Ποια είναι η διαφορά μεταξύ UI και UX; (User Interface και User Experience)

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ UI και UX; (User Interface και User Experience)

SG-7-Mistakes-in-UI-and-UX-That-Are-Costing-You-Engagement

Μπορεί πολλές φορές να έχετε ακούσει τυχαία – ή και όχι – για τους όρους UI και UX. Είναι δύο όροι που χρησιμοποιούνται συνεχώς στους τεχνολογικούς κύκλους και απαραίτητα στοιχεία για κάθε app ή website. Ποια είναι όμως η διαφορά των UI και UX;
Το UX (User Experience) χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εμπειρία ενός χρήστη με το προϊόν και πόσο εύκολο είναι για αυτόν να αλληλεπιδράσει με αυτό. Ένα καλό UX προσφέρει στον χρήστη μια ευχάριστη εμπειρία όπου μπορεί να εκμεταλλευτεί εύκολα τα εργαλεία που βλέπει μπροστά του. Το πιο απλό παράδειγμα κακού UX είναι μια πόρτα που ανοίγει αν τη σπρώξεις, ενώ αυτή γράφει πάνω “έλξατε”.
Το UI (User Interface) αναφέρεται μόνο στο οπτικό και αισθητικό κομμάτι του προϊόντος και αυτό που το κάνει “όμορφο”. Όπως και να το ερμηνεύει κάποιος αυτό (χρώματα, γραμματοσειρά, κουμπιά κτλ)
Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείται μια εφαρμογή και είστε σε μια οθόνη η οποία δεν έχει βελάκι για να πάτε στην προηγούμενη οθόνη, αφήνοντάς σας “παγιδευμένους”, αυτό είναι αποτέλεσμα κακού UX. Αν υπάρχει βελάκι αλλά είναι τόσο μικρό που δεν μπορείτε να το πατήσετε, αυτό είναι αποτέλεσμα κακού UX και κακού UI. Αν το βελάκι υπάρχει και κάνει καλά την δουλειά του αλλα δεν έχει για παράδειγμα ωραίο χρώμα ή είναι “άσχημα” σχεδιασμένο, τότε αυτό είναι κακό UI.
Το σημαντικό να θυμάται κανείς είναι πως το UX και το UI πρέπει να συνυπάρχουν και δεν είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

 
Οι εταιρείες επενδύουν πλέον μεγάλα κεφάλαια ώστε να τα τελειοποιήσουν και πολλές φορές είναι αυτό που θα make or brake it.
Μάλιστα, αν δει κανείς τις ειδικότητες που έχουν γεννηθεί μέσω αυτών μπορεί να πάρει μια γεύση της σημαντικότητάς τους. Ενδεικτικά: UX Designer, UI Designer, Visual Designer, UX Researcher, UX Analyst, Interaction Designer, UX Architect, Information Architect.
Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι:
1) Το UX κάνει ένα interface να είναι χρηστικό ενώ το UI κάνει ένα interface να είναι όμορφο.
2) Το UX προηγείται ενώ το UΙ ακολουθεί
 
 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.