Ο λόγος που τα VC funds χάνουν, ακόμα και όταν κερδίζουν (Venture Capital funds)

Ο λόγος που τα VC funds χάνουν, ακόμα και όταν κερδίζουν (Venture Capital funds)

borrowingmoney

Πολλές startups έχουν στραφεί στα Venture Capital funds (VCs) σαν επιλογή χρηματοδότησης. Είναι μια καλή εναλλακτική όταν οι ιδρυτές είναι διατεθειμένοι να ανταλλάξουν ένα μερίδιο της εταιρείας τους με αντάλλαγμα κάποιο χρηματικό ποσό. Αν φυσικά θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα VCs μπορείτε να κάνετε κλικ ΕΔΩ.
Τα VCs λοιπόν αντλούν τα κεφάλαιά τους από μέρη όπως πολύ ευκατάστατοι ιδιώτες ή οικογένειες, pension funds αλλά ακόμα και university funds (συνήθως στις ΗΠΑ). Αυτές οι πηγές ονομάζονται Limited Partners ή LPs.
Τα VCs προσπαθούν να πείσουν τους LPs πως το πλάνο και η τεχνογνωσία τους σχετικά με επενδύσεις σε Startups, είναι αρκετά για να τους προσφέρουν ένα θετικό ROI. Συνήθως ο στόχος των LP είναι ετήσια αύξηση της επένδυσής τους κατά 12%, δηλαδή μέσα σε μια δεκαετία το fund πρέπει να επιστρέψει 3 φορές την αξία των κεφαλαίων που άντλησε, το οποίο είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο και μόνο το 5% τα καταφέρνει.
Και αυτό γίνεται μέσω τεράστιων exits (όπως κάποιο IPO) από έναν μικρό αριθμό εταιρειών του portfolio τους. Δηλαδή ένα VC μπορεί να κάνει δεκάδες επενδύσεις, αλλά μόνο 1-2 startups θα έχουν τις προοπτικές να αποφέρουν περισσότερα λεφτά από όλες τις άλλες startups μαζί.
Για παράδειγμα: Το 2004 ένα VC fund με το όνομα Ignition Partners σήκωσε $300 εκατομμύρια από κάποιους LP’s. Οι LP’s αυτοί είχαν την απαίτηση πως μέσα σε μια δεκαετία το fund θα τους επέστρεφε το τριπλάσιο ποσό από αυτό που τους έδωσε (δηλαδή $900 εκατομμύρια). Το 2007 το fund επένδυσε $1 εκατομμύριο από τα 300 σε μια εταιρεία που λεγόταν Moz με αντάλλαγμα το 14% της. Έτσι η αξία της Moz έφτασε τα $7.1 εκατομμύρια.
Το 2011 η Moz έφτασε κοντά σε ένα exit αξίας $40 εκατομμυρίων. Αν τελικά γινόταν πραγματικότητα, οι Ignition Partners θα “έβγαζαν” $5.6 εκατομμύρια! Καθόλου άσχημα αν σκεφτεί κανείς πως είχαν επενδύσει μόλις 1 εκατομμύριο.
Ακούγεται παράλογο όμως για το fund το ROI αυτό θα ήταν άχρηστο, γιατί για να πιάσουν τον στόχο των LPs θα έπρεπε να επενδύσουν σε 300 εταιρείες και όλες να αποφέρουν παρόμοιο κέρδος. Από την στιγμή φυσικά που πρέπει να επιστρέψουν $900 εκατομμύρια.
Αυτός είναι ο λόγος που πολλά deals μπορεί εξωτερικά να φαίνονται τέλεια, όμως στην πραγματικότητα ήταν απογοητευτικά για τα ίδια τα funds.
Ο Peter Thiel για παράδειγμα, ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες παγκοσμίως και ιδρυτής του VC fund Founders Fund, κάθε φορά που έχει την ευκαιρία να επενδύσει σε μια startup αυτό που σκέφτεται είναι όχι μόνο αν έχει τις προοπτικές να αποφέρει κέρδος, αλλά αν μπορεί να φέρει περισσότερο κέρδος απ’ ότι όλες οι άλλες startups του portfolio του μαζί.
 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.