Η κεντρική τράπεζα της Φινλανδίας αποφάσισε να εκδώσει «εγχειρίδιο» διαχείρισης οικονομικών για τους πολίτες της, γιατί είναι σπάταλοι.
Ο πιο χαρούμενος λαός του πλανήτη χρειάζεται… εγχειρίδιο διαχείρισης των οικονομικών του!
Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, οι Φινλανδοί αναδείχθηκαν ως ο πιο ευτυχισμένος λαός του κόσμου, σύμφωνα με το World Happiness Report των Ηνωμένων Εθνών. Κι όμως η κεντρική τράπεζα της χώρας αποφάσισε να εκδώσει «εγχειρίδιο» διαχείρισης οικονομικών για τους πολίτες της.
Η βασική στόχευση, πάνω στην οποία βασίζεται η έκδοση του εν λόγω εγχειριδίου, έγκειται στο εξής: Θα μπορέσει το εγχειρίδιο να μειώσει τον δανεισμό των Φινλανδών;
To φινλανδικό χρέος
Το χρέος των φινλανδικών νοικοκυριών έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, στη σκιά ενός περιβάλλοντος μειωμένων επιτοκίων, αλλά και καθώς αποσύρονται από τη φινλανδική αγορά τα μετρητά ως μέσο πληρωμών. Οι Φινλανδοί είναι γνωστοί, άλλωστε, για το υψηλό επίπεδο εξοικείωσής τους με την τεχνολογία. Αλλά όσο περισσότερο χρησιμοποιούν ψηφιακά μέσα πληρωμών, τόσο μειώνεται η πειθαρχία τους σε όρους σπατάλης και δαπανών.
Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 7% των περίπου 5,5 εκατομμυρίων Φινλανδών δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να μην καλύπτει τους λογαριασμούς του. Το ποσοστό αυτό έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.
«Το γεγονός ότι τα μετρητά έχουν εξαφανιστεί από τις τσέπες των Φινλανδών έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα. Οι Φινλανδοί δεν αντιλαμβάνονται την πραγματική αίσθηση του χρήματος», σχολιάζει ο Juha Pantzar, διευθυντικό στέλεχος του Guarantee Foundation, ενός ιδρύματος που βοηθά τους χρεωμένους πολίτες να διαχειριστούν καλύτερα τα οικονομικά τους.
«Οι Φινλανδοί έχουν περάσει ταχύτατα στον ψηφιακό κόσμο, χωρίς να αισθάνονται κανενός είδους περιορισμούς. Αυτό δυσχεραίνει κάθε απόπειρα ορθής διαχείρισης των οικονομικών τους», σχολιάζει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Olli Rehn.
Τα σχέδια για το οικονομικό «εγχειρίδιο»
Αυτός είναι και ο λόγος που η κεντρική τράπεζα της χώρας «βάζει μπροστά» τα σχέδια κατάρτισης εγχειριδίου. Σε πρώτη φάση, συλλέγει στοιχεία/δεδομένα αλλά και ορθές πρακτικές διαχείρισης οικονομικών από σειρά ιδρυμάτων και οργανισμών. Σε δεύτερη φάση, θα τεθούν εθνικοί στόχοι οικονομικής διαχείρισης.
«Έχει ήδη γίνει αρκετή δουλειά, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των οικονομικών των νέων. Σημαντική βοήθεια χρειάζονται, όμως, οι μεγαλύτερες ηλικίες», σχολιάζει ο Anu Raijas, σύμβουλος της κεντρικής φινλανδικής τράπεζας.
Πηγή : insider.gr