Κορωνοϊός: Η επόμενη μέρα

Κορωνοϊός: Η επόμενη μέρα

THUMBNAILS

Αρκετοί ήταν οι αναλυτές οι οποίοι είχαν προβλέψει μια μικρή επιβράδυνση στην ανάπτυξη της οικονομίας για το 2020. Αυτό που δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν βέβαια, είναι πως αυτή η «επιβράδυνση» θα ήταν στην πραγματικότητα μια τεράστια ύφεση.
Πόσο σοβαρές επιπτώσεις έχει όμως ο κορωνοϊός για την οικονομία και τις επιχειρήσεις και ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Αν προτιμάτε το οπτικοακουστικό υλικό, μπορείτε να παρακολουθήσετε και το βίντεο μας σχετικά με το θέμα:

Για να καταλάβουμε το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που συμβαίνει αυτή την στιγμή, η οικονομική αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από την έξαρση του κορωνοϊού είναι ήδη για τις οικονομίες μεγαλύτερο σοκ από ότι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα εισέλθουν σε ύφεση τους επόμενους μήνες.
Παρά τα έκτακτα μέτρα που έχουν πάρει για την ενίσχυση των επιχειρήσεων όλα τα κράτη παγκοσμίως, είναι σίγουρο πως επιχειρήσεις θα πτωχεύσουν, πως άνθρωποι θα μείνουν τελικά χωρίς δουλειά και πως εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που μπορεί να μην πτωχεύσουν, θα έχουν πάθει τεράστια οικονομική ζημιά.
Μέχρι η πανδημία να ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο της στάδιο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια την καταστροφή που θα έχει προκαλέσει, μπορούμε όμως με τα τωρινά δεδομένα να καταλάβουμε πως δυστυχώς, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές σφαλιάρες που έχει φάει ο κόσμος τις τελευταίες δεκαετίες και οι χώρες θα αντιμετωπίζουν τον οικονομικό αντίκτυπο για τους επόμενους μήνες, ακόμα και χρόνια.
Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για την επόμενη μέρα; Είμαστε καταδικασμένοι; Ήρθε το τέλος; Φυσικά και όχι! Η ιστορία έχει δείξει, πως μετά από κάθε μεγάλη ύφεση, έρχεται και μια εξίσου μεγάλη ανάπτυξη. Και αυτό, παραμένει με διαφορά το πιο πιθανό σενάριο για την κατάληξη αυτής της κρίσης.

Το διάσημο ρητό ότι η κρίση γεννά ευκαιρίες φαίνεται να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Και αυτό που οι επιχειρήσεις αλλά και οι ιδιώτες πρέπει να κάνουμε είναι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά. Αξίζει να αναφέρουμε πως ιστορικά, οι επιχειρήσεις που επιβιώνουν μακροπρόθεσμα, είναι και εκείνες που είναι ευέλικτες και δεκτικές στην αλλαγή.
Αν η οικονομική κρίση ώθησε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια και να είναι πιο συνετές με τη διαχείριση των λειτουργικών τους εξόδων, ο κορωνοϊός μας διδάσκει πώς η κοινωνική αλληλεγγύη μπορεί να γίνει το «κλειδί» για το «χτίσιμο» ισχυρών δεσμών με τους πελάτες, τους συνεργάτες, την Πολιτεία και τους εργαζόμενους, ενώ θέτει στο επίκεντρο την αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών εργαλείων.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Δημήτρης Βλάμης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του Business Talks Podcast. Μετράει εμπειρία 3 χρόνων στο content marketing & management και εξειδικεύεται στα social media. Η επιχειρηματικότητα είναι ένα όνειρο που είχε από μικρός και τον εμπνέει η προσωπική εξέλιξη καθώς και οι νέες τεχνολογίες. Πιστεύει πως ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να πετύχει κάτι που θέλει πραγματικά.