Ο νέος υπουργός οικονομικών με προϋπηρεσία στην Goldman Sachs

Ο νέος υπουργός οικονομικών με προϋπηρεσία στην Goldman Sachs

img

Ο Σαβίντ Τζάβιντ αιφνιδίασε με την παραίτησή του από το υπουργείο Οικονομικών έναν μήνα μόλις πριν την παρουσίαση του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησης Τζόνσον μετά τον εκλογικό θρίαμβο των Τόρις. Η κίνησή του επισκίασε τον ανασχηματισμό του πρωθυπουργού. Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος, που τον διαδέχεται;
Πρόκειται για έναν 39χρονο πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs (από τους κόλπους της οποίας έχουν αναδειχθεί πολλοί πρωταγωνιστές της ευρωπαϊκής και αμερικανικής πολιτικής σκηνής) και ανερχόμενο αστέρι του Συντηρητικού Κόμματος. Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν πς θα μπορούσε να διεκδικήσει στο μέλλον ακόμη και την αρχηγία του κόμματος και κατά συνέπεια την πρωθυπουργία. .
Ο Ρίσι Σούνακ εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2015 και η Τερέζα Μέι του είχε δώσει για ένα μικρό διάστημα χαρτοφυλάκιο υφυπουργού. Ο ίδιος γύρισε την πλάτη στην Μέι και συντάχθηκε στο στρατόπεδο του Μπόρις Τζόνσον με τον οποίο μάλιστα παρουσίασαν τις θέσεις τους σε κοινό άρθρο στους Times. Kάπως έτσι κέρδισε «προαγωγή». στη θέση του γενικού γραμματέα (chief secretary) του υπουργείου Οικονομικών, όταν επικράτησε στις εσωκομματικές εκλογές και έγινε πρωθυπουργός ο Τζόνσον.
Ο Σούνακ είναι σαφώς πιο σκληροπυρηνικός υποστηρικτής του Brexit από τον Τζάβιντ, o οποίος στο δημοψήφισμα του 2016 είχε στηρίξει το στρατόπεδο του Remain. Έχει μάλιστα αρθρογραφήσει εκτενώς για τα πλεονεκτήματα του Brexit.
H στερλίνα επιδίδεται σε ράλι στον απόηχο του διορισμού του, εν μέσω προσδοκιών ότι θα ακολουθήσει επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Όπως αναφέρει σε σημείωμά της η Capital Economics οι θέσεις του είναι πολύ κοντά σε εκείνες του Τζόνσον. Δεν είναι μόνο ένθερμος υποστηρικτής του Brexit, αλλά και στηρίζει τις μεγάλες φοροελαφρύνσεις και τις επενδύσεις σε υποδομές.
 
Πηγή : naftemporiki.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας