Ο ηγέτης της KPMG μιλάει για soft skills και την επιτυχία

Το High Performance Interview Series (HPIS) προσφέρει μια βαθιά ματιά στις πρακτικές, τις συνήθειες και τις τεχνικές υψηλής απόδοσης των πιο ξεχωριστών ατόμων του κόσμου. Σκοπός της σειράς είναι να προσφέρει σε εκείνους που φιλοδοξούν για μεγάλα πράγματα μια πλατφόρμα, όπου κάθε εβδομάδα μια νέα συνέντευξη με έναν δυναμικό παγκόσμιο παίκτη θα δημοσιευθεί με θέμα «μαθήματα από ηγέτες».

Για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας, η ομάδα μας καθόταν πρόσωπο με πρόσωπο με τους πιο “αποδοτικούς” ανθρώπους του πλανήτη, όπως στελέχη που διευθύνουν πολυεθνικές εταιρίες (MNC),  Προέδρους και Πρωθυπουργούς. Αυτή η άνευ προηγουμένου πρόσβαση στα πιο σημαντικά άτομα του κόσμου, ήταν μια απίστευτη εμπειρία μάθησης και είναι κάτι που είμαστε πολύ περήφανοι.

Γνωρίζουμε ότι «η επιτυχία αφήνει ενδείξεις» και με αυτό κατά νου, ο στόχος μας με το HPIS είναι να βοηθήσουμε να εμπνεύσουμε και να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των πιο επιτυχημένων ατόμων του κόσμου και εκείνων που επιδιώκουν να αναπαράγουν τη σπουδαιότητά τους.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε τη συζήτησή μας με τον παλαίμαχο της KPMG και καταπληκτικό άνθρωπο – τον Νικόλαο Βουνισέα, ο οποίος είναι Senior Partner της KPMG στην Ελλάδα και έχει συνεργαστεί με την εταιρεία για περισσότερα από 30 χρόνια:

Ποια μαθήματα έχετε κρατήσει από τα πρώτα σας χρόνια με την KPMG, τα οποία θεωρείτε ιδιαίτερα χρήσιμα;

Είμαι στην KPMG το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής μου ζωής. Όταν ξεκίνησα εδώ, η επιχείρηση ήταν αρκετά μικρή με περίπου 10 έως 15 υπαλλήλους. Τώρα, έχουμε περίπου 550 άτομα. Την εποχή που ξεκίνησα,  η οικονομία της Ελλάδας δεν ήταν πολύ φιλική προς τις ιδιωτικές επενδύσεις. Ακόμη και τότε, οι βασικές αρχές του έργου που κάναμε ήταν ο επαγγελματισμός μας και διατηρήσαμε τις αξίες αυτές μέχρι και σήμερα. Αυτό κράτησα. Επομένως, όταν το επάγγελμα και η οικονομία ανοίχτηκαν και μας επέτρεψαν να αναπτυχθούμε, είχαμε τις βασικές αρχές που εφαρμόσαμε και ήμασταν σε θέση να αναπτυχθούμε. Ακόμη και ως μικρή εταιρεία, μια από τις  αξίες μας ήταν πάντα η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους πελάτες μας. Αυτό εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που συνέβη σε όλα μου τα 30 χρόνια με την KPMG στην Ελλάδα.

 

Σε όλο τον κόσμο, οι ηγέτες έχουν διαφορετικούς ορισμούς για το τι σημαίνει να είναι κάποιος επιτυχής. Ποιος είναι ο δικός σας ορισμός της επιτυχίας; 

Πρώτα απ ‘όλα, υπάρχει ο παραδοσιακός ορισμός της επιτυχίας όσον αφορά τη μέτρηση της απόδοσης ορισμένων επιχειρήσεων σε σχέση με τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας όσον αφορά το κέρδος, τη βάση εσόδων κλπ. Η KPMG ήταν πάντα μια κερδοφόρα επιχείρηση και ήταν πάντα σεβαστή. Παρόλο που τα KPI μας είναι ισχυρά, πιστεύω ότι πρέπει να συμπληρωθούν. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο να βοηθήσουμε άλλους ανθρώπους να ευημερήσουν και να έχουν καλύτερη ζωή. Πρόσφατα ανέλαβα το ρόλο του Senior Partner στην Ελλάδα και ένας από τους στόχους μου είναι να διασφαλίσω ότι η εταιρία μας είναι η πρώτη εταιρεία στην παροχή λύσεων στους πελάτες μας. Θέλουμε πάντα να έχουμε την εμπιστοσύνη των ενδιαφερομένων.

Όπως γνωρίζετε, μεγάλο μέρος της δουλειάς μας έχει κανονιστικό χαρακτήρα, όπου δίνουμε μορφές διαβεβαίωσης σε ανθρώπους που επενδύουν τα χρήματά τους. Ως εκ τούτου, πιστεύω ακράδαντα ότι η εμπιστοσύνη των εξωτερικών ενδιαφερομένων είναι κάτι που θα συμβάλει στη διαπίστωση ότι είμαστε μια επιτυχημένη επιχείρηση. Είναι σημαντικό η επιτυχία της επιχείρησης να έχει ως αποτέλεσμα την επιτυχία όλων των ανθρώπων στο τέλος της ημέρας. Είμαστε μοναδικοί στο γεγονός ότι δεν έχουμε μια βάση μετοχών, κάτι το οποίο είναι διαφορετικό από άλλες μεγάλες επιχειρήσεις. Είμαστε επίσης μοναδικοί στο γεγονός ότι οι συνεργάτες που εργάζονται εδώ είναι και οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης. Διατηρούμε την εμπιστοσύνη της εταιρείας αυτής στους μελλοντικούς εταίρους. Ως εκ τούτου, η επιτυχία για εμάς είναι το γεγονός ότι θα αφήσουμε κάτι καλύτερο για τους εταίρους του μέλλοντος.

 

Έχουμε ενημερωθεί ότι το 17,6% των Ελλήνων κάτω των 35 ετών είναι επί του παρόντος άνεργοι. Τι συμβουλές μπορείτε να προσφέρετε σ’αυτό το δημογραφικό; 

Πιστεύω ότι η σημερινή νεολαία διαφέρει πολύ από τη γενιά μου από ορισμένες απόψεις. Οι νέοι έχουν σήμερα μεγαλύτερες προσδοκίες και αναμένουν από τις επιχειρήσεις να ενεργούν με συγκεκριμένο κοινωνικό τρόπο. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό που ήταν σημαντικό όταν άρχισα την καριέρα μου εξακολουθεί να ισχύει σήμερα. Πρώτον, πρέπει να εργαστούν σκληρά. Δεύτερον, πρέπει να ενημερώνονται και να βρίσκονται μπροστά στις νέες εξελίξεις. Φυσικά, αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο σήμερα, διότι τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα. Πρέπει να κατανοήσουν τα ζητήματα που συμβαίνουν. Τέλος, πρέπει να έχουν λίγη υπομονή. Παρά την κρίση της Ελλάδας, στην KPMG, έχουμε μια πολιτική όπου προσλαμβάνουμε μεγάλο αριθμό νεοπροσληφθέντων από το πανεπιστήμιο για να εκπαιδεύσουμε και να τους αναπτύξουμε για να είναι επαγγελματίες υψηλού επιπέδου. Το έχουμε πάντα ενσωματωμένο στην πολιτική ανθρώπινων πόρων.

 

Ως Senior Partner, τι soft skills αναζητάτε σε αυτούς τους νέους ανθρώπους;

Ως εταιρεία “Big Four”, οι εκπαιδευτικές και επαγγελματικές απαιτήσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των υπαλλήλων μας. Ωστόσο, αυτό πρέπει να συμπληρωθεί με soft skills. Από την άποψη μιας επιχείρησης όπως η KPMG, οι νεοσύλλεκτοι πρέπει να έχουν ομαδικότητα και να μπορούν να συνεργάζονται καλά με τους άλλους μέσα στην επιχείρηση. Μια θετική στάση είναι επίσης απαραίτητη. Μια άλλη πολύ σημαντική δεξιότητα είναι να είναι προσανατολισμένοι στον άνθρωπο και να είναι ένα πρόσωπο με το οποίο οι πελάτες μας μπορούν εύκολα να επικοινωνούν. Οι δεξιότητες παρουσίασης είναι επίσης σημαντικές. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι σημαντικό κάποιος να μπορεί να λειτουργεί καλά υπό πίεση και άγχος.

