Πως η Viva εισέρχεται στην τραπεζική αγορά με την εξαγορά της Praxia Bank

Πως η Viva εισέρχεται στην τραπεζική αγορά με την εξαγορά της Praxia Bank

viva praxia bank

Επιμέλεια: Άρης Κατσίδης

Τον τελευταίο μήνα έχει προκαλέσει αίσθηση η απόκτηση της τραπεζικής άδειας της Praxia Bank από τη Viva Wallet. Η είδηση αυτή ήταν από τις κορυφαίες για τον τραπεζικό κλάδο τον τελευταίο μήνα και όπως είναι φυσικό αξίζει να την αναλύσουμε.
Η Viva Wallet δεν ενδιαφερόταν να ανοίξει τράπεζα αλλά ήθελε μόνο την άδεια της  Praxia Bank κάτι που έγινε απτή πραγματικότητα τον περασμένο μήνα. Ήθελε συναλλαγές με λιγότερη γραφειοκρατία και ευνοϊκότερους όρους και με την συμφωνία αυτή έκανε ένα μεγάλο βήμα.  Το συνολικό deal κοστολογείται στα 25 εκατομμύρια ευρώ και η Viva Wallet αποκτά μεγάλα πλεονεκτήματα στην αγορά των καρτών. Αρχικά γίνεται μεγάλος «πανευρωπαϊκός» παίκτης στο χώρο των πληρωμών αφού θα επεκταθεί από τις 15 σε 23 χώρες της Ευρώπης με ανοίγματα κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη και σε χώρες της Σκανδιναβίας. Πολύ απλά η Viva με την παρακάτω άδεια μπαίνει δυνατά στον «ευρωπαϊκό» χώρο των πληρωμών αφού θα έχει άμεση διασύνδεση με τα τοπικά συστήματα πληρωμών στην Ευρώπη και θα μπορεί να ανοίγει καταθετικούς λογαριασμούς με τραπεζικό ΙΒΑΝ. Η Viva θα μπορεί να συνεργαστεί με οποιαδήποτε πιστωτική κάρτα, δεν έχει περιορισμούς στα τοπικά συστήματα πληρωμών και θα μπορεί να κάνει εκκαθάριση καρτών.
Το business plan
Σύμφωνα με την Viva η Praxia από εδώ και πέρα θα έχει λιτό σχήμα. Θα έχει ως σκοπό να κυριαρχεί σε αγορές της Viva Wallet, την απόκτηση καταθέσεων αλλά και την παροχή στοχευμένων χορηγήσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το προσωπικό της Praxia είχε μειωθεί στις 19 Δεκεμβρίου από τα 220 στα 50 άτομα. Σύμφωνα με δηλώσεις των ανθρώπων της Viva έχουν μιλήσει με τους εργαζόμενους και κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μελλοντική συνεργασία μαζί τους. 
Τι είχε προηγηθεί;
Η Viva με στόχο να εξελιχθεί σε «ένα πανευρωπαϊκό οργανισμό πληρωμών ο οποίος θα προσφέρει ολοκληρωμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε κάθε χώρα» τόσο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και σε ιδιώτες πελάτες. Για αυτό το λόγο έλαβε χρηματοδότηση τον Σεπτέμβριο αλλά έπρεπε να πάρει έγκριση από τις εποπτικές αρχές και την ΕΕ. Τα επενδυτικά σχήματα επένδυσαν 75 εκατομμύρια ευρώ και η νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έφερε αλλαγές στην σύνθεση της εταιρίας. 
Θυμίζουμε ότι σήμερα η ελληνική fintech διατηρεί γραφεία σε 4 ευρωπαϊκές πόλεις (Αθήνα, Λονδίνο, Βρυξέλλες και Βουκουρέστι) ενώ βασικός στόχος της είναι η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου, ανεξάρτητου, χρηματοπιστωτικού ομίλου που να πρωτοπορεί κυρίως στον διατραπεζικό κλάδο.  
Γιατί η τραπεζική άδεια από την Praxia Bank δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στην Viva?
Η Viva όπως αρχικά είπαμε ενδιαφέρθηκε μόνο για την τραπεζική άδεια και όχι για την εξαγορά της τράπεζας, γιατί από την μία δεν ήθελε να αναχρηματοδοτήσει την τράπεζα με 100εκ. για την επαναλειτουργία της ενώ από την άλλη οι άνθρωποι της Viva σύμφωνα με δηλώσεις του δεν ήθελαν να ασχοληθούν με την διοίκηση της Praxia. 
Η Praxia είχε αξιοποιήσει την αρχική άδεια της πρώην Credicom από την Τράπεζα της Ελλάδας. H Viva επιθυμεί να απαγκιστρωθεί από τις υπόλοιπες τράπεζες και να συγκεντρώσει όλους τους λογαριασμούς που έχει σε τρίτες τράπεζες σε μία, στην οποία θα την διαχειρίζεται.  Αποκτάει μεγάλο πλεονέκτημα με αυτήν την άδεια αφού θα προσφέρει μεγάλη γκάμα υπηρεσιών και δυνατοτήτων πάντα με βάση τους δικούς της όρους. 
Ποιοι ήταν οι υπόλοιποι που ενδιαφέρονταν για την Praxia;
Η Παγκρήτια Τράπεζα έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την Praxia αλλά διέκοψε την διαδικασία της «δέουσας επιμέλειας» (duo diligence) και στις 27/1 ανακοίνωσε το οριστικό τέλος των διαπραγματεύσεων. Ενώ και το βρετανικό επενδυτικό fund DUET Capital είχε υποβάλλει «επιστολή πρόθεσης» και είχε κάνει πρόθεση εξαγοράς ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Τι θα γίνει στο μέλλον;
Η Praxia έχει λειτουργικά έξοδα της τάξης του 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.  Στην ΤτΕ από τις 14/2 κατατέθηκε ο φάκελος για την απόκτηση της τραπεζικής άδειας. Το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα δοθεί αν το fit and paper του αγοραστή (Viva) είναι θετικό. 
Νέοι επενδυτές έχουν εισέλθει κιόλας στην Viva (βρετανικό VC και private equity fund) Hedosophial που έκαναν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με 60 εκατομμύρια ευρώ.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας