Με τις ανακοινώσεις για την πορεία του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2019 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και την επίσκεψη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στην Αθήνα «κλείνει» μια δύσκολη εβδομάδα για την Ελλάδα.
Με τα «σύννεφα να πυκνώνουν» πάνω από την παγκόσμια οικονομία, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού θέτοντας σε «δοκιμασία» τόσο τις ισχυρές όσο και τις πιο ευάλωτες οικονομίες, ο επικεφαλής του ESM θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τον πρωθυπουργό. Από τις 17 Φεβρουαρίου, όπου τα προβλήματα στην Ευρώπη δεν ήταν ακόμα ορατά, με δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφερόμενος στις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία λόγω του κορωνοϊού είχε δηλώσει ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε τότε. Ωστόσο είχε επισημάνει ότι «ακόμη κι αν τελειώσει σύντομα (το πρόβλημα με τον κορωνοϊό), νομίζω ότι η διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, η επίπτωση στο εμπόριο, ο τουρισμός και η εμπιστοσύνη θα μεταφερθούν στην παγκόσμια οικονομία». Πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, ο επικεφαλής του ΕSM θα συναντηθεί και με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Κορωνοϊός – μεταναστευτικό «δοκιμάζουν» την οικονομία
Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με δύο κρίσιμα ζητήματα τα οποία έχουν άμεση σχέση με τη δημοσιονομική πορεία: τον κορωνοϊό και το μεταναστευτικό.
Όσον αφορά το πρώτο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι απαιτούνται οριζόντιες κεντρικές ευρωπαϊκές πολιτικές, συντονισμένες ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση την εξαίρεση ορισμένων δαπανών από τον ορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων. Άποψη την οποία υποστηρίζουν, όπως είπε, η Ιταλία και η Γαλλία.
Στο εσωτερικό της χώρας, το οικονομικό επιτελείο συγκεντρώνει σε καθημερινή βάση στοιχεία για την πορεία της αγοράς, προκειμένου να έχει όσο το δυνατό καλύτερη εικόνα για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό και να αναλάβει δράση όταν κριθεί απαραίτητο. Τουρισμός, ναυτιλία και εμπόριο αποτελούν τους πρώτους κλάδους στους οποίους εντοπίζονται τα πρώτα προβλήματα, αν και ακόμα φαίνεται δύσκολο να υπάρξει συγκεκριμένη ποσοτικοποίηση και κατ΄ επέκταση αντιμετώπιση τους.
Στο μεταναστευτικό, η Ελλάδα έχει ζητήσει από καιρό την εξαίρεση προσφυγικών δαπανών από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, και σύμφωνα με πληροφορίες καταβάλει προσπάθεια το ποσό αυτό να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ που δικαιούνται η χώρα κάθε χρόνο.
Πηγη : naftemporiki.gr