μας απλά επειδή βρισκόμασταν κάτω από την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία και η καθημερινή ζωή ήταν πολύ δύσκολη – ποτέ δεν θέλαμε να θέσουμε μια στρατηγική για την ανάπτυξη της οικονομίας. Η 3η βιομηχανική επανάσταση χάθηκε λόγω πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων. Θα ήταν απόλυτο έγκλημα να χάσουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση. Ο κύριος λόγος είναι, φυσικά, ότι έχουμε το πιο απαραίτητο συστατικό στοιχείο – αυτό είναι – εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο. Μια χρυσή ευκαιρία είναι να αναπτύξουμε και να τοποθετήσουμε τους εαυτούς μας σε αυτό το πλαίσιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Ας αλλάξουμε ταχύτητα για μια στιγμή, ποιες άλλες χρυσές ευκαιρίες αισθάνεστε ότι υπάρχουν εκεί έξω για τους διεθνείς επενδυτές που θέλουν να εισέλθουν στην ελληνική αγορά;
Έχουμε τόσες πολλές. Αρχικά, έχουμε πρώτες ύλες σε αφθονία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βιομηχανική κλίμακα. Για παράδειγμα, έχουμε εντυπωσιακά αποθέματα αλουμινίου. Από την άποψη της τουριστικής βιομηχανίας, παραμένει απίστευτα ανοιχτή και εξακολουθεί να είναι ο πυλώνας μας. Και στην ενέργεια υπάρχει μια πληθώρα ευκαιριών για τους επενδυτές, να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών, αιολικών και εναλλακτικών ενεργειακών χώρων. Υπάρχει επίσης μεγάλη προοπτική στους τομείς της βιομηχανίας, των υπηρεσιών και των πρωτογενών τομέων που θα αναπτυχθούν περαιτέρω μέσω της εξωστρέφειας.
Σε σύγκριση με άλλα Επιμελητήρια σε όλο τον κόσμο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει μια ιδιαίτερα καινοτόμα αίσθηση. Μοιραστείτε τη στρατηγική σας για την ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών, καινοτομιών και δεξιοτήτων στην Ελλάδα
Φυσικά. Έχουμε τη δικιά μας θερμοκοιτίδα σε αυτόνομο χώρο και το ξεκινήσαμε πριν από περίπου πέντε χρόνια. Όταν έγινε γνωστό ότι την δημιουργήσαμε, υπήρχαν περίπου 500 αιτούντες και συνεντεύξεις που διεξήχθησαν γύρω από επιχειρηματικές ιδέες και έννοιες από λαμπρά μυαλά. Από το ποσό αυτό, φιλοξενήσαμε 47 επιχειρήσεις ή μάλλον επιχειρηματικές ιδέες εκείνη την εποχή. Μέσα στα δύο πρώτα έτη, 7 από τις 47 έληξαν σε επίπεδο όπου πωλήθηκαν σε ξένους επενδυτές. Βρισκόμαστε τώρα στη δεύτερη παρτίδα 50 επιχειρήσεων και ενεργούμε ταχέως για την προώθησή τους. Είναι πραγματικά μια συναρπαστική στιγμή.
Φυσικά, υπήρχαν δυσκολίες που λειτουργούσαν μέσα σε μια οικονομία πακέτων λιτότητας και εξακολουθούμε να υποφέρουμε από τις αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος σε κάποιο βαθμό. Αυτό δημιουργεί δικά της προβλήματα για τις ΜΜΕ, όμως είμαστε σίγουροι ότι η κατάσταση βελτιώνεται για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Μέσα στους επόμενους μήνες, ελπίζουμε ότι τα ζητήματα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο εσωτερικό του τραπεζικού τομέα θα επιλυθούν και θα αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων. Αυτό φυσικά θα επιτρέψει και πάλι στο τραπεζικό σύστημα να είναι ενεργός παίκτης στην ελληνική οικονομία.
Κύριε Πρόεδρε, σε όλο τον κόσμο, οι ηγέτες έχουν διαφορετικά συστήματα αξιών και ως εκ τούτου διαφέρουν ορισμοί για το τι σημαίνει να είναι κάποιος επιτυχής. Κοιτάζοντας το δικό σας σύστημα αξιών, ποιος είναι ο προσωπικός σας ορισμός της επιτυχίας;
Τρία πράγματα: Καλή ιδέα, σκληρή δουλειά και λίγη τύχη! Η τύχη τελευταία βέβαια, γιατί αν έχετε μια καλή ιδέα και έχετε μια αφοσιωμένη εργασιακή ηθική – στοιχεία της τύχης που χρειάζονται για να χτυπήσετε το τζάκποτ, τελικά θα παρουσιαστούν με τη μορφή ευκαιριών. Η τύχη όπως είπατε, είναι το σημείο όπου η προετοιμασία συναντά την ευκαιρία.
Κύριε Πρόεδρε, εξακολουθείτε να είστε νέος, όμως ποια θα ήταν η συμβουλή που θα δίνατε στον 20-χρόνο εαυτό σας;
Δεν είμαι τόσο μικρός! Αν είχα τον τριάντα χρονών γιο μου να κάθεται δίπλα μας, θα έλεγα ό,τι του λέω σχεδόν καθημερινά. Αυτό είναι: Να επιμείνετε στους στόχους που ορίσατε. Είτε οι στόχοι αυτοί είναι εντός της οικογενειακής επιχείρησης ή εξωτερικοί.
