“Υπάρχει λύση για κάθε πρόβλημα” λέει η CEO του Congress World

“Υπάρχει λύση για κάθε πρόβλημα” λέει η CEO του Congress World

Screenshot

Αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο του The High Performance Interview Series (HPIS) – μοιραζόμαστε τη συνομιλία μας με τη Μαρία Παπαπαναγιώτου. Η Μαρία είναι η Διευθύνων Σύμβουλος πίσω από το Congress World, μια δυναμική εταιρεία που προσφέρει δημιουργικές λύσεις για τον σχεδιασμό, την οργάνωση και τη διοργάνωση συνεδρίων και συμποσίων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Καθίσαμε πρόσφατα μαζί με τη Μαρία για να ανακαλύψουμε πώς αισθάνεται για μια σειρά θεμάτων.
 
Ποιος είναι ο προσωπικός σας ορισμός της επιτυχίας στη ζωή ή / και τις επιχειρήσεις;
Κάθε φορά που ένας πελάτης ή ένας συνεργάτης μου λέει: “Μαρία, έχετε κάνει καλή δουλειά. Σας ευχαριστώ “, πιστεύω ότι η ομάδα μου και εγώ κάνουμε κάτι σωστό. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου. Είναι μια συνεχής καθημερινή προσπάθεια. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά αξίζει τον κόπο. Η ανταμοιβή μας είναι ότι οι πελάτες πετυχαίνουν τους στόχους τους και πιστεύουν ότι έχουμε κάνει καλή δουλειά. Αυτή η αίσθηση είναι αυτό που ορίζω ως επιτυχία!
Ποια μαθήματα από τα εκπαιδευτικά σας χρόνια σας βοήθησαν να διαμορφωθείτε ως ηγέτης; 
Ο πατέρας μου μεγάλωσε σε ένα χωριό της Αχαΐας, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Έχει διανύσει πολύ δρόμο από τότε μέχρι εκεί που είναι σήμερα. Είναι το αφεντικό μου και ο μέντορας μου και έχω μάθει πολλά μαθήματα από αυτόν που προσπαθώ να τα μεταδώσω στους συναδέλφους μου ή σε οποιονδήποτε με ρωτάει. Από την πρώτη μέρα που άρχισα να δουλεύω, ο πατέρας μου μου είπε: “Μαρία, αυτή η δουλειά είναι πολύ απαιτητική, οπότε πρέπει να είσαι πολύ οργανωμένη ανά πάσα στιγμή και πρέπει να είσαι πάντα στην κορυφή του έργου ανά πάσα στιγμή. Οποιοδήποτε έργο σας έχουν αναθέσει, δεν μπορείτε να το αφήσετε στο δικό του πεπρωμένο. Πρέπει να προσπαθήσετε να βελτιώνεστε καθημερινά και … “να δώσετε μια λύση σε κάθε ένα πρόβλημα που εμφανίζεται.” Έχω ακόμα τα λόγια του που έχουν χαραχτεί στο μυαλό μου.
Ο σημερινός φόβος της αποτυχίας κάνει πολλούς ανθρώπους να μην ακολουθήσουν το όνειρό τους. Πώς βλέπετε την αποτυχία και ποιο είναι το μήνυμά σας σε νέους επιχειρηματίες των οποίων ο φόβος αποτυχίας τους εμποδίζει να δοκιμάσουν; 
Βέβαια, έχουν υπάρξει αποτυχίες και προσπάθειες που δεν ήταν επιτυχείς. Όταν ήμουν πιο νέα, ένα από τα πράγματα που με απογοήτευσε ήταν όταν υποβάλαμε μια πρόταση και δεν πήραμε τη δουλειά. Ορισμένες προτάσεις χρειάζονται μεγάλη προετοιμασία και μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν έως και 3 μήνες για να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Με κάθε υποβολή, ελπίζουμε ότι θα πάρουμε τη δουλειά αφού έχουμε κάνει τόσα πολλά, αλλά υπάρχουν και στιγμές που δεν τη παίρνουμε, παρά την προσπάθεια, το άγχος και το στρες. Αυτό είναι κάτι που με αποθάρρυνε. Ωστόσο, είμαι συνηθισμένη στη διαδικασία και ξέρω ότι είναι μέρος της ζωής μας. Δεν πρόκειται πάντα να είμαστε επιτυχείς. Οι αποτυχίες αποτελούν μέρος της ζωής μας και πρέπει να το αποδεχτούμε. Κάθε φορά που αποτυγχάνω, το αναλύω, σκέφτομαι πώς μπορώ να βελτιωθώ και στη συνέχεια το αφήνω πίσω και εστιάζω στο επόμενο βήμα προς τα εμπρός. Η συνεχής προσπάθεια ενθαρρύνει την επίτευξη.
Επιπλέον, η αποτυχία είναι πάντα μια πιθανότητα. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε την επιτυχία ως δεδομένη. Ανεξαρτήτως, πιστεύω ότι οι νέοι επιχειρηματίες θα πρέπει να επιμείνουν στην επιδίωξη των ονείρων και των παθών τους. Θα πρότεινα να αναζητήσουν τρόπους να βρουν χρηματοδότηση από ένα πρόγραμμα, ώστε να μπορούν να κερδίσουν βιωσιμότητα τα πρώτα χρόνια. Πρέπει να κοιτάξουν προς τα πάνω και προς τα εμπρός. Πρέπει να συνεχίσουν να προσπαθούν και να είναι επίμονοι. Εάν είναι ειλικρινείς και προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες, θα φτάσουν τελικά στο σημείο που έχουν ονειρευτεί.