 

Ως νέος ηγέτης της KPMG, πώς βοηθάτε αυτούς τους νέους ανθρώπους να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες;

Πρώτα απ ‘όλα, υπάρχουν προφανώς τα συνήθη προγράμματα κατάρτισης. Συνδυάζουμε την επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση με soft skills. Ειδικότερα, φέτος, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά τα μαθήματα κατάρτισης. Κατά το παρελθόν, τα μαθήματα αυτά στηρίζονταν πολύ στις τεχνικές δεξιότητες και λιγότερο στην ανάπτυξη soft skills. Ωστόσο, προσπαθούμε τώρα να το εξισορροπήσουμε. Αυτή είναι η επίσημη εκπαίδευση. Έχουμε επίσης στη δουλειά τους την κατάρτιση που θέτουν τους ανθρώπους μπροστά στους πελάτες, έχοντας τους σε συναντήσεις,  σε παρουσιάσεις, κλπ. Όταν ήμουν νέος ελεγκτής, μερικοί από τους εταίρους με πήγαιναν σε σημαντικές συναντήσεις με τους πελάτες , όπου μετρούσα τα λεπτά. Αυτό με βύθισε σε μια κατάσταση όπου ένας εταίρος θα μιλούσε με τον γενικό διευθυντή μιας πολύ μεγάλης επιχείρησης. Το είδα αυτό ως κάτι πολύ ευεργετικό, καθώς άκουσα και έμαθα τόσα πολλά από αυτές τις συναντήσεις.

 

Διαπιστώνουμε ότι ο φόβος της αποτυχίας αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τους νέους επαγγελματίες. Ποιες είναι οι σκέψεις σας σχετικά με το θέμα της αποτυχίας; 

Η αποτυχία είναι αρκετά ταμπού. Οι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά να το παραδεχτούν ή να το συζητήσουν. Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι η KPMG διεξάγει μια ετήσια έρευνα CEO, όπου πήραμε συνέντευξη από 1.300 κορυφαίους διευθυντές παγκοσμίως. Ήμουν ευχάριστα έκπληκτος σε αυτή την έρευνα όταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι παραδέχθηκαν ότι έχουν κάνει λάθη στην πορεία. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωστοποιηθεί. Όλοι κάνουμε λάθη και έχουμε αποτυχίες. Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να αξιολογήσουμε γιατί τα πράγματα πήγαν στραβά και να δούμε τι μπορούμε να μάθουμε από αυτές τις αποτυχίες. Το μήνυμά μου προς τους νέους της Ελλάδας είναι ότι όσο μαθαίνετε από τις αποτυχίες σας, θα συνεχίσετε να προχωράτε.

 

Υπάρχει κάτι στην καθημερινή σας πρακτική ή ρουτίνα που σας βοηθά να αποδίδετε με συνέπεια στο υψηλότερο επίπεδο; 

Δεν έχω ιδιαίτερες συνήθειες όπως να ξυπνήσω στις 2 το πρωί και να πάω για περίπατο. Θα έλεγα ότι το πράγμα που κάνω περισσότερο είναι να προσπαθήσω να αποκτήσω μια λεπτομερή κατανόηση της φύσης του προβλήματος. Πιστεύω επίσης ότι είναι απαραίτητο να μιλήσω με τη διοικητική μου ομάδα και να ακούσω με προσοχή αυτά που πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουμε. Κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ σημαντικό να ακούμε τους ανθρώπους και βασίζομαι στην ισχυρή ομάδα management που έχω στη διάθεσή μου. Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι καλό να έχουμε όλα τα γεγονότα μπροστά μας.. Δεν είμαι ψυχαναγκαστικός ή το είδος του ατόμου που λαμβάνει αποφάσεις με περιορισμένες πληροφορίες. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που λαμβάνουν αποφάσεις πολύ γρήγορα χωρίς να έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες μπροστά τους. Μου αρέσει να έχω όλες τις πληροφορίες μπροστά μου και έπειτα μπορώ να πάρω μια ισορροπημένη και ενημερωμένη απόφαση.

 

Ένα ελαφρώς διαφορετικό ερώτημα, που δανείστηκα από τον Tim Ferris. Για ποιο θέμα θα μιλούσατε εκτός του κύριου τομέα της εμπειρογνωμοσύνης σας, εάν σας έλεγαν να δώσετε μια συνομιλία στο TED; 

Θα ήθελα να μιλήσω για την ανθρώπινη συμπεριφορά και τι οδηγεί ένα άτομο να κάνει ένα πράγμα σε σύγκριση με κάποιον άλλο που κάνει κάτι διαφορετικό. Όταν μιλάτε σε δύο διαφορετικούς ανθρώπους, τι κάνει αυτά τα άτομα να κάνουν πολύ διαφορετικά πράγματα; Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον!

 

Στο περιορισμένο ελεύθερο χρόνο που έχετε ως Senior Partner, τι υλικό διαβάζετε;

Προς το παρόν, ακούω πολλές συνομιλίες του TED. Μου αρέσει επίσης να διαβάζω βιογραφίες ορισμένων ανθρώπων που ίσως δεν είναι επιχειρηματίες, αλλά είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Μου αρέσει να καταλαβαίνω πώς σκέφτονται. Για παράδειγμα, διαβάζω τη βιογραφία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Μου φάνηκε αρκετά περίεργο πως ένα άτομο που βρισκόταν στην κορυφή ενός συστήματος αποφάσισε ότι το σύστημα έπρεπε να αλλάξει. Τι τον ώθησε να αλλάξει κάτι, όταν είχε φτάσει στη κορυφή αυτού του συστήματος; Το βρίσκω αρκετά ενδιαφέρον. Μου αρέσει να διαβάζω πράγματα που διαφέρουν από την καθημερινή εργασία μου.

 

Ποιο βιβλίο μπορεί να αναφέρετε ότι είχε ισχυρό αντίκτυπο σε εσάς προσωπικά; 

Υπάρχει ένα βιβλίο σχετικά με την τραπεζική κρίση που ονομάζεται “Test Stress: Reflections on Financial Crisis” του Timothy F. Geithner. Ο συγγραφέας πηγαίνει τους αναγνώστες πίσω από τη σκηνή της κρίσης και εξηγεί γιατί έπρεπε να γίνουν οι δύσκολες επιλογές πίσω από την επίλυση ορισμένων θεμάτων, τα οποία βρήκα πολύ ενδιαφέροντα.

 

Τι συμβουλή θα δίνατε στον εαυτό σας σε ηλικίας 20 ετών;

Ότι πρέπει να παραμείνει 20 ετών! Λέω στον γιο μου το ίδιο. Κάνετε πράγματα και μαθαίνετε από αυτά που έχετε κάνει. Θα είστε μόνο 20 ετών μία φορά. Ποτέ δεν μπορείτε να αντιστρέψετε το χρόνο.

 

Αν μπορούσατε να πιείτε έναν καφέ με οποιονδήποτε στον κόσμο, ποιος θα ήταν και γιατί;

Οι ιδέες και οι έννοιες είναι πιο ενδιαφέρουσες για μένα από ένα συγκεκριμένο άτομο. Δεν έχω ένα άτομο στο μυαλό μου. Θα προτιμούσα να μιλήσω με πολλούς διευθύνοντες συμβούλους και να μάθω τι έχουν στο μυαλό τους και τι τους απασχολεί.

 

Εάν θα μπορούσατε να επιλέξετε κάποιο μήνυμα που θα τοποθετηθεί σε μια πινακίδα στο κέντρο της Αθήνας, τι θα θέλατε να γράφει; 

“Ευχαριστούμε που είστε στην Αθήνα, επιστρέψαμε!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Γίνε συνδρομητής στο κανάλι μας στο Youtube !