Η Κίνα παρουσιάζει την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη από το 1990

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας την Παρασκευή, η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,1% το 2019. Ενώ αυτό ακούγεται σπουδαίο από την αμερικανική ή την ευρωπαϊκή σκοπιά, για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ισχύουν διαφορετικά πρότυπα. Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,1% αντιστοιχεί στο χειρότερο αποτέλεσμα από το 1990.

Η ελλιπής εγχώρια ζήτηση που συνδυάζεται με τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ συνέβαλε στην επιβράδυνση, συνεχίζοντας μια πτωτική τάση που συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια. Στις αρχές του 2019, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο τόνωσης ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων γιουάν (193 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την ενίσχυση της οικονομίας, ένα μέτρο που βοήθησε τη χώρα να επιτύχει το στόχο της να διατηρήσει τουλάχιστον το 6% έως 6,5% το 2019.

Όσον αφορά τους τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης, φαίνεται ότι η επιβράδυνση της Κίνας ενδέχεται να έχει φθάσει τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019, στο 6%. Η σταθεροποίηση στο σημερινό επίπεδο ανάπτυξης είναι και αυτό που επιδιώκουν οι Κινέζοι αξιωματούχοι το 2020, αν και η NBS προειδοποίησε ότι η οικονομία αντιμετωπίζει “αυξανόμενη πίεση προς τα κάτω” καθώς “η παγκόσμια οικονομική και εμπορική ανάπτυξη επιβραδύνεται” και “οι πηγές αστάθειας και κινδύνου τα σημεία αυξάνονται.”

Η οικονομία της Κίνας παρακολουθείται στενά διεθνώς, καθώς πολλές πολυεθνικές εταιρείες θεωρούν ότι αποτελεί βασική αγορά για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης. Όπως δείχνει το γράφημά, το κινεζικό ΑΕΠ παρουσίασε διψήφιο ρυθμό μεγέθυνσης για μεγάλα τμήματα της πρώτης δεκαετίας στη νέα χιλιετία, έως ότου ξεκινήσει μια ευρύτερη επιβράδυνση γύρω στο 2010.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Γίνε συνδρομητής στο κανάλι μας στο Youtube !