Τι συμβουλή θα δίνατε στον 20χρονο εαυτό σας;
Καταρχάς, θα έλεγα στον εαυτό μου να πάρει μια βαθιά αναπνοή. Θα τον ενθάρρυνα να παραμείνει ήρεμος και θετικός όταν προκύπτουν δύσκολες στιγμές. Θα του έλεγα να αγκαλιάσει τις δυσκολίες και τις δύσκολες στιγμές. Πρέπει να παραμείνει ταπεινός ανά πάσα στιγμή και να εκτιμήσει τις ευκαιρίες που θα προκύψουν στη ζωή του, διότι θα υπάρξουν πολλοί. Πρέπει να τις αρπάξει και να εργαστεί σκληρά κάθε μέρα για να τα αναπτυχθεί. Η βασική συμβουλή μου για τον εαυτό μου θα ήταν να φροντίσει τον εαυτό της, επειδή η δουλειά της είναι πολύ απαιτητική και ο φόρτος εργασίας αυξάνεται καθημερινά! Θα ήθελα επίσης να της πω ότι πρέπει να ακολουθήσει μια πολύ πειθαρχημένη προσέγγιση για την εξισορρόπηση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής της, η οποία είναι πολύ σημαντική για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά της. Πρέπει να θυμάται το ρητό «mens sana in corpore sano» και να αγωνίζεται για ένα υγιές μυαλό σε ένα υγιές σώμα.
Ποιες δεξιότητες εκτιμάτε περισσότερο στους υπαλλήλους σας όταν προσλαμβάνετε νέους ανθρώπους; 
Οι δεξιότητες ακρόασης είναι πολύ σημαντικές. Πρέπει να είναι σε θέση να δώσουν προσοχή στις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πελατών. Οι πελάτες μας θέτουν ένα στόχο για εμάς και πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αυτές οι δεξιότητες αναπτύσσονται με καθημερινή προσπάθεια και με το χρόνο. Εάν ο πελάτης είναι ευτυχισμένος, τότε είμαστε επιτυχείς και χρειαζόμαστε ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν να συμβεί αυτό.
Πώς αναπτύσσετε τις ικανότητες των εργαζομένων σας;
Έχουμε θεσπίσει διαδικασίες και οργανωμένο σχέδιο. Έχουμε ένα σύνολο ενεργειών που πρέπει να ακολουθούνται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε εκδήλωσης. Στον κλάδο των εκδηλώσεων, η αποφυγή ενός λάθους είναι πολύ σημαντική. Τίποτα δεν μπορεί να ξεχαστεί και υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, κάποια ταυτόχρονα. Ο κλάδος αυτός είναι πολυδιάστατος και είναι προκλητικός. Επομένως, θα πρέπει πρώτα να έχετε μια στρατηγική στην εργασία σας και στη συνέχεια να εφαρμόσετε ευέλικτες και κατάλληλες ενέργειες για να φτάσετε στον τελικό στόχο σας – που είναι ένα επιτυχημένο event ή συνέδριο.
Υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες συνήθειες ή ρουτίνες που ακολουθείτε σε καθημερινή βάση και σας βοηθούν να επιτύχετε;
Η άσκηση βοηθά να με κρατά ισορροπημένη. Εξακολουθώ επίσης να περνώ ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα, καθώς και με τον εαυτό μου όπως να διαλογίζομαι ή να ακούω κάποια μουσική, έστω και για λίγα λεπτά. Αυτές είναι οι πρακτικές μου που με βοηθούν ψυχολογικά και μου παρέχουν σαφήνεια για να σκεφτώ τους καθημερινούς στόχους μου και να επικεντρωθώ.
Στον ελεύθερο χρόνο σας, ποιο είναι ένα θέμα που σας ενδιαφέρει και δεν έχει σχέση με τιν κλάδο των εκδηλώσεων; 
Πρόσφατα, ήθελα να διαβάσω και να διερευνήσω πώς να γίνω πιο επιτυχημένος ηγέτης. Ενδιαφέρομαι να δω πώς σκέφτονται και συμπεριφέρονται οι άλλοι. Γνωρίζω ότι μπορώ να κερδίσω από τις εμπειρίες και τις επιτυχίες άλλων ανθρώπων και να δω κάτι που δεν έχω ξαναδεί.
Εάν μπορούσατε να πάτε με οποιονδήποτε στον κόσμο για έναν καφέ, ποιος θα ήταν και γιατί; 
Έχω πολλούς ανθρώπους στο μυαλό μου. Ένας από αυτούς είναι ο Nick Vuijicic, ο οποίος γεννήθηκε με σύνδρομο τετρααμελίων χωρίς πλήρως διαμορφωμένα άκρα και είναι ένας εμπνευσμένος ομιλητής που κερδίζει τον σεβασμό και τον θαυμασμό του κόσμου.
Αν μπορούσατε να βάλετε κάποιο μήνυμα σε μια γιγαντιαία πινακίδα στο κέντρο της Αθήνας, τι θα έλεγε; 
Μην ξεχνάτε να χαμογελάτε και να σκέφτεστε θετικά!
 
 
 
 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας