Πως ο Warren Buffett ανέδειξε σε μια δεκαετία την Apple εις βάρος της IBM

Πως ο Warren Buffett ανέδειξε σε μια δεκαετία την Apple εις βάρος της IBM

D2xkcKGXgAAN9zg

Επιμέλεια: Άρης Κατσίδης
Ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά λάθη του πολύ γνωστού επενδυτή Warren Buffett είναι η επένδυση στις μετοχές της IBM. Αυτήν την δεκαετία που μας πέρασε οι τύχες της IBM εξαρτιόνταν άμεσα από τις διακυμάνσεις της μετοχής της . Ωστόσο ο ιδιοκτήτης της Berkshire Hathaway παρόλο που χαρακτηρίζεται ως Luddite ( οπισθοδρομικός, που αντιτίθεται στις τεχνολογικές αλλαγές επειδή θεωρεί ότι θα έχουν επίπτωση στην οικονομία) ξαναεπένδυσε σε μετοχή του τεχνολογικού τομέα παρόλο που την προηγούμενη φορά δεν είχε επιτύχει.
Αφού αποχώρησε επενδυτικά από την IBM στις αρχές του 2018, ο Buffett αποκάλυψε ότι έχει αποκτήσει πάρα πολλές μετοχές της Apple. Ενώ από τα τέλη του 2019 έχει γίνει η πιο ακριβή και πολύτιμη επένδυση του.
Η επιλογή αυτή της Berkshire να αποσύρει το επενδυτικό του ενδιαφέρον από την IBM και να επενδύσει πάρα πολλά χρήματα στην Apple δείχνει και πως εξελίχθηκαν οι εταιρίες κατά την διάρκεια των χρόνων. Η IBM και Apple ήταν αντίπαλες ανταγωνιστικές εταιρίες που κατασκεύαζαν υπολογιστές την δεκαετία του 1980. Όμως ακολούθησαν διαφορετικές διαδρομές. Η IBM δυσκολευόταν στην κεφαλαιοποίηση ενώ η Apple στράφηκε πέρα από υπολογιστές και στα iPhone και σε λοιπές συσκευές οπού έγινε Νο1 δύναμη εκεί.
Η Berkshire άρχισε να αγοράζει μετοχές της IBM το 2011.
Ο Buffett ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2011 να επενδύει στην IBM . Ο γνωστός επενδυτής δήλωσε ότι η Berkshire Hathaway αγόρασε 64 εκατομμύρια μετοχές στην τιμή των 170 δολαρίων ανά μετοχή. Αν αποτιμούσαμε εκείνη την στιγμή την επένδυση τότε θα άξιζαν 10,7 δις δολάρια. Ο Buffett είπε ότι θα πήγαινε ενάντια στον δικό του κανόνα να μην επενδύουν σε τεχνολογική εταιρία λόγω της ιδιοτροπίας της μετοχής της IBM που οφειλόταν στο να βρίσκει και να κρατάει πελάτες. Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος: “Είναι μια εταιρία που με τον τρόπο της βοηθάει το τεχνολογικό τμήμα να κάνει καλύτερα την δουλεία του.”
Βέβαια οι δηλώσεις του τον Μάιο του 2018 μας γνωστοποιούσαν ότι η Berkshire Hathaway όχι μόνο δεν θα αγόραζε άλλες μετοχές της συγκεκριμένης τεχνολογικής εταιρίας αλλά δεν θα κρατούσε κιόλας τις υπάρχουσες στο χαρτοφυλάκιο της. Για έξι χρόνια η IBM παρουσίασε μείωση εσόδων και ελλείμματα με αποτέλεσμα η τιμή μετοχής να βυθιστεί στα 140 δολάρια ανά μετοχή.
Όλοι οι επενδυτές κάνουν λάθη είτε είναι μικροί είτε είναι μεγάλοι αφού πάντα υπάρχει η πιθανότητα της αποτυχίας ενώ ένας κρίσιμος παράγοντας είναι η αβεβαιότητα. Πρέπει όμως πάντα να μπορούν να ισοσταθμίσουν τα έξοδα και τις απώλειες. Τον ίδιο Μάιο ο Buffett ανακοίνωσε πως η Berkshire Hathaway αγόρασε 75 εκατομμύρια επιπλέον μετοχές Apple. Είχε στο χαρτοφυλάκιο του άλλες 165,3 μετοχές απλώς αγόρασε ακόμη περισσότερες θεωρώντας ότι θα βγάλει κέρδος επειδή η Apple ένα από τα πιο ισχυρά brandname στην τεχνολογία.
Μόλις άκουσε ο CEO της Apple αυτήν την είδηση δήλωσε ότι όλοι στην εταιρία του είναι απίστευτα χαρούμενοι που έχουν την Berkshire Hathaway ως τον κύριο επενδυτή τους. Ο Tim Cook ανέφερε ότι: “Προσωπικά πάντα είχα έναν μεγάλο θαυμασμό για τον Warren και πάντα θα είμαι ευγνώμων για την διορατικότητα και τις συμβουλές του.”
Η Berkshire αγόρασε μικρό μέρος των μετοχών της Apple το 2016 και μετά αυτό το μερίδιο αυξανόταν
Η Berkshire Hathaway αγόρασε πρώτη φορά μετοχές της Apple τον Μάιο του 2016
Συνολικά επένδυσε και αγόρασε 10 εκατομμύρια μετοχές της Αμερικανικής εταιρίας. Τον Ιανουάριο του 2017 η Berkshire πρόσθεσε στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της ακόμη 76 εκατομμύρια μετοχές κάτι που γνωστοποίησε ο Buffett έναν μήνα μετά στο CNBC. Μπορεί ο γνωστός επενδυτής να μην έχει δικό του iPhone, αλλά θεωρεί ότι η Apple παράγει προϊόντα που γίνονται εύκολα παγκόσμια τεχνολογική τάση και είναι χρήσιμα για τους κατόχους τους.
Ο Buffett ωστόσο δήλωσε τον Φεβρουάριο του 2017 ότι το μέλλον της εταιρίας του Cook ήταν πιο βέβαιο από της IBM. Πέντε μήνες αργότερα εξέφρασε ο Warren την άποψη του ότι δεν έχει πια εμπιστοσύνη στην IBM. Όταν η τιμή πώλησης της μετοχής έφτασε τα 180 δολάρια πούλησε όλο το μερίδιο του και βγήκε εντελώς εκτός η IBM από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του.
Η Apple έγινε το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της Berkshire με αξία περίπου στα 72 δις δολάρια
Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019 η Berkshire Hathaway είχε στο χαρτοφυλάκιο της περίπου 249 εκατομμύρια μετοχές της Apple. Σύμφωνα με την Αμερικανική εταιρία τεχνολογίας οι μετοχές εκείνη την ημέρα είχαν τιμή κλεισίματος 291,52 δολάρια την Δευτέρα. Οι μετοχές της Berkshire άξιζαν περισσότερο από 72 δις δολάρια. Εκείνη την εβδομάδα οι μετοχές της Apple σημείωσαν ένα ιστορικό υψηλό. Η τιμή κλεισίματος έφτασε τα 293,97 δολάρια την Παρασκευή και η μετοχή της Apple είχε κάνει μια μεγάλη άνοδο περίπου 85% μέσα στην εβδομάδα. Αυτή ήταν και η καλύτερη φετινή επίδοση που σημειώθηκε από το σύνολο των 30 μετοχών του Dow Jones Industrial Average.
Η Berkshire έχει συνολικά στο χαρτοφυλάκιο ολόκληρες ή κάποια ποσοστά από 60 εταιρίες. Μέσα σε αυτήν την λίστα θα βρούμε την Geico, την Auto Insurance, την Nebraska Furniture Mart και την NetJets. Αγοράζει όμως και μετοχές από εταιρίες που θεωρούνται blue chips και τις κρατάει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως είπαμε η Apple είναι το πιο πολύτιμο επενδυτικό στοιχείο στο χαρτοφυλάκιο της Berkshire. Με βάση το market value οι υπόλοιπες 4 ισχυρές μετοχές είναι η Bank of America, η Coca-Cola, η Wells Fargo και η American Express. Η Berkshire ωστόσο κάνει μεγάλες επενδύσεις σε πολύ εμπορικές και γνωστές εταιρίες όπως η Amazon, η Kraft Heinz, η General Motors, η JP Morgan κτλ.
Ο Buffett είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι θαυμάζει τα κατορθώματα του Jeff Bezos με την Amazon αλλά υπογραμμίζει ότι είναι πολύ αργά για να αποκτήσει πολλές μετοχές από εκεί.
Πως ο Buffett έγινε ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη;
Ο Buffett σε ηλικία των 11 ετών αγόρασε την πρώτη του μετοχή. Όπως αναφέρουν όλα τα επενδυτικά και χρηματιστηριακά μέσα έμελε να γίνει εκείνο το παιδάκι ένας από τους πιο πετυχημένους και γνωστούς επενδυτές όλων των εποχών έχοντας το ψευδώνυμο ως The Oracle of Omaha. Η Berkshire Hathaway δημιουργήθηκε από τον Buffett και είναι μια μεγάλη επενδυτική δύναμη. Η ετήσια συνεδρίαση των μετόχων καλείται Woodstock of Capitalism και χιλιάδες κόσμου πηγαίνουν κάθε χρόνο στην Omaha της Nebraska για να το παρακολουθήσουν.
Σύμφωνα με το Forbes ο Buffett είναι ο τρίτος πιο πλούσιος άνθρωπος παγκοσμίως με καθαρή αξία της περιουσίας του γύρω στα 90 δισεκατομμύρια δολάρια. Υποσχέθηκε ότι σχεδόν όλα τα χρήματα του και η περιουσία του θα δοθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Μαζί με τον Bill και την Melinda Gates ίδρυσαν το 2010 το The Giving Pledge.
Συνολικά 40 πλούσιοι Αμερικανοί ευαισθητοποιήθηκαν από την αρχική προσπάθεια και συμμετείχαν σε αυτήν την φιλανθρωπική κίνηση, η οποία πια έχει επεκταθεί παγκοσμίως σε 23 χώρες στον κόσμο ανάμεσα του και η Κύπρος. Με αυτήν την προσπάθεια προσπαθούν να αποφορτίσουν την κοινωνία από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ενώ συνολικά συμμετέχουν αυτή τη στιγμή 200 άτομα που χρηματοδοτούν αυτήν την προσπάθεια.
Ο Buffett θεωρείται ένας επιτυχημένος επενδυτής με σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο. Όμως φημίζεται για την λιτότητα του. Του αρέσει να τρώει McDonald’s και να πίνει Coca-Cola. Ενώ μένει στο ίδιο σπίτι που αγόρασε από το 1958.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας