Οι «10 εντολές» του Trader

Οι «10 εντολές» του Trader

Trading

Ευάγγελος Καραμήτρος
Όλοι οι επενδυτές ή traders με σκοπό την κερδοσκοπία (speculate) προσπαθούν να πετύχουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος με τις ελάχιστες δυνατές ζημίες. Για να επιτευχθεί αυτό όμως ο κάθε trader ακολουθεί μια σειρά από “εντολές”. Στο παρόν άρθρο παρουσιάζοντε μια σειρά από κανόνες τους οποίους θα πρέπει να ακολουθεί ένας trader προκειμένου να έχει τις πιθανότητες με το μέρος του. Σημειώνεται επίσης πως η σειρά παρουσίασης των κανόνων δεν αποτυπώνει κατ’ ανάγκη και την σημαντικότητα τους.
Προστάτευσε το επενδυτικό σου κεφάλαιο:
Το να αποθηκεύσεις χρήματα για να χρηματοδοτήσεις τον επενδυτικό σου λογαριασμό μπορεί να απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια. Μπορεί να είναι δύσκολο ή και ακατόρθωτο να γίνει σχεδόν άμεσα. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι το να προστατεύσεις το αρχικό σου επενδυτικό κεφάλαιο δεν είναι συνώνυμο με το να μην έχεις καθόλου ζημίες στις συναλλαγές σου. Όλοι οι traders έχουν χάσει σε συναλλαγές, είναι κομμάτι του trading. Η προστασία του κεφαλαίου σου συνεπάγεται στο να μην κάνεις risky trades χωρίς να συνδράμει ιδιαίτερα σημαντικός λόγος και να κάνεις τα πάντα για να διατηρείς την επενδυτική σου δραστηριότητα.
Μην επενδύεις χρηματικά διαθέσιμα τα οποία δεν είσαι διατεθειμένος να χάσεις:
Στον προηγούμενο κανόνα αναφέραμε ότι η χρηματοδότηση από ίδια κεφάλαια του επενδυτικού λογαριασμού είναι μια πολύ μακρά διαδικασία. Πριν ξεκινήσει ένας trader να χρησιμοποιεί αληθινά χρήματα, είναι απολύτως απαραίτητο ότι είναι διατεθειμένος να χάσει όλα τα λεφτά στον λογαριασμό του. Σε περίπτωση που δεν είναι, θα πρέπει να συνεχίσει να μαζεύει το κεφάλαιο έως ότου να είναι.
Αξίζει να σημειωθεί αν και είναι αυτονόητο ότι ο επενδυτικός λογαριασμός δεν θα πρέπει να διαθέτει τα λεφτά για πληρωμή διδάκτρων ή δόσεων δανείων κτλ. Οι traders δεν θα πρέπει ΠΟΤΕ να σκέφτονται ότι απλά “δανείζονται” λίγα λεφτά από άλλες σημαντικές υποχρεώσεις. Θα πρέπει να είναι έτοιμος να χάσει ίσως και όλα τα λεφτά του επενδυτικού λογαριασμού.
Η τάση είναι η δύναμη σου:
Ο χρυσός κανόνας του intraday trade είναι να ακολουθείς την τάση. Η αγορά κινείται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση θέλει. Δεν κάνει διακρίσεις. Δεν βλάπτει σκόπιμα κανέναν. Η αγορά είναι πάντα σωστή. Η αγορά πιθανώς να τιμωρήσει κάποιον που θα πάει κόντρα στην τάση. Παρακολούθησε και άνοιξε θέσεις πάνω στην τάση της αγοράς. Μην φοβηθείς να αγοράσεις σε υψηλές τιμές ή να πουλήσεις σε χαμηλές. Και σημαντικότερο: μην αγοράσεις μια μετοχή απλά και μόνο επειδή είναι χαμηλή η τιμή της, όπως και μην πουλήσεις μια επειδή απλά η τιμή της είναι μεγάλη.
Διαφοροποίησε, αλλά όχι υπερβολικά:
Είναι σημαντικό να διαφοροποιήσεις το χαρτοφυλάκιο σου, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να είσαι βέβαιος ότι η αξία του χαρτοφυλακίου σου αυξάνεται με τους ρυθμούς της αγοράς στο πέρασμα του χρόνου. Θα πρέπει όμως να διαφοροποιήσεις διαφορετικές κλάσεις επενδυτικών προϊόντων. Η υπερβολική διαφοροποίηση σε στοιχεία της ίδιας κλάσης συνήθως είναι κατασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη σημαντικών κερδών.
Πάντα να έχεις ένα όριο stop loss.
Ένα όριο stop loss είναι μια προκαθορισμένη ποσότητα ρίσκου το οποίο ο trader είναι διατεθειμένος να αναλάβει σε κάθε συναλλαγή. Το stop loss μπορεί να είναι είτε σε αξία ευρώ (δολαρίων κτλ) είτε σε ποσοστό, ωστόσο και οι δύο τρόποι καθορίζουν το όριο στο οποίο ο trader είναι εκτεθειμένος κατά την διάρκεια της ανοιχτής θέσης. Χρησιμοποιώντας όρια stop loss γίνεται πιο αντικειμενική η συναλλαγή καθώς ξέρουμε ότι θα χάσουμε μόνο ένα Χ ποσό σε κάθε ανοιγμένη θέση.
Παραβλέποντας τα stop loss ακόμα και αν η θέση είναι κερδοφόρα είναι κακή στρατηγική. Κλείνοντας μια θέση με stop loss με συνέπεια να έχουμε μια συναλλαγή με ζημία, θεωρείται επίσης καλό trading εάν συμβεί εντός του trading plan. Παρόλο που οι προτιμήσεις όλων είναι να κλείνουν μια θέση με κέρδος αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Η χρήση των stop loss μας βοηθάει να διασφαλίσουμε ότι οι απώλειες και ο κίνδυνος μας είναι περιορισμένοι. 
Εστίασε σε θετικό ποσοστό ρίσκου/αμοιβής.
Πριν τραβήξετε τη σκανδάλη σε ένα trade set-up, μετρήστε το πιθανό κέρδος σε σχέση με το stop loss της θέσης. Συνήθως, αυτός είναι ο λόγος κινδύνου / ανταμοιβής όπου η πιθανή ζημία συγκρίνεται με το δυνητικό κέρδος. Ο σύνηθες τρόπος σκέψης λέει πάντα να έχετε τουλάχιστον 2:1 αναλογία κινδύνου (ιδανικά, πιο κοντά στο 3:1 ή υψηλότερο). Εντούτοις, υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να έχει πιο σημαντικό αντίκτυπο στον λόγο, αυτή είναι η πιθανότητα.
Ποια είναι η πιθανότητα να πιάσουμε το profit stop πριν χτυπήσει το stop loss; Εάν το profit stop είναι ίσο με το stop loss, αλλά η πιθανότητα να χτυπήσει πρώτα την άνω πλευρά είναι πάνω από 80%, τότε οι συναλλαγές οδηγούν σε scalper (μεγάλα κέρδη σε μικρές αλλαγές της τιμής) με καλή πειθαρχία. Ωστόσο, εάν δεν υπάρχει πειθαρχία να λάβει κάποιος μικρότερα κέρδη είναι το σημείο όπου ο trader μπορεί να χάσει πολλά. Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε την πιθανότητα κέρδους είναι η μείωση του profit stop. 
Απόφυγε συναλλαγές μεγάλου ρίσκο.
Μπορεί να είναι δελεαστικό να κάνετε συναλλαγές υψηλότερου κινδύνου παίρνοντας πολύ μεγαλύτερες θέσεις σε μετοχές. Συνήθως αυτοί οι τύποι συναλλαγών έχουν σαν αποτέλεσμα την απογοήτευση και επιφέρουν μεγάλες ζημίες από τις οποίες κάποιες καταλήγουν σε πολύ άσχημη κατάσταση για τον trader. Η αγορά έχει την εκπληκτική ικανότητα να κερδίζει κατά τη διάρκεια συναλλαγών υψηλού κινδύνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αγορά κατανοεί ότι οι συναλλαγές αυτές βασίζονται σε συναισθήματα και απογοήτευση. Είναι στην ανθρώπινη φύση μετά από μια σημαντική ζημία να ξανά επιστρέφει και να ανοίγει μεγαλύτερες θέσεις, όχι το αντίστροφο.
Η κατανόηση αυτής της έννοιας θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε συναλλαγές υψηλού κινδύνου και να τις αποφύγετε. Όταν ένας trader έχει μια σειρά από χαμένες συναλλαγές, το σωστό είναι να μειώσει τις μετοχές ή / και να εγκαταλείψει ακόμα εάν χτυπήσει τα μέγιστα ημερήσια επίπεδα stop loss. Θυμηθείτε, και μια μόνο μοχλευμένη θέση με ζημία είναι αρκετή για να οδηγήσει ένα λογαριασμό σε μηδενικό υπόλοιπο.
Κάνε δοκιμές σε λογαριασμό DEMO:
Σχεδόν όλες οι πλατφόρμες για trading παρέχουν και υπηρεσίες δοκιμαστικού λογαριασμού (demo ή stimulated account). Αυτοί οι λογαριασμοί επιτρέπουν στους επενδυτές να κάνουν δοκιμαστικές συναλλαγές χωρίς να χρειάζονται πραγματικό κεφάλαιο. Ίσως το πιο σημαντικό με αυτούς τους λογαριασμούς είναι ότι ο επενδυτής έχει το προνόμιο να εξασκήσει και να γίνει αρκετά ικανός σε τεχνικές ανοίγματος θέσης.
Λίγα πράγματα είναι τόσο επικίνδυνα σε έναν πραγματικό λογαριασμό όσο το να πατήσουμε λάθος κουμπί στο άνοιγμα ή το κλείσιμο μιας θέσης. Δεν είναι σπάνιο, για παράδειγμα, ένας νέος trader να ανοίξει μια θέση ζημίας αντί να κλείσει την θέση του. Εκτός από τις καταστροφικές οικονομικές συνέπειες, αυτή η κατάσταση είναι εξαιρετικά αγχωτική. H επανάληψη μήτηρ μαθήσεως: Πειραματιστείτε με εντολές ανοίγματος και κλεισίματος θέσης πριν επενδύσετε πραγματικά χρήματα σε μια θέση.
Κάνε Διαλείμματα:
Η αντοχή της ψυχολογίας ενός trader είναι σημαντική για να παραμείνει ευέλικτη η ικανότητα να αντιμετωπίζει έγκαιρα και σωστά διάφορες κρίσεις. Για να παραμείνετε φρέσκοι, είναι καλή ιδέα να μοιράσετε τις συναλλαγές εντός της ημέρας και να κάνετε τακτικά διαλείμματα μακριά από την οθόνη. Όταν κοιτάζετε μια οθόνη όλη την ημέρα κάθε μέρα, το μυαλό δεν σταματά να δουλεύει και να μην επηρεάζεται. Η ψυχολογική προσέγγιση των συναλλαγών μπορεί να βοηθηθεί με την καλή φυσική κατάσταση. Αυτό σημαίνει να σταματάτε τακτικά, να σηκώνεστε από την καρέκλα σας και να πηγαίνετε μια βόλτα οπουδήποτε για ένα διάστημα από 10 λεπτά έως αρκετές ώρες. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αναπληρώσετε το απόθεμα σας σε ψυχικά καύσιμα.
Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι η λήψη διαλειμμάτων από τις συναλλαγές και το trading για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε την “ανανέωση” που χρειάζεστε. Λαμβάνοντας διαλείμματα, ειδικά μετά από μια μεγάλη απώλεια ή νίκη, μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το μυαλό σας και να επιστρέψετε στην αγορά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Απορροφήστε τα πάντα
Ο Marty Schwartz είχε πει “Ένας σπουδαίος trader είναι σαν έναν σπουδαίο αθλητή. Θα πρέπει να έχεις τις φυσικές ικανότητες, αλλά θα πρέπει επίσης να προπονήσεις τον εαυτό σου στο πως να τις χρησιμοποιείς”. Οι καλύτεροι traders ποτέ δεν απογοητεύονται. Πάντα ψάχνουν την λύση. Αυτό σημαίνει, να στραφείτε σε κάθε είδους πόρους (βιβλία, blogs, video, tutorials κτλ.) προκειμένου να μάθετε. Οι αγορές θα αλλάξουν. Εσείς, Θα αλλάξετε μαζί τους;
Να έχετε πίστη στο στρατηγικό σας πλάνο.
Μην συναλλάσσεστε υπό συνθήκες μεγάλου συναισθηματικού ή οικονομικού στρες.
Το παρόν άρθρο είναι αναδημοσίευση από το ετήσιο περιοδικό “Finance First” του Finance Club UOM

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει