Οι Financial Times σε άρθρο με τίτλο “Κορυφαίες επιδόσεις: τα πιο κερδοφόρα στοιχήματα της αγοράς, για το 2019” , γράφουν ότι “από τα ελληνικά ομόλογα στις περιδινήσεις της στερλίνας, η χρονιά απέφερε λαμπρές ευκαιρίες”.
Στο άρθρο επισημαίνονται οι επιδόσεις των διαφόρων κεφαλαιαγορών παγκοσμίως, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην περίπτωση της Ελλάδας.
Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι εν αντιθέσει με το 2012, όταν οι αγορές ήταν κάθετα αρνητικές να δανείσουν στην Ελλάδα, εφέτος οι επενδυτές εκδηλώνουν τον ενθουσιασμό τους χάρη στη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στην εξομάλυνση του ασταθούς πολιτικού σκηνικού στη χώρα.
Η Ελλάδα, βέβαια, ωφελήθηκε κι εκείνη χάρη στην απεγνωσμένη αναζήτηση κερδών, η οποία οδήγησε τους επενδυτές σε εναλλακτικούς τίτλους της αγοράς ομολόγων, τυπικά θεωρούμενους ως σχετικά επισφαλείς.
Η Αθήνα τώρα δανείζεται σε βάθος δεκαετίας με επιτόκιο μόλις 1,16% και οι αποδόσεις σημειώνουν πτώση μεγαλύτερη και από τις αντίστοιχες της Ιταλίας. Οι μεγάλες εταιρείες που έχουν επενδύσει στα ελληνικά χρεόγραφα, συνεχίζει η ανάλυση, έχουν επιτύχει θετικές αποδόσεις, με τους κατόχους δεκαετών ομολόγων να επιτυγχάνουν κέρδη της τάξεως του 23% για το 2019.
Οι επιδόσεις αυτές δείχνουν ότι όσοι είχαν αγοράσει ομόλογα στην αιχμή της πολιτικής κρίσης του 2015, τώρα έχουν κέρδη πάνω από τρεις φορές τα χρήματα που είχαν επενδύσει, σημειώνουν οι FT.
Οι εισηγμένες “σήκωσαν” 6 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2019
Με τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησαν οι ελληνικές επιχειρήσεις την ευνοϊκή συγκυρία στις διεθνείς αγορές, πετυχαίνοντας να αντλήσουν μέσω έκδοσης εταιρικών ομολόγων, αυξήσεων κεφαλαίου και placements το ποσό των 6 δισ. ευρώ συνολικά από την αρχή του χρόνου.
Φυσικά, η ραγδαία αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων αποτέλεσε τον “οδηγό” για τις κινήσεις των εγχώριων επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές. Η αξιοποίηση της συγκυρίας επέτρεψε παράλληλα να διευρυνθεί η βάση των επενδυτών που έχουν τοποθετηθεί σε ελληνικά assets, τόσο μέσω των ομολόγων όσο και μέσω της αγοράς μετοχών.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της BETA ΑΧΕΠΕΥ, οι εισηγμένες συγκέντρωσαν το ποσοστό των 4,725 δισ. ευρώ από την έκδοση eurobonds, 531 εκατ. ευρώ από ομόλογα που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, 730 εκατ. ευρώ από αυξήσεις κεφαλαίου και 13,2 εκατ. ευρώ από placements. Συνολικά, το ποσό των 5.999.200.000 ευρώ μπήκε στα ταμεία 20 εισηγμένων, με τη μερίδα του λέοντος φυσικά να αφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις του Χ.Α.
Εάν, δε, συνυπολογιστούν και τα 9 δισ. ευρώ που άντλησε η Ελλάδα μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων, τότε συνολικά το ποσό ανεβαίνει στα 15 δισ. ευρώ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , Capital.gr