“Πως να πετύχω τους στόχους μου;” Όλοι έχουμε πολλούς στόχους στη ζωή μας και αυτό είναι κάτι πολύ καλό να έχεις. Όμως με το να επικεντρώνεσαι υπερβολικά σε αυτούς μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσεις τις πιθανότητες να τους πετύχεις. Γιατί αντί να εστιάζεις στους στόχους σου πρέπει να δημιουργείς ένα σύστημα;
Ας δούμε πρώτα τις διαφορές ανάμεσα στο στόχο και στο σύστημα.
Τους στόχους τους θέτεις μόνο για μια φορά. Αν τους επιτύχεις τότε έχεις τελειώσει. Από την άλλη, τα συστήματα είναι αυτά που θα σε οδηγήσουν στο ζητούμενο. Είναι οι διαδικασίες που ακολουθείς σε τακτική βάση και σε οδηγούν προς τη γενικότερη κατεύθυνση του στόχου σου. Για να το θέσουμε αλλιώς, ο στόχος είναι ο προορισμός την ώρα που το σύστημα είναι η διαδρομή.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα. Το να χάσεις 20 κιλά είναι ένας στόχος, ενώ η διατροφή και η τακτική άσκηση είναι ένα σύστημα. Το να γράψεις 10 σε ένα μάθημα είναι στόχος, ενώ το να διαβάζεις κάθε μέρα και να κάνεις επαναλήψεις είναι να ένα σύστημα. Το να βγάλεις 1 εκατομμύριο ευρώ είναι ένας στόχος, ενώ το να δημιουργήσεις μια επιχείρηση προσλαμβάνοντας τους καλύτερους υπαλλήλους, φτιάχνοντας το καλύτερο δυνατό προϊόν και διαφημίζοντας το σωστά είναι ένα σύστημα.
Όταν έχεις ένα καλό σύστημα, τότε οι στόχοι δεν είναι πια απαραίτητοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι στόχοι είναι άχρηστοι, είναι κάτι ουσιώδες γιατί χωρίς αυτούς δεν ξέρεις τι είδους σύστημα πρέπει να δημιουργήσεις. Αλλά από τη στιγμή που γνωρίζεις τους στόχους σου, το να επικεντρώνεσαι σε αυτούς είναι αντιπαραγωγικό. Αυτό συμβαίνει γιατί κυνηγώντας ένα συγκεκριμένο στόχο λειτουργείς σε μια συγκεκριμένη κατάσταση αποτυχίας.
Έστω ότι θέλεις να χάσεις 30 κιλά. Μέχρι τώρα έχεις καταφέρει να χάσεις 10 που σημαίνει ότι αποτυγχάνεις να ικανοποιήσεις τις προσδοκίες σου, το ίδιο και όταν χάνεις 20, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα, γιατί δεν είσαι ακόμα στο επίπεδο που θα ήθελες. Και όσο πιο μακροπρόθεσμος είναι ο στόχος τόσο παρατείνονται αυτά τα συναισθήματα κάτι που συχνά οδηγεί στην παραίτηση. Γι αυτό δεν χρειάζεται να αναρωτιέσαι γιατί αυτοί που δίνουν βάση στη διαδικασία τα πηγαίνουν καλύτερα μακροπρόθεσμα.
Πολλοί πιστεύουν ότι μιας και επιτύχεις ένα συγκεκριμένο στόχο, όλα θα είναι τέλεια από εκεί και πέρα. Αλλά τι συμβαίνει πραγματικά; Συνήθως νιώθεις περηφάνια για τον εαυτό σου για λίγο καιρό αλλά μετά από λίγο θέτεις ένα νέο στόχο πιο δύσκολο του αρχικού. Αν για παράδειγμα ο στόχος σου είναι να έχεις 100.000 ευρώ στον τραπεζικό σου λογαριασμό και το καταφέρεις, μετά από λίγο θα διαπιστώσεις ότι η ζωή σου δεν άλλαξε τόσο πολύ από τότε που είχες 90.000. Στη συνέχεια θα βάλεις στόχο τις 200.000, μετά τις 300.000 και πάει λέγοντας. Ο ενθουσιασμός εξασθενεί γρήγορα, οπότε για να τον ξανανιώσεις θέτεις έναν υψηλότερο στόχο, χωρίς να σε ικανοποιεί ποτέ αρκετά το τελικό αποτέλεσμα.
Επομένως, αν αγνοήσεις το στόχο και μείνεις προσηλωμένος μόνο στο σύστημα θα συνεχίσεις να έχεις αποτελέσματα. Αν έχεις ένα καλό σύστημα που να σου φέρνει χρήματα θα αποκτήσεις τα 100.000 ευρώ έτσι και αλλιώς, είτε τα έχεις ως στόχο είτε όχι.
Πως κάποιος φτιάχνει ένα καλό σύστημα για τον εαυτό του;
Από τη στιγμή που ο καθένας έχει να αντιμετωπίσει ένα διαφορετικό σύνολο περιστάσεων, θα πρέπει να δημιουργήσει το δικό του μοναδικό σύστημα. Για να γίνει αυτό χρειάζονται 3 βήματα:
- Επιλέγεις τον προορισμό προς τον οποίο θέλεις να κινηθείς
- Ανακαλύπτεις τον τρόπο να φτάσεις εκεί κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις
- Πρέπει να πειραματιστείς με τις απαντήσεις και να αναθεωρείς
Ας δούμε ένα παράδειγμα
Ο Μιχάλης θέλει να γράψει το δικό του βιβλίο, οπότε αυτός είναι ο προορισμός που θέλει να καταλήξει. Τώρα θα πρέπει να ανακαλύψει πως να φτάσει εκεί. Οπότε κάνει στον εαυτό του την εξής ερώτηση: Πως γράφει κάποιος ένα βιβλίο; Βρίσκει την απλή απάντηση: γράφει κάθε μέρα. Επομένως το γράψιμο είναι το νέο σύστημα του Μιχάλη, οπότε θα πρέπει να το προσαρμόσει στην καθημερινότητα του. Όμως μέσα σε μια εβδομάδα εντοπίζει μερικά προβλήματα. Κάποιες μέρες δεν έχε ούτε το κίνητρο ούτε την έμπνευση για να ξεκινήσει να γράφει. Κάποιες μέρες δεν έχει ενέργεια να γράψει επιστρέφοντας από την καθημερινή εργασία του. Τι κάνει τότε; Κάνει στον εαυτό του κάποιες ερωτήσεις και πειραματίζεται με τις απαντήσεις.
Με σκοπό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απουσίας ενέργειας ο Μιχάλης αποφασίζει να γράψει σε διάφορες ώρες της ημέρας. Ενώ συνήθιζε να γράφει το απόγευμα μετά τη δουλειά συνειδητοποίησε ότι τα πρωινά τα πήγαινε πολύ καλύτερα, καθώς αυτό του επιτρέπει να γράφει πριν κουραστεί από τη δουλειά.
Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του κινήτρου, αλλά δεν ξέρει πως να το κάνει μόνος του. Έτσι κάνει μια αναζήτηση στο ίντερνετ και διαβάζει διάφορα tips και συμβουλές. Έτσι, ανακαλύπτει το Business Review Greece και ενθουσιάζεται τόσο που το ακολουθεί σε όλα τα Social Media, όπως επίσης και το πρώτο ελληνικό επιχειρηματικό podcast στη στην Ελλάδα, το Business Talks.
Στη συνέχεια προσπαθεί να εφαρμόσει αυτά που έμαθε, οπότε έτσι ανακαλύπτει ποιες τεχνικές του ταιριάζουν περισσότερο. Με αυτό τον τρόπο το σύστημα του Μιχάλη αρχίζει και γίνεται όλο και καλύτερο. Ενώ ο στόχος του είναι να γράψει ένα βιβλίο, δεν επιβαρύνει τον εαυτό του με αυτό, αντιθέτως επικεντρώνεται στο να ακολουθεί το σύστημα. Ο Μιχάλης ξέρει ότι αν το κάνει αυτό, τελικά θα φτάσει στον προορισμό του, χωρίς συναισθήματα ματαίωσης και εκνευρισμού. Έτσι, αντί να επιβαρύνει τον εαυτό του λέγοντας “Πωω πρέπει να γράψω αυτό το βιβλίο..”, επικεντρώνεται στον καθημερινό του στόχο που είναι να ξεκινάει να γράφει κάθε πρωί στις 7:00, για τουλάχιστον 10 λεπτά. Αν καταφέρει να το κάνει αυτό τότε θα ακολουθεί με επιτυχία το σύστημα του σε καθημερινή βάση.
Έτσι σε μια εβδομάδα μπορεί να ελέγξει την πρόοδο του, να κρατήσει τεχνικές που τον βοηθούν, όπως να έχει τακτοποιημένο γραφείο και απορρίπτει κάποιες που τελικά δεν τον βοηθούν, όπως το να ακούει παράλληλα μουσική με τα ακουστικά του. Όσο περισσότερες δυσκολίες αντιμετωπίζει ο Μιχάλης, τόσο βελτιώνεται το σύστημά του, γιατί του επιτρέπει να το αναβαθμίσει και να διορθώσει τα ελαττώματα του. Και αυτό το σύστημα είναι μοναδικό γι αυτόν, γιατί κάτι που λειτουργεί για κάποιους δεν λειτουργεί απαραίτητα γι αυτόν. Στο τέλος ο Μιχάλης θα έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα που θα του επιτρέψει τελικά να φτάσει στον προορισμό του. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και εσύ!
Πηγή: Better Than Yesterday