Γιατί τώρα είναι η ιδανική στιγμή να ξεκινήσεις επιχείρηση σύμφωνα με τον συγγραφέα του The Lean Startup

Γιατί τώρα είναι η ιδανική στιγμή να ξεκινήσεις επιχείρηση σύμφωνα με τον συγγραφέα του The Lean Startup

eric-ries-lean-startup-conference

Η πανδημία του κορονοϊού έχει ανατρέψει τις περισσότερες πτυχές της καθημερινής ζωής, ιδίως τον τρόπο που εργαζόμαστε. Για πολλούς, αυτό έφερε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας και πιθανής ανασφάλειας στην εργασία. Ωστόσο, για τους επίδοξους επιχειρηματίες, έχει δημιουργήσει επίσης ένα παράθυρο ευκαιριών, σύμφωνα με τον συγγραφέα του bestselling business book “The Lean Startup”.
Ο Eric Ries, του οποίου το βιβλίο από το 2011 έχει πουλήσει πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως, δήλωσε στο CNBC Make It ότι η οικονομική ύφεση είναι, στην πραγματικότητα, η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση.
«Η καλύτερη στιγμή για να είσαι επιχειρηματίας είναι όταν όλοι τρέχουν προς τις εξόδους. Ναι, πρόκειται να είναι μια υπέροχη στιγμή για να γίνει κάποιος επιχειρηματίας», είπε ο Ries.
Πράγματι, μερικές από τις «μεγαλύτερες εταιρείες που έχετε ακούσει γεννήθηκαν σε κρίση», συνέχισε.
Η General Motors , η IBM , η Disney , η Toyota και η HP συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια ή μετά την οικονομική ύφεση, όπως η Μεγάλη Ύφεση και ο Β ’Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, Brian Chesky, δήλωσε σε μια πρόσφατη ζωντανή συνέντευξη στο LinkedIn «γεννηθήκαμε κυριολεκτικά σε μια κρίση», αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι συντελεστές εισόδου – το κόστος που απαιτείται για την παραγωγή ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας – είναι χαμηλοί κατά τη διάρκεια της ύφεσης, κάτι που είναι προς όφελος ενός επιχειρηματία, δήλωσε ο Ries. Αυτές οι δαπάνες περιλαμβάνουν εργασία, γη, φαγητό και δανεισμό. Πολλές Κεντρικές Τράπεζες όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν ήδη μειώσει τα επιτόκια και έχουν εισαγάγει πακέτα τόνωσης της ρευστότητας που στοχεύουν στην υποστήριξη των επιχειρήσεων.
Αλλά επίσης επειδή μετά από μια κρίση, οι άνθρωποι είναι συχνά διψασμένοι για αλλαγή. Αυτό συμβαίνει αυτή τη φορά περισσότερο από ποτέ, επειδή πολλές βασικές πηγές ηγεσίας απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Υπάρχει μια νέα δίψα για ανάπτυξη, για νέα ηγεσία, νέες ιδέες, νέα μοντέλα, δήλωσε ο Ries.
Ήδη «μια απίστευτη άνθηση επιχειρηματιών» έχει εμφανιστεί ως απάντηση στον ιό, για παράδειγμα εκείνοι που παράγουν ιατρικές προμήθειες μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Το Lean Startup σκιαγραφεί την καλύτερη προσέγγιση για να σκεφτεί κανείς να ξεκινήσει μια επιχείρηση. Επικεντρώνεται σε τρία βασικά βήματα:

  1. Ξεκινήστε πρώτα με τον πελάτη, μέσα από συνεντεύξεις και σχόλια για να πάρετε μια σαφή εικόνα του τι θέλουν.
  2. Κατασκευάστε ένα ελάχιστο βιώσιμο προϊόν (MVP) γρήγορα για να βγάλετε την ιδέα σας στην αγορά.
  3. Δοκιμάστε αυτό το προϊόν για να αντιμετωπίσετε τυχόν ελαττώματα.

 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.