Γενικότερα, η συμβουλή μου προς τους νέους επιχειρηματίες σε όλους τους τομείς είναι ότι πρέπει να γνωρίζουν πού κατευθύνονται και να ασχολούνται με βαθιά έρευνα στους τομείς στους οποίους θέλουν να είναι πιο ενεργοί. Όσον αφορά την παραγωγική διαδικασία, ο ηγέτης πρέπει επίσης να γνωρίζει τα βήματα και τα στάδια των επιχειρηματικών λειτουργιών του περισσότερο από οποιονδήποτε από τους εργαζόμενους του. Είτε πρόκειται για μηχανήματα, ψηφιακές διαδικασίες είτε για λογιστική και οικονομική διαχείριση. Οι νέοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων πρέπει να έχουν τη συνήθεια να γνωρίζουν κάθε μία από τις επιχειρηματικές λειτουργίες της επιχείρησής τους. Αυτό θα πρέπει να είναι σαφές από το get-go καθώς η σαφήνεια είναι το κλειδί.
Κύριε Πρόεδρε, οι μεγαλύτεροι παγκόσμιοι ηγέτες στην επιχειρηματική και πολιτική ζωή είναι γνωστοί για τη συμμετοχή σε πειθαρχημένες συνήθειες, τελετουργίες ή εξατομικευμένες ρουτίνες. Με ποιες συνήθειες ή ρουτίνες ασχολείστε που πιστεύετε ότι σας βοηθούν να παίζετε στο υψηλότερο επίπεδο;
Μια καλή ερώτηση, όμως δεν έχω καμία συγκεκριμένη ρουτίνα που έρχεται στο μυαλό μου. Ωστόσο, έχοντας την τύχη να ζήσω σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με τις εκπληκτικές κλιματολογικές συνθήκες, έχω κάποιες προτάσεις όσον αφορά τη δημιουργία χώρου. Είμαστε περιτριγυρισμένοι από το στοιχείο του νερού – που μου αρέσει. Ακόμη και εδώ στα γραφεία μας στην Αθήνα, είμαστε μόνο 20 λεπτά από τη θάλασσα. Όταν η πίεση πάει στα υψηλότερα επίπεδα, είναι χαρά να γνωρίζω ότι μπορώ εύκολα να ξεφύγω στη θάλασσα στη Βουλιαγμένη και να πάω στο σκάφος μου! Ψάρεμα, κολύμπι ή απλά αναπνέοντας τον υπέροχο Αττικό αέρα. Αυτό από μόνο του, προσφέρει εξαιρετική σαφήνεια και καθαρίζει το μυαλό.
Κύριε Πρόεδρε. Ας φανταστούμε για μια στιγμή ότι είναι η τελευταία σας μέρα ως Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Καθώς ευχαριστείτε το προσωπικό σας και βγαίνετε από την πόρτα, πώς θα θέλατε να σας θυμούνται από άποψη αντίκτυπου και κληρονομιάς;
Πρώτα απ ‘όλα, παρόλο που έχω περάσει δυόμισι χρόνια περίπου ως Πρόεδρος, είναι πολύ πιθανό να είμαι παρών για επανεκλογή! [Γελάει] Όταν τελικά έρθει η ώρα αυτή, το αποτύπωμα που ελπίζω να έχει απομείνει στις ευρύτερες κοινότητες του Επιμελητηρίου, όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είμαι και ο Αντιπρόεδρος του EuroChambers, είναι η επιτυχία στην απλοποίηση θεμάτων για την επιχειρηματική κοινότητα. Επίσης, ως κάποιος που έχει πιέσει για κάποιες βαθιές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ειδικά εδώ στην Ελλάδα.
Είμαι πολύ ευτυχής που λέω ότι αυτό το αποτύπωμα είναι επίσης ορατό σήμερα. Κατά τη διάρκεια των πρώτων μου εκλογών το 2006, για να δημιουργήσετε μια επιχείρηση στην Ελλάδα χρειαζόταν να συμπληρώσετε 137 διαφορετικά βήματα και να ασχοληθείτε με έναν δικηγόρο για διάστημα έως και 1,5 μήνα! Αυτό έπρεπε να απλοποιηθεί δραστικά. Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τα συγχαρητήριά της και την περασμένη εβδομάδα σπάσαμε όλα τα ρεκόρ με την έννοια ότι η Έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2019, τόνισε και ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα η 11η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο διευκολύνοντας τη δομή των νέων επιχειρήσεων – σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βρισκόμαστε στην πρώτη θέση όσον αφορά το χρόνο που απαιτείται για τη σύσταση μιας εταιρείας. Τώρα χρειάζονται 8 λεπτά στην Ελλάδα – είτε από το σπίτι, το γραφείο ή το iPhone σας! Αυτό στο μυαλό μου είναι ένα ευχάριστο αποτύπωμα μέχρι στιγμής.
Για τους μελλοντικούς επιχειρηματίες που διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη, η διαδικασία είναι πολύ απλή τώρα. Απλά μπείτε στην ιστοσελίδα του ACCI όπου μπορείτε να προμηθευτείτε όλες τις απλουστευμένες μορφές. Στη συνέχεια, συμπληρώστε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ξεκινήσετε τη διαδικασία, υποβάλετε την συμπληρωμένη τεκμηρίωση με τον αριθμό ΑΦΜ και μέσα σε 8 λεπτά, θα είστε ο υπερήφανος ιδιοκτήτης μιας νέας εταιρείας!