Το πρόβλημα με το ευρωομόλογο

Το πρόβλημα με το ευρωομόλογο

euro-4552065_1280

Θα έχετε ακούσει να αναφέρεται ο όρος ευρωομόλογο πολύ τώρα τελευταία, ειδικά με τις συνεδριάσεις του eurogroup. Αλλά τι είναι αυτό το εργαλείο κατά του κορωνοϊού και άμα είναι τόσο καλό γιατί δεν εφαρμόζεται;
Τι είναι το ευρωομόλογο;
Διαπρεπείς οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο προτείνουν να εκδοθεί αυτό το «ευρωομόλογο» δηλαδή ένας δανεισμός που θα γίνει από κοινού, από όλες τις χώρες της Ε.Ε. μαζί και θα έχει επομένως μεγάλη ισχύ και χαμηλό επιτόκιο. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από ένα τέτοιο ομόλογο θα κατευθυνθούν σε προγράμματα κατά της κρίσης σε όλη την Ε.Ε. επομένως θα επωφεληθούν και οι πιο αδύναμες χώρες. Είναι η λεγόμενη αμοιβαιοποίηση του χρέους.
Που είναι το πρόβλημα σε αυτήν την κοινή έκδοση χρέους;
Στο ευρωομόλογο, όμως, αντιδρούν οι ισχυρές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, διότι έχουν το φόβο ότι με τον τρόπο αυτό ο κίνδυνος των πιο αδύναμων πέφτει στους πιο ισχυρούς, με άλλα λόγια ότι εκείνες θα κληθούν να αποπληρώσουν τα δανεικά σε περίπτωση που οι πλέον αδύναμες χώρες δεν είναι σε θέση να το κάνουν.
Αυτός είναι και ο λόγος που το ευρωομόλογο, παρότι συζητήθηκε και στην κρίση του 2012 δεν προχώρησε, ακριβώς διότι οι ισχυρές χώρες (εκείνες που δίνουν και την ισχύ στο ευρωομόλογο) δεν θέλουν να αναλάβουν τα βάρη των υπολοίπων.
Υπάρχει άλλος τρόπος;
Ένας άλλος τρόπος που συζητείται είναι να αναλάβει τη χρηματοδότηση των χωρών μελών ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ο ESM, ο φορέας που έχει δώσει τα δάνεια στήριξης στην Ελλάδα και τώρα έχει στην κατοχή του το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού δημοσίου χρέους).
Το πρόβλημα, όμως, σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι ο κανονισμός προβλέπει ότι τα χρήματα δίνονται στο πλαίσιο ενός προγράμματος, ενός μνημονίου (η λεγόμενη προληπτική γραμμή πίστωσης) το οποίο σημαίνει ότι η χώρα λαμβάνει τα χρήματα υπό προϋποθέσεις και αναλαμβάνει όρους και δεσμεύεις. Όταν μια χώρα μπει σε πρόγραμμα προληπτικής πίστωσης του ESM, τότε η ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει απευθείας τα ομόλογα αυτής της χώρας (όχι στη δευτερογενή αγορά, αλλά απευθείας από τον εκδότη, το υπουργείο Οικονομικών) με βάση το ειδικό πρόγραμμα Απευθείας Αγορών Ομολόγων (OMT-Outright Monetary Transactions).
Είναι σαφές το πολιτικό πρόβλημα που ανακύπτει. Εάν, για παράδειγμα, η Ιταλία που πλήττεται σφοδρά από τον κορωνοϊό, χρηματοδοτηθεί από τον ESM ή με κάποια άλλη μορφή από την Ευρώπη, θα πρέπει να υπογράψει μνημόνιο;
Το θέμα είναι ότι πρέπει να βρεθεί μία σοβαρή λύση και γρήγορα γιατί όσο περνάει ο χρόνος τόσο η οικονομία επηρεάζεται από τον ιό. Εδώ ταιριάζει απόλυτα η φράση «ο χρόνος είναι χρήμα».

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας