Ποιοί παράγοντες διαμορφώνουν τη τιμή μιας μετοχής;

Η τιμή μιας μετοχής είναι κάτι που αλλάζει συνεχώς και πολλές φορές με πολύ γρήγορο ρυθμό. Μπορεί να υπολογίσει όμως κάποιος πόσο ακριβώς θα μεταβληθεί η τιμή μιας μετοχής στο μέλλον;

Η απάντηση είναι πως όχι, μπορεί όμως κάλλιστα να κάνει μια στοχευμένη εκτίμηση. Δεν υπάρχει κάποια εξίσωση που να διαμορφώνει την τιμή μιας μετοχής, αλλά υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που την επηρεάζουν και “αποφασίζουν” κατά πόσο θα αυξηθεί ή μειωθεί.

Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που επηρεάζουν τη τιμή μιας μετοχής είναι οι δυνάμεις της αγοράς. Δηλαδή η προσφορά και η ζήτηση. Όταν η ζήτηση για μια μετοχή είναι μεγαλύτερη από την προσφορά τότε η τιμή της αυξάνεται, αντιθέτως αν η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση τότε η τιμή μειώνεται.

Το να κατανοήσει κανείς τις παραπάνω δυνάμεις είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι να καταλάβει κάποιος τι είναι αυτό θα κάνει μια μετοχή περισσότερο ή λιγότερο ελκυστική. Σε αυτό παίζουν ρόλο τα νέα γύρω από την εταιρεία και το γενικότερο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

Άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει την τιμή είναι τα κέρδη της εταιρείας, τα οποία επηρεάζουν και την αξία της. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως η αξία της εταιρείας επηρεάζει αναγκαστικά και την τιμή της μετοχής της. Για παράδειγμα η εταιρεία Α με τιμή ανά μετοχή τα $100 και 1,000,000 μετοχές έχει μικρότερη αξία από την εταιρεία Β με τιμή ανά μετοχή τα $50 και 5,000,000 μετοχές.

Α: $100 x 1,000,000 = $100,000,000

Β: $50 x 5,000,000 = $250,000,000

Άλλος ένας παράγοντας επηρεασμού μιας μετοχής είναι τα επιτόκια. Σε περίπτωση που το επιτόκιο είναι χαμηλό, θα αυξηθεί η ζήτηση για την μετοχή ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα μειωθεί.

Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα μερίσματα. Όταν μια εταιρεία ανακοινώνει τα μερίσματά της, είναι πιθανό η τιμή της μετοχής της να αυξηθεί. Αν όμως αυτά είναι κατώτερα από τις εκτιμήσεις των επενδυτών τότε η τιμή θα μειωθεί, ενώ αν είναι υψηλότερα των προσδοκιών τους τότε μπορεί να αυξηθεί.

 

Πηγές:

disnat.com

wall-steer.com

 

One thought on “Ποιοί παράγοντες διαμορφώνουν τη τιμή μιας μετοχής;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Γίνε συνδρομητής στο κανάλι μας στο Youtube !