10 συμβουλές για επιτυχημένο trading

10 συμβουλές για επιτυχημένο trading

Trading

Γράφει ο Άρης Κατσίδης
Μία από τις πιο ωραίες δουλειές ή ασχολίες σχετικά με τα οικονομικά είναι το trading. Πολύ απλά μιλάμε για επενδύσεις είτε σε χρηματιστηριακούς δείκτες είτε σε μετοχές είτε σε παράγωγα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.  
Στόχος μας, πάντα είναι να έχουμε ένα ισχυρό και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο για να αποφεύγουμε τους μη συστηματικούς κινδύνους και να αποκτούμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποδόσεις και κέρδος. 
Για να ξεκινήσουμε φυσικά πρέπει να έχουμε γνώσεις, να ρωτάμε ειδικούς που να μας κατευθύνουν σε σωστές επιλογές και φυσικά… γερό στομάχι. Θέλουμε αντοχές και γερό στομάχι γιατί για να βγάλουμε κέρδος πρέπει πρώτα να πάρουμε ρίσκο. 
Όσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο που παίρνουμε, τόσο μεγαλύτερο κέρδος θα έχουμε σύμφωνα με την λογική των χρηματοοικονομικών αγορών. Πάντα πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός, οι κινήσεις μας να είναι σοβαρές και συντονισμένες. Το tradin δεν είναι εύκολο άθλημα, θέλει πέρα από πλήρη προγραμματισμό και πολλές θυσίες αλλά και να ξέρουμε πως είναι πολύ πιθανόν να αποτύχουμε. Παρακάτω ακολουθούν 10 συμβουλές για το πώς να κάνετε επιτυχημένο trading. 
Θυμηθείτε όμως ότι κανείς δεν εγγυήθηκε την επιτυχία, εμείς πρέπει να ψάξουμε στο έπακρο και να επενδύσουμε εκεί οπού θεωρούμε ότι θα βγάλουμε κέρδος.
1) Να έχουμε πλάνο 
Στο trading όλα έχουν να κάνουν με την προετοιμασία. Για να κάνουμε σωστές κινήσεις αρχικά πρέπει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να εξετάσουμε αν οι επιλογές σύμφωνα με τις ενδείξεις και την κατάσταση των αγορών θα βγουν σωστές. Πολύ απλά πρέπει να ακολουθήσουμε μια λίστα από κανόνες που αν οι επενδύσεις μας αντιδρούν θετικά τότε λογικά θα έχουν κέρδος. Στόχος είναι οι επενδύσεις να αποδίδουν και να μπορούμε να διαχειριστούμε τον κίνδυνο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο κίνδυνος χωρίζεται σε συστηματικός και μη συστηματικός, το πρώτο αναφέρεται στις ιδιαιτερότητες της αγοράς που δραστηριοποιείται η επένδυση ενώ η δεύτερη κατηγορία αφορά τον κίνδυνο μόνο της επένδυσης που κάναμε. 
Στο πλάνο μας πρέπει να αναφέρουμε ποιες επενδύσεις πρέπει να αγοράσουμε, ποιες να πουλήσουμε και πότε να γίνει αυτό. Ενώ είναι πολύ χρήσιμο να καταγράφουμε και τι χρηματικά ποσά να επενδύουμε σε κάθε περίπτωση. Θα πρέπει ένα σχέδιο να περιλαμβάνει σε πόσο κίνδυνο μπορούμε να εκτεθούμε και να αντέξουμε, ανάλογα με την φύση του στοιχείου που γίνεται η επένδυση.
Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να έχουμε βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Αν δεν πηγαίνουμε στα τυφλά τότε, σύμφωνα με το πλάνο, θα μπορούμε να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις με βάση την σκέψη μας καθώς και αυτοπεποίθηση για τις απόψεις μας.
2) Δοκιμάστε το
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα επενδυτικό πλάνο, αλλά δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τεστάρουμε τις στρατηγικές μας στο trading πριν επενδύσουμε τα χρήματα μας με ρίσκο. Κάθε επενδυτής εξετάζει τα ιστορικά δεδομένα κάθε επένδυσης για να δει πως είχε εξελιχθεί σε πραγματικό χρόνο.
Φυσικά αυτό απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια. Κάποιες φορές, οι επενδυτές χρησιμοποιούν προγράμματα backtesting στο υπολογιστή. Πολλές online πλατφόρμες προσφέρουν αυτήν την δυνατότητα.
3) Μόχλευση – Cash out 
Όλοι οι επενδυτές που χρησιμοποιούν online πλατφόρμες γνωρίζουν πως έχουν την δυνατότητα να κάνουν cash out, δηλαδή να πάρουν τα χρήματα τους οποιαδήποτε στιγμή. Αυτή η κίνηση γίνεται γιατί θεωρούν πως εκείνη την στιγμή είτε έχουν επαρκές κέρδος είτε θεωρούν πως δεν θα αποκομίσουν περισσότερα από την επένδυση τους. 
Ειδικά software και ιστοσελίδες αναλύουν τις συνθήκες στις επενδύσεις και στις αγορές. Το λογισμικό μας ενημερώνει το πώς κινείται το κόστος μιας επένδυσης σε σχέση με το κέρδος που έχουμε αλλά και τον φόρο που θα πρέπει να πληρώσουμε. Τα τεχνολογικά εργαλεία έχουν πληθώρα επιλογών και μας βοηθούν πλήρως να πάρουμε την κατάλληλη απόφαση για την επένδυση μας. 
4) Δεν επενδύουμε σε μια επένδυση όλο το κεφάλαιο μας 
Δουλέψαμε όλη μας την ζωή και βγάλαμε κάποια χρήματα με πολύ κόπο, τα οποία καλώς θέλουμε να επενδύσουμε. Για παράδειγμα έχουμε 50.000 ευρώ για επένδυση, ένα εξαιρετικό ποσό. Πρώτος και αξιοσημείωτος κανόνας είναι ότι δεν επενδύουμε όλο το κεφάλαιο μας μια φορά. Ακόμη και αν είμαστε 100% σίγουροι και το ρίσκο είναι κάτω του 1%, η συμβουλή είναι να μην το επενδύσουμε ολόκληρο. 
Επίσης προτείνεται να μην έχουμε όλα τα χρήματα μας σε λογαριασμούς και σε πλατφόρμες. Κίνδυνοι υπάρχουν πολλοί από κυβερνοεπιθέσεις μέχρι και μεγάλες κρίσεις χρηματιστηρίων. Καλό είναι να κρατάμε κάποια χρήματα σε μετρητά ή σε καταθέσεις.
5) Διαβάζουμε, ενημερωνόμαστε, εκπαιδευόμαστε 
Με το internet, την πρόοδο της τεχνολογίας και την εξάπλωση των smartphones και των tablets είναι ευκολότερο από ποτέ να πληροφορηθούμε για τις εξελίξεις. Όταν κάνουμε μια κίνηση, όπως πρωτοείπαμε, αναμένουμε κέρδος. Για να κάνουμε μια επένδυση πρέπει να εξετάσουμε το πόσο μπορεί να επηρεαστεί από την οικονομία αλλά και τις γεωπολιτικές στρατηγικές. Προχωράμε σε επένδυση μόνο αν είμαστε σίγουροι με βάση τα δεδομένα ότι θα έχουμε κέρδος.
Όλοι οι traders πρέπει να διαβάζουν και να αξιολογούν τις οικονομικές καταστάσεις πλήρως, συμπεριλαμβανομένων των ισολογισμών και τις ετήσιες αναφορές. Τα reports από τους αναλυτές, οι καθημερινές χρηματοοικονομικές ειδήσεις, η ιστορική πορεία των τιμών μας δίνουν μια πολύ σημαντική πληροφόρηση για να καταλάβουμε το πλαίσιο της επένδυσης στην οποία θα προβούμε. Επίσης πρέπει να εξετάζουμε πλήρως τους οικονομικούς παράγοντες, την τεχνική ανάλυση και να σημειώνουμε γνώσεις και πληροφορίες που μαθαίνουμε σε διάφορα συνέδρια για το trading.
Δεν χρειάζεται να μαζεύουμε πληροφορίες και να χαθούμε στον κυκεώνα της πληροφόρησης. Πρέπει πάνω από όλα να έχουμε κρίση και να αξιολογούμε την κάθε πληροφορία που παίρνουμε ξεχωριστά. Πρέπει να εκπαιδευτούμε και να αποκτήσουμε εμπειρία στις αγορές ώστε καταλάβουμε πως λειτουργούν.
6) Δεν χρησιμοποιούμε τα χρήματα στο trading που έχουμε για άλλους σκοπούς και επενδύσεις.
Το trading είναι μια πολύ ωραία και άκρως αξιόλογη και επικερδής ασχολία, όμως με τόσους κινδύνους που υπάρχουν σίγουρα δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό σαν κύριο εισόδημα. Όλοι δεν έχουμε την ίδια οικονομική κατάσταση και συνεπώς δεν μπορούμε όλοι να επενδύουμε ανάλογα ποσά και να παίρνουμε ανάλογα ρίσκα.
Απαγορεύεται να χρησιμοποιούμε τα χρήματα στο trading που έχουμε για άλλους σκοπούς και επενδύσεις. Για παράδειγμα τα χρήματα για να αγοράσουμε ένα σπίτι ή αυτά που κρατάει ένας οικογενειάρχης για τις σπουδές των παιδιών του. 
Το trading δεν είναι σίγουρο ότι θα μας αποφέρει έσοδα συνεπώς και κέρδη, αλλά με σωστές κινήσεις μπορούμε να έχουμε θετικές αποδόσεις. 
7) Να έχουμε υπομονή
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του trader είναι να έχει υπομονή. Οι άνθρωποι εκφράζουν συναισθήματα και πολλοί όταν δουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά κάνουν λάθη της στιγμής με συνέπεια η κατάσταση να γίνεται χειρότερη από ότι ήταν πιο πριν. Πολύ απλά η αξιολόγηση μιας κίνησης πρέπει να γίνεται σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα και όχι αν έχει αρνητικές τιμές σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Εννοείται ότι αν δούμε πως δεν αλλάζουν τα πράγματα, τότε αποχωρούμε με τις ελάχιστες συνέπειες.
Αυτή είναι η λογική του trader. Πολύ απλά ένας έμπειρος στο trading δεν πανικοβάλλεται, εξετάζει τις συνθήκες της αγοράς και θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες.  
Οι επενδυτές κοιτούν μακροπρόθεσμα. Δεν τους νοιάζει αν για κάποιες μέρες έχουν οι επενδύσεις τους αρνητικές τιμές ή αν θα βγάλουν γρήγορα χρήματα. Αλλά ενδιαφέρονται ότι γενικά θα έχουν κέρδος από μια επένδυση. Για αυτό πρέπει να έχουμε προσοχή και υπομονή. Αυτή είναι η λογική του trader. Πολύ απλά ένας έμπειρος στο trading δεν πανικοβάλλεται, εξετάζει τις συνθήκες της αγοράς και θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες. Είχαμε πει και πιο πάνω ότι πρέπει να έχουμε και γερό στομάχι. Όταν σε κάποιες περιόδους έχουμε μεγάλη μείωση της αξίας των επενδύσεων κάποιοι δεν μπορούν να το αντέξουν, ασχέτως αν αργότερα, μετά από ένα διάστημα, επανέρχεται στην προηγούμενη κατάσταση. Πρέπει συνεπώς να παίρνουμε αυτό το ρίσκο στο οποίο οι κινήσεις μας μπορούν να έχουν ευχέρεια. 
Είναι απαραίτητο ένα πλάνο στο οποίο να σημειώνουμε τους στόχους, τους σκοπούς με βάση τις συνθήκες της αγοράς και τα δεδομένα που έχουμε στην διάθεση μας. 
Ο θρυλικός επενδυτής Warren Buffett είχε πει κάποτε ότι: ‘ Αν πρόκειται να κάνεις ανόητες κινήσεις όταν ο δείκτης έχει πτώση και αρνητικές τιμές, τότε καλύτερα μην επενδύεις καθόλου.’
8) Να είμαστε λογικοί και συνετοί 
Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι πρέπει να είμαστε λογικοί και συνετοί, Είναι δυνατόν μια απλή επένδυση να μας δώσει απόδοση 40%; Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε συγκεκριμένα τόσο μεγάλη απόδοση και τόσα κέρδη; Φυσικά και όχι. 
Οι συνετοί traders πρέπει να είναι συντηρητικοί και ειλικρινείς για τις αποδόσεις των επενδύσεων τους. Κάθε investor γνωρίζει πως μια επένδυση σε κάθε χρονική περίοδο αντιδρά διαφορετικά. Δεν μας εγγυάται κανείς ότι θα βγάλουμε μεγάλα κέρδη από μια επένδυση και για αυτό το λόγο δεν πρέπει να κάνουμε ευσεβής πόθους που δεν συμπίπτουν με τις επιταγές της πραγματικότητας. 
9) Να χρησιμοποιούμε ένα όριο Stop-Loss 
Δεν χρειάζεται πανικός όταν βλέπουμε οι τιμές της επένδυσης μας να πέφτουν και να χάνουν αξία. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε δικλείδες ασφαλείας Stop-Loss μέχρι τα σημεία που θεωρούμε επαρκή για κέρδος και έλλειμμα αντίστοιχα. 
Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι έχουμε μετοχές αξίας 100 δολαρίων. Δεν θέλουμε να χάσουν πάνω από 10% της αξίας τους. Όταν αρχίζουν να πέφτουν κάτω από 90 δολάρια αλλά εμείς έχουμε βάλει το όριο, τότε σταματάει μέχρι το 10% η πτώση, στην περίπτωση μας είναι τα 90 δολάρια. Αυτό το όριο μας βοηθάει ώστε να μην χάσουμε χρήματα αν πέσει σε μεγάλο βαθμό η αξία της επένδυσης μας. 
Φυσικά αυτό πρέπει να γίνεται ανάλογα με το ρίσκο που θέλουμε να πάρουμε, τους στόχους που έχουμε από μια επένδυση αλλά και πως λειτουργεί η αγορά. Για παράδειγμα δεν πρέπει να βάλουμε όριο Stop-Loss 5%, την στιγμή που η μετοχή με βάση τα δεδομένα και τα ιστορικά στοιχεία κινείται σε διακυμάνσεις 10%.
Μπορούμε να βάλουμε το όριο stop-loss για μια ατομική επένδυση αλλά και για ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο μας. 
10) Να ξέρετε πότε πρέπει να σταματήσετε το trading
Όταν δεν τα πηγαίνουμε καλά με τις έννοιες των αγορών ή του trading λόγω έλλειψης γνώσεων και πληροφόρησης τότε χάνουμε χρήματα. Ενώ όταν έχουμε πετύχει τους στόχους μας, τότε είτε βάζουμε νέους στόχους είτε πρέπει να αποχωρήσουμε.
Για να πετυχαίνουμε σε αυτό που κάνουμε πρέπει πάντα να έχουμε δίψα, κίνητρο και στόχους. Αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον, καθημερινή ενημέρωση και έχουμε ζημιές τότε καλό είναι να σταματήσουμε να επενδύουμε. 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας