Η δύναμη του οραματισμού για να πετύχεις τους στόχους σου

Η δύναμη του οραματισμού για να πετύχεις τους στόχους σου

o-dimiourgikos-oramatismos-stin-ilopoiisi-ton-stoxov-mas

Οι περισσότεροι πλούσιοι και πετυχημένοι άνθρωποι αναφέρουν ότι ο οραματισμός αποτελεί μια από τις συνήθειες που τους οδήγησαν στην επιτυχία.
Ο οραματισμός είναι πράγματι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο για όσους στοχεύουν να πλουτίσουν ή να γίνουν διάσημοι. Μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο κινητοποίησης και ως σχεδιασμός του μέλλοντος. Πώς όμως γίνεται αυτό;
Με λίγα λόγια πρέπει να σκεφτείς πως θες να είναι μια κατάσταση στο μέλλον και να τη βιώσεις στο παρόν μέσω της φαντασίας σου. Καθώς φέρνεις στο νου σου πράγματα και καταστάσεις μπορείς να αντιληφθείς τα συναισθήματα τα οποία σου δημιουργούν και έτσι θα μπορέσεις να ξεκαθαρίσεις ευκολότερα ποια είναι ακριβώς αυτά τα οποία θέλεις. Ύστερα, χρησιμοποιώντας και τη λογική μπορείς να καθορίσεις ένα σχέδιο δράσης για να τα επιτύχεις.
Στην ουσία αυτό που έχεις να κάνεις είναι να φανταστείς ακριβώς πώς θες να είναι μία κατάσταση στο μέλλον ή πως θα προτιμούσες να είναι μια κατάσταση στο παρόν.
Όταν το κάνεις αυτό πρέπει να είσαι πολύ συγκεντρωμένος και παράλληλα πολύ συγκεκριμένος και ξεκάθαρος στο πώς θες να είναι τα πράγματα. Για παράδειγμα δεν αρκεί να πεις απλώς “θέλω ένα ωραίο σπίτι”. Πρέπει να σκεφτείς ακριβώς πώς θα είναι αυτό το σπίτι, πόσα δωμάτια θα έχει πώς θα είναι η διακόσμηση κλπ. Δεν αρκεί να να πεις ότι “θέλω να έχω μία καλή δουλειά”. Σκέψου ακριβώς τι είδους θα είναι αυτή η δουλειά, τι αρμοδιότητες θα έχεις και ποιες θα είναι οι απολαβές σου.
Αυτό είναι σημαντικό γιατί αν ξέρεις ακριβώς τι είναι αυτό που θες τότε μπορείς να δημιουργήσεις στο μυαλό σου και ένα ξεκάθαρο πλάνο μέσα στο οποίο θα δράσεις. Θα έχεις θέσει δηλαδή συγκεκριμένους στόχους και στη συνέχεια θα αναζητήσεις τρόπους για να τους επιτύχεις. Ακόμα και αν χρειαστεί να διαφοροποιήσεις πολλές φορές το αρχικό σου πλάνο, τουλάχιστον θα ξέρεις ποια είναι η κατάσταση στην οποία θέλεις να φτάσεις και έτσι δεν θα αποφύγεις να σπαταλάς πολύ χρόνο και ενέργεια σε πράξεις οι οποίες δεν σε φέρνουν κοντά σε αυτά τα οποία πραγματικά θέλεις.
Και αυτά δεν είναι μόνο υλικά αγαθά ή χρήματα αλλά οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία προτιμάς να είσαι. Μπορεί να είναι η ηρεμία σου, ένα μέρος το οποίο θέλεις να ταξιδέψεις ή να ζήσεις, δραστηριότητες που θέλεις να κάνεις παρέα με ανθρώπους που αγαπάς.
Αυτό που έχει σημασία είναι να μιλήσεις με τον εσωτερικό σου κόσμο και να γνωρίσεις αυτά που πραγματικά θέλεις. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι είναι αυτό που θέλεις για εσένα χωρίς να επηρεάζεσαι από το τι (πιστεύεις ότι) θέλουν οι άλλοι από σένα. Θα φτάσεις δηλαδή σε μία κατάσταση μεγαλύτερης αυτογνωσίας. Μέσα από αυτή την κατάσταση θα μπορέσεις να βελτιώσεις την αυτοπεποίθησή σου, να είσαι πιο ήρεμος και παράλληλα να έχεις εσωτερικά κίνητρα τα οποία θα σε κάνουν να δραστηριοποιείσαι.
Ακόμη, όταν οραματίζεσαι μια κατάσταση προετοιμάζεσαι καλύτερα για να την αντιμετωπίσεις στην πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα αντιδράει σε αυτά που φαντάζεσαι σαν να τα βιώνει εκείνη τη στιγμή, όπως γίνεται και με τα όνειρα. Επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι η σκέψη μιας δραστηριότητας ενεργοποιεί τις μυϊκές ομάδες που θα ενεργοποιούνταν σε περίπτωση που αυτή όντως συνέβαινε. Για αυτό και αρκετοί αθλητές σκέφτονται ξανά και ξανά ορισμένες κινήσεις ή πως θα αντιδρούσαν σε κάποιες αρνητικές εκβάσεις για να προετοιμάσουν το σώμα τους και το μυαλό τους κατάλληλα.
Με το να σκέφτεσαι καθημερινά μία κατάσταση αρχίζεις να συνηθίζεις σε αυτή και έτσι είσαι καλύτερα προετοιμασμένος. Ακόμη, αν οραματίζεσαι, για παράδειγμα, ότι έχεις πολλά χρήματα θα αρχίσεις σιγά σιγά να σκέφτεσαι με τον τρόπο που σκέφτονται όσοι τα απέκτησαν. Αυτό θα σε βοηθήσει να φτάσεις πιο κοντά σε αυτό το στόχο και να είσαι καλύτερα προετοιμασμένος για τις δυσκολίες που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις.
Τέλος, ένα άλλο πλεονέκτημα του οραματισμού και ίσως το σημαντικότερο για όσους ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα και την ηγεσία είναι το ότι έχει τη δύναμη να γεννά ιδέες. Που αυτές οι ιδέες μπορεί να είναι από κάτι που θα λύσει ένα μικρό πρόβλημα έως μια ανακάλυψη που θα αλλάξει τον κόσμο.
Κανένα μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα δεν θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί αν δεν υπήρχαν άνθρωποι που το φαντάστηκαν χωρίς καν να έχουν δει κάτι παρόμοιο. Καμία εξέλιξη δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχαν κάποιοι να αντιληφθούν ένα πρόβλημα και να σκεφτούν πως αυτό θα μπορούσε να λυθεί με έναν καλύτερο τρόπο. Καμία πολιτική αλλαγή δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχαν κάποιοι ηγέτες να οραματιστούν καλύτερες συνθήκες.
Αν κοιτάξουμε τα παραδείγματα των αυτοδημιούργητων ανθρώπων όπως ο Henry Ford, ο Steve Jobs και ο Jeff Bezos θα δούμε ότι όλοι τους έγιναν δισεκατομμυριούχοι επειδή οραματίστηκαν έναν κόσμο διαφορετικό και κατάφεραν να το κάνουν πράξη, παρά τις αμφιβολίες του κόσμου.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αν οραματιστείς κάτι θα έχεις τύχη και τις ικανότητες να το κάνεις πράξη και να βγάλεις χρήματα από αυτό. Όμως είναι 100% σίγουρο ότι δεν θα τα καταφέρεις αν δεν οραματιστείς και δεν προσπαθήσεις. Ακόμα και αν διοικείς μια μικρομεσαία επιχείρηση αρκεί να κάνεις μια καλή διαφοροποίηση για να βελτιώσεις την ίδια και κατά προέκταση τη ζωή σου. Και ο οραματισμός είναι μια διαδικασία που θα σε βοηθήσει να σκεφτείς και να κάνεις πράξη την οποία διαφοροποίηση.
Όπως καταλαβαίνεις, όποιοι και αν είναι οι προσωπικοί σου στόχοι, αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο καθημερινά για να οραματιστείς για να φτάσεις ένα βήμα πιο κοντά σε αυτούς.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.