Οι κρίσεις φέρνουν ευκαιρίες;

Οι κρίσεις φέρνουν ευκαιρίες;

businessman-336621_1920

Οι κρίσεις φέρνουν αλλαγές, αυτό είναι σίγουρο. Το πρόβλημα εδώ είναι αυτές τις αλλαγές πως τις εκμεταλλεύεται ο καθένας μας. Αυτό ίσως είναι το πιο κρίσιμο σημείο μιας κρίσης μαζί με τον περιορισμό της ζημιάς της, μιας και είναι αναπόφευκτη.
Κοιτάζοντας την ιστορία καταλαβαίνουμε ότι μετά από κάθε κρίση πάντα παίρνουμε και ένα γερό μάθημα, όπως παράδειγμα μετά την κρίση του 2008 πήραμε το μάθημα ότι κάποια στιγμή τα δανεικά τελειώνουν και αργά ή γρήγορα έρχεται η ώρα της πληρωμής, μαζί βέβαια με πολλά άλλα διδάγματα. Έτσι μετά αυξήσαμε τους ελέγχους σε τράπεζες και στα νοικοκυριά. Βρήκαμε που είναι το πρόβλημα και το λύσαμε. Τώρα είναι η ώρα να αναλογιστούμε τα προβλήματα που έβγαλε στο φως αυτή η κρίση και να τα λύσουμε.
Αρχικά, τα μηνύματα για την ζημιά που θα αφήσει ο ιός συγκριτικά με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 είναι αισιόδοξα. Ένα από αυτά που βοήθησαν είναι σίγουρα τα άμεσα μέτρα που έχει πάρει η Ε.Ε. αλλά και την διάθεση που δείχνει ότι μπορεί να μην περιοριστεί μόνο σε αυτά. Στην εγχώρια διακυβέρνηση βλέπουμε την ελληνική κυβέρνηση να στηρίζει την πραγματική οικονομία, δηλαδή τους εργάτες και την παραγωγή της, χωρίς να την νοιάζουν τα δημοσιονομικά για την ώρα. Το χρηματιστήριο έχει πέσει αρκετές μονάδες, οι επενδυτές φαίνονται ανήσυχοι και επιλέγουν προϊόντα με μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα όπως τα ομόλογα, όσοι επιλέγουν να επενδύσουν και δεν ρευστοποιούν χωρίς επανεπένδυση. Κι όμως τα μηνύματα είναι θετικά αρκεί βέβαια ο ιός να περιοριστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Οι αγοραπωλησίες μέσω καρτών έχουν αυξηθεί λόγω τις επικινδυνότητας που υπάρχει ο ιός να βρίσκεται και στα χαρτονομίσματα, έτσι οι τράπεζες έχουν παραπάνω ρευστό και οι συναλλαγές είναι πιο ελεγχόμενες. Κάτι που θα μείνει μετά την κρίση.
Ο ιός άλλαξε τον προσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής, δημιουργώντας νέες προτεραιότητες. Οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται ξανά σε άνευ προηγουμένου χαλάρωση, ενώ οι κυβερνήσεις βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθούν και οι πιο αυστηροί υγειονομικοί κανονισμοί. Οι συνήθειες αυτές θα διαρκέσουν για πολύ καιρό ακόμη αφότου η εξάπλωση του κορωνοϊού σταματήσει, λειτουργώντας ως τροχοπέδη στη ζήτηση.
Πολλές οι αλλαγές, θα τις εκμεταλλευτούμε σωστά για να πάμε παρακάτω; Αυτό μένει να το δούμε και ευτυχώς εξαρτάται από μας.
 
Πηγή : naftemporiki.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας