Πως το iPhone έφερε επανάσταση στα κινητά την τελευταία δεκαετία;

Πως το iPhone έφερε επανάσταση στα κινητά την τελευταία δεκαετία;

i phone

Επιμέλεια: Άρης Κατσίδης
Αν διαβάσουμε άρθρα τελευταία σε πολλές ιστοσελίδες μιλούν για τα γεγονότα ή και τους ανθρώπους που σημάδεψαν την δεκαετία. Το CNBC αλλά και άλλα οικονομικά και τεχνολογικά σάιτ υποστηρίζουν πως το iPhone έφερε επανάσταση στην τεχνολογία. Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι άλλαξε το χάρτη της βιομηχανίας των κινητών αλλά και τις συνήθειες του κόσμου. Ενώ του δίνουν το παράσημο ότι είναι η συσκευή της δεκαετίας.
Πράγματι το iPhone όταν πρωτοκυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2007 ήταν κάτι ξεχωριστό και καινοτόμο αφού αντικατέστησε τόσες πολλές συσκευές π.χ. κάμερα, mp3, GPS κτλ . Ήταν απίστευτα φουτουριστικό και εντυπωσιακό εκείνη την εποχή, που έμοιαζε σαν είχες έναν υπολογιστή στο κινητό σου. Όλοι ήθελαν να έχουν ένα iPhone και συνεπώς έγινε μόδα και το αγόραζαν σαν ζεστό ψωμί. Ενώ όλοι οι ανταγωνιστές έπρεπε να προσαρμοστούν και να βρουν τρόπους να το ανταγωνιστούν. Με αυτό τον τρόπο τα smartphones έγιναν mainstream και όλοι πια δεν ξεκολλάμε το βλέμμα μας από την οθόνη του smartphone μας. Συνεπώς το iPhone δεν έφερε μια απλή επανάσταση στην βιομηχανία των κινητών αλλά και στην επικοινωνία των ανθρώπων και στις κοινωνικές συνήθειες.
Η καθημερινότητα μας εξαρτάται πλήρως είτε από το iPhone είτε από κάποιο άλλο smartphone. Για παράδειγμα, για να ξυπνήσουμε το πρωί βάζουμε ξυπνητήρι στο κινητό, για να επικοινωνήσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή για επαγγελματική επικοινωνία χρησιμοποιούμε το κινητό. Ακόμη, για να παίξουμε ένα παιχνίδι χρησιμοποιούμε το κινητό και για ενημερωθούμε πάλι το κινητό είναι στις προτιμήσεις μας. Όλη μέρα δηλαδή βρισκόμαστε πάνω σε μια οθόνη smartphone. Είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή στις κοινωνικές συνθήκες και το iPhone έχει μεγάλο μερίδιο σε αυτήν. Ενώ κακά τα ψέματα μαζί με το ρολόι, το κινητό έγινε το απόλυτο αξεσουάρ και για αυτό όλοι επιθυμούν να έχουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να βρίσκονται στην μόδα.
Όλοι βγάζουν το καπέλο στην Apple για τα iPhone. Ακόμη και ο μεγάλος ανταγωνιστής της, η Huawei μέσω του ιδρυτή και CEO της Ren Zhengfei έχει παραδεχθεί ότι πραγματικά η Αμερικανική εταιρία έκανε κάτι απίστευτα καινοτόμο. Ο Zhengfei επισημαίνει ότι ο Jobs δεν ήταν σπουδαίος γιατί έφτιαξε την Apple, αλλά γιατί λάνσαρε μια νέα εποχή, την εποχή του mobile Internet.
Η Apple έβγαλε σε κυκλοφορία το iPhone το 2007 και στην προηγούμενη δεκαετία αυτό ήταν κάτι ξεχωριστό. Βέβαια τα κέρδη και οι πωλήσεις δεν συγκρίνονται με τα τωρινά νούμερα . Το 2010 η Apple πούλησε 8,7 εκατομμύρια iPhones ενώ το 2018 πούλησε 47 εκατομμύρια iPhones.
Η Apple συνολικά πούλησε 1,4 δισεκατομμύρια iPhones κατά την διάρκεια της δεκαετίας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων. Ενώ η Αμερικανική εταιρία επισημαίνει ότι 900 εκατομμύρια iPhones είναι ενεργά αυτήν την περίοδο. Κάτι που δείχνει ότι ακόμη και να περάσουν τα χρόνια ο κόσμος δεν τα αλλάζει.
Οι πωλήσεις τους βέβαια επηρεάστηκαν από την γρήγορη εξάπλωση του ανταγωνιστικού λειτουργικού συστήματος Android της Google. Τα κινητά με Android πούλησαν και αυτά με την σειρά τους δισεκατομμύρια συσκευές δημιουργώντας ένα κλίμα ανταγωνισμού με το λειτουργικό σύστημα της Apple το iOS. Αυτή η κόντρα βοήθησε ώστε να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα τα κινητά. Ενώ ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κολοσσούς δεν άντεξαν τρίτες εταιρίες όπως η Nokia με το Lumia.
Βέβαια πασίγνωστη είναι και η κόντρα της Apple με την Samsung. Αυτή δεν αφορά τόσο το λειτουργικό σύστημα αλλά το design του κινητού και πόσο εξελίσσεται τεχνολογικά και τις δυνατότητες που προσφέρει.
Το iPhone βέβαια έκαναν πιο γνωστό στον κόσμο παγκοσμίως το όνομα της Apple και μεγάλωσαν το brandname της. Στα τελευταία 10 χρόνια η Apple δεν είναι πια μια εταιρία που φτιάχνει μεγάλους υπολογιστές και MP3 αλλά δημιουργεί όλο και πιο καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Τα κέρδη της φτάνουν το 1 τρις παγκοσμίως και απασχολεί 137.000 εργαζόμενους. Αδιαμφισβήτητα, είναι το τεχνολογικό προϊόν με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο την δεκαετία που μας πέρασε.
Το iPhone όπως είπαμε δεν έκανε μόνο… ζημιά, αλλά έφερε μια νέα εποχή στις επιχειρήσεις, δημιουργώντας νέες προοπτικές. Για παράδειγμα εταιρίες όπως οι Lyft και Uber εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι τα κινητά έχουν ενσωματωμένο GPS και ασύρματες συνδέσεις υψηλής τεχνολογίας. Τα smartphones με τόσα εξελιγμένα χαρακτηριστικά δίνουν αμέτρητες δυνατότητες και ιδέες που βοηθούν εταιρίες να αποκτήσουν δισεκατομμύρια.
Το iPhone και το App Store που ελέγχετε από την Αμερικανική εταιρία έγινε μια τεράστια επιχείρηση και έδωσε με εύκολο τρόπο την δυνατότητα οι app developers να προωθήσουν το προϊόν τους στο ευρύ κοινό, Τον Ιανουάριο η Apple επισήμανε ότι οι developers στο App Store έχουν κερδίσει από το 2008 περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ μόνο το 2018 τα κέρδη έφτασαν στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αν και η βασική ιδέα του iPhone δεν άλλαξε με την πάροδο της δεκαετίας, η συσκευή έγινε αξιοσημείωτα πολύ δυνατή. Στην αρχή της δεκαετίας το πιο ισχυρό είναι το the iPhone 3G που είχε ένα αργό Samsung CPU μονοπύρηνο που έτρεχε στα 412 MHz.
Η τελευταία έκδοση του iPhone είναι το iPhone 11 Pro που είναι απίστευτα εξοπλισμένο. Έχει ένα τσιπ σχεδιασμένο στην Apple που φτάνει την μέγιστη ταχύτητα των 2.65GHz και είναι εξαπύρηνο. Πολύ απλά με αυτό το παράδειγμα θέλουμε να δείξουμε ότι την Αμερικανική εταιρία την νοιάζει οι νέες εκδόσεις να είναι πλήρως εξοπλισμένες με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Ενώ στην αρχή τους ενδιέφερε πιο πολύ να λανσάρουν την καινοτομία του smartphone. Οι τελευταίες εκδόσεις του iPhone μπορούν να κοντράρουν σε κάποια τεστ ακόμη και φορητούς υπολογιστές ανταγωνιστικών εταιριών.
Έχουν τα κινητά αυτά μια εξέλιξη που συμβαδίζει με την ιστορία των υπόλοιπων τηλεφώνων. Όπως είπε και ο Kagan τώρα είμαστε στο iPhone 11 αν γυρίσουμε προς τα πίσω στις πρώτες συσκευές είναι σαν γυρνάμε στο Model Τ, δηλαδή στο αυτοκίνητο των αρχών του 20ου αιώνα.
Τα iPhone όπως πρωτοείπαμε πέρα από το εξαιρετικό design εξοπλίζονται πια με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται το κόστος κατασκευής. Άρα ανεβαίνει πολλά επίπεδα η τιμή. Για παράδειγμα το iPhone 3G κόστιζε μόνο 199 δολάρια με δύο χρόνια σύνδεση στην εταιρία AT&T. Ενώ το iPhone Pro ξεκινάει από τα 999 δολάρια και η σύνδεση με μια εταιρία είναι ξεχωριστό κομμάτι.
Η Apple κάθε χρόνο δημιουργεί ένα νέο κινητό με σημαντικά βελτιωμένες δυνατότητες και αυτό έχει διεγείρει το κοινό αίσθημα το πώς το έχει επιτύχει. Πολύ απλά η Αμερικανική εταιρία υποστηρίζεται από μια τεράστια αλυσίδα εφοδιασμού λόγω των τεράστιων εγκαταστάσεων συναρμολόγησης στην Κίνα που διευθύνει ο κατασκευαστής τους Foxconn. Βέβαια αυτά τα χαρακτηριστικά δεν παραμένουν για πολύ καιρό αποκλειστικότητα της Apple αφού αντιγράφονται πολύ εύκολα και γρήγορα από τους ανταγωνιστές.
Η εποχή του Tim Cook στην Apple

Ο CEO της Apple ήταν ο ιδρυτής της, ο Steve Jobs. Βέβαια ο Jobs πέθανε στις 24 Αυγούστου 2011 και δύο μήνες μετά ανέλαβε ως CEO ο Tim Cook. Ο Cook πούλησε δισεκατομμύρια iPhones με τις δεξιότητες και το επιχειρηματική του σκέψη.
Για παραπάνω από μία δεκαετία, η Apple είχε την πιο πολύτιμη μετοχή. Βέβαια έχασε τα πρωτεία από την Microsoft και πρόσφατα από την Saudi Aramco. Εξαιτίας της επιτυχίας της μετοχής η Apple μάζεψε αρκετά μετρητά και διάφορους τίτλους. Με την ανάπτυξη της η μετοχή της Apple αυξήθηκε κατά 900%.Βέβαια με την φορολογική αναμόρφωση του 2018 η Apple φροντίζει να δίνει πια κυρίως μεγάλα μερίσματα.
Στην πορεία όλων αυτών των χρόνων μέσα στην δεκαετία υπήρχαν κάποιες ημερομηνίες ορόσημα για την εταιρία. Μία από αυτές είναι η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Dow Jones το 2015 όπου εκεί θεωρείται μετοχή blue-chip αλλά και πρωτότυπος βιομηχανικός φορέας. Ο πασίγνωστος παγκοσμίως επενδυτής Warren Buffett που έχει την Berkshire Hathaway είναι γνωστό ότι είναι πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του στο χρηματιστήριο. Βέβαια έκανε μεγάλη εντύπωση που έχει το 5% των μετοχών της Αμερικανικής εταιρίας.
Το 2018 η Apple έγινε η πρώτη εισηγμένη εταιρία που κατάφερε να πετύχει κεφαλαιοποίηση 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό οφείλετε στο ότι η Apple καινοτομεί συνεχώς αλλά πάνω από όλα βάζει μπροστά τα προϊόντα και τους πελάτες της μένοντας πιστή στις αξίες της.
Το 2017 άνοιξε μία Πανεπιστημιούπολη στο Cupertino της California που ονομάστηκε Apple Park. Εκτιμάται ότι κόστισε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να χτιστεί αλλά τώρα εκεί έχει τα κεντρικά της γραφεία η εταιρία. Θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης η Apple στο μέλλον;

Η Apple μπαίνει στην νέα δεκαετία ως ίσως η πιο καινοτόμα και η η πιο κερδοφόρα επιχείρηση και δεν σταματάει να προοδεύει κάτι που την χαρακτηρίζει η έννοια juggernaut. Φυσικά η Αμερικανική εταιρία δεν πουλάει μόνο iPhones και τα υπόλοιπα προϊόντα της είναι κερδοφόρα. Όμως όλο και περισσότερο αντιμετωπίζει προκλήσεις σχετικές με το μέγεθος της και την επιτυχία της.
Οι προκλήσεις αυτές είναι διαφορετικών ειδών αλλά μπορούν πολύ εύκολα να της κάνουν ζημιά τόσο στο brand name της όσο και λειτουργικά. Μπορούμε να χωρίσουμε και να κατατάξουμε αυτές τις προκλήσεις σε 4 μορφές.
Πρώτον, η Apple όπως και η Amazon, η Facebook και η Google είχαν κατηγορηθεί πρόσφατα από τα Δικαστήρια με αφορμή την επιφυλακτικότητα που κρατάει η Ουάσινγκτον για τους Big Tech ότι δημιουργούν μονοπώλια μην αφήνοντας νέους παίκτες στην αγορά. Ο Cook ως Ceo της έπρεπε να απαντήσει αν η πλατφόρμα App Store δημιουργεί ένα μονοπώλιο και περιορίζει την ανάπτυξη της τεχνολογίας αλλά και της αγοράς παγκοσμίως. Απάντησε χαρακτηριστικά ότι: “Μόνο ένας παράφρον θα έλεγε ότι η Apple δημιουργεί μονοπώλιο.”
Δεύτερον, πολλοί ακτιβιστές και εταιρίες που ανησυχούν για το περιβάλλον αναρωτήθηκαν αν η εταιρία σέβεται το περιβάλλον. Οι ανησυχίες τους από τα νούμερα των πωληθέντων κινητών αλλά και της ταχύτητας δημιουργίας νέων συσκευών είναι εύλογες. Όλα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν κακό στο όνομα της εταιρίας. Άξιο σημείωσης αποτελεί ότι η Apple σέβεται το περιβάλλον, εισήγαγε προγράμματα ανακύκλωσης και πήρε πρωτοβουλίες για μείωση και καταστροφή των αποβλήτων.
Τρίτον, ο προβληματισμός είχε να κάνει με την υγεία των χρηστών. Υπάρχουν πολλοί φόβοι ότι τα iPhones είναι τόσο εντυπωσιακά που δημιουργούν εθισμό και είναι υπεύθυνα για τυχόν ιατρικά προβλήματα των ιδιοκτητών τους. Για να καλύψουν και αυτό το πρόβλημα δημιουργήθηκε το Screen Time. Πολύ απλά όταν περάσουν 5 ώρες συνεχόμενης χρήσης το iPhone προτρέπει τον ιδιοκτήτη του να κάνει ένα διάλειμμα.
Βέβαια το μεγαλύτερο challenge είναι ότι μπορεί τώρα να είναι πρωτοπόρα τα iPhones αλλά στην πάροδο της δεκαετίας όλα αυτά πολύ πιθανόν να θεωρηθούν ως πυροτέχνημα και η Apple να μην κρατήσει την δυναμική της. Για αυτό και όλοι στο Apple Park εργάζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Κάτι που προκάλεσε αίσθηση είναι ότι από το 2019 η Αμερικανική εταιρία ανακοίνωσε ότι δεν θα αναφέρει τις πωλήσεις των μονάδων. Ενώ θεωρεί ότι τα συνολικά έσοδα και άλλες μετρήσεις ήταν επαρκείς πληροφορίες. Για την ιστορία οι πωλήσεις των iPhones έφτασαν τα 231 εκατομμύρια το 2015. Όμως από εκεί και πέρα η πρόοδος ήταν σταθερή.
Η Apple πια στοχεύει στην αγορά των wearables, δηλαδή στα Apple Watch και τα AirPods αλλά και στα streaming services όπως το Apple TV+ και το Apple Arcade. Βέβαια το iPhone είναι η ναυαρχίδα της εταιρίας και είχε ποσοστό 54% στις πωλήσεις του 2019.